Kalaycı: Büyükşehir borç batağında

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Konya Büyükşehir Belediyesinin 2017 yılı sonu itibarıyla banka kredisi borcu 1 milyar 429 milyon lira, faiz gideri 106 milyon liradır. Konya Büyükşehir Belediyesi borca batmış durumdadır” dedi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı,  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bütçe görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada “İmar Barışı, Konya çevre yolu ve Büyükşehir Belediye Kanunu” konusunu gündeme getirdi.

İMAR BARIŞI ÖDEMELERİNDE TAKSİTLENDİRME İMKÂNI VERİLMELİ

Kalaycı, açıklamasında şunları söyledi: “İmar barışından yararlanan vatandaşlarımız kredi bulmakta zorluk çekmekte, yüksek faiz oranlarına muhatap kalmaktadır. İmar barışı ödemelerinden taksitlendirme imkânı verilerek vatandaşlarımızın bankalara mahkûm edilmemesi yönünde yoğun bir talep bulunmaktadır. Böyle bir uygulama yapılmasını Milliyetçi Hareket Partisi olarak öneriyor ve destekliyoruz.  İmar barışı bir milat olarak ele alınmalı, gerek planlama aşamasında gerekse uygulamada etkili denetim sağlanmalıdır. Kentsel dönüşümde niteliği ve süreçleri iyi tanımlanmış, sosyoekonomik boyutları güçlendirilmiş ve katılımcı bir yaklaşıma dayanan bütüncül bir uygulama modeli geliştirilmelidir. Kentsel dönüşüm, kentsel yenileme, yeniden canlandırma ve koruma gibi alternatif yöntemleri de içerecek şekilde uygulanmalıdır.  Konut ve her türlü bina üretiminde güneş enerjisi ve gün ışığından daha fazla yararlanılmasına dikkat edilmeli, ısı yalıtımı ve depreme dayanıklılığı esas alan teknoloji ve standart malzeme kullanımı sağlanmalı; sağlıklı, güvenlik, kaliteli ve ekonomik konut üretimine önem verilmeli, zemin etüdü aşamasından iskan ruhsatı aşamasına kadar etkin denetim yapılmalıdır.”

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BORCA BATMIŞ DURUMDA

Mahallî idareler finansal kaynaklarını etkin olarak planlayamadıkları için borçlanmaya yönelmektedir. İller Bankası dışında ticari bankalardan yoğun bir şekilde kredi kullanılmaktadır. Sayıştay raporunda yer alan tablolara göre Konya Büyükşehir Belediyesinin 2017 yılı sonu itibarıyla banka kredisi borcu 1 milyar 429 milyon lira, faiz gideri 106 milyon lira; bağlı kuruluşu KOSKİ’nin banka kredisi borcu 432 milyon lira, faiz gideri 27 milyon liradır Konya Büyükşehir Belediyesi borca batmış durumdadır. Her yıl katlanarak artan kredi borçlarına dair yıllık faiz gideri birçok kurumun bütçesinden daha fazladır.

ON YILI AŞKIN SÜREDİR ÇEVRE YOLU YAPILAMADI

Kent içi ulaşımda yaşanan problemler insanlarımızın yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte, ekonomik ve sosyal kayıplara yol açmaktadır. Konya’da şehir içi ulaşımda yaşanan sorunlara maalesef yıllardır çözüm getirilememiş, on yılı aşkın süredir çevre yolu yapılamamış, 2004, 2009 ve 2014 mahallî idareler seçimlerinde vadedilen, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde “Hayırlı olsun.” denilen Konya metrosunun 2018 Aralığında ilk etabı açılacağı söylenmiş ama hâlâ bir çivi dahi çakılmamıştır.

Mahallî idarelerin idari, mali ve teknik kapasiteleri geliştirilmeli, bu çerçevede özellikle büyükşehirlerde hizmete ulaşımı kolaylaştırmak, altyapı hizmetlerinin sunumunda maliyetleri düşürmek, genişleyen hizmet alanlarında bulunan, yerleşim bölgesi olmayan tarım arazilerini, meraları, orman alanlarını ve ekolojik hassasiyeti bulunan bölgeleri korumak, yerindelik ilkesini zayıflatmamak gibi hususlara öncelik verilerek hizmet sunumu yöntemleri yeni bir model çerçevesinde değerlendirilmelidir.

6360 sayılı Kanun’la büyükşehir belediyelerinin yetki alanının il sınırı olarak belirlenmesi şehirleşme oranında önemli bir artışa neden olmuştur. Müthiş bir düzenleme, Konya’da şehirleşme bu kanunun çıkmasıyla bir gecede yüzde 100’e çıktı şehirleşme, böyle olmamalı.  “şehirleştik” derken bunun gerekenleri de yapılmalı. Büyükşehirlerdeki belde belediyeleri, il özel idareleri kapatıldı, köylerin tüzel kişiliği kaldırıldı, belde ve köyler mahalle yapıldı.  Milliyetçi Hareket Partisi olarak o düzenleme yapılırken yaptığımız samimi uyarılarımız dinlenmedi, dendi ki: “Beldeler, köyler şehir olmayı hak etti, şehir standardında hizmet alacak, şehirde ne varsa köylerde de olacak, hizmetler daha hızlı ve kaliteli olacak, güzel yollara, kanalizasyon sistemlerine, kaldırımlara kavuşacak, su sorunu kalmayacak…” Daha neler neler. Biz de “Yapmayın, etmeyin, hizmetler aksar, belde ve köylerde yaşayan insanımız birçok mali külfetle karşı karşıya kalır.” dedik. Öyle de oldu. Su parasını ödeme kolaylığı için kanunlar çıkarmak zorunda kalındı.  Konya’da çok cafcaflı laflar da söylendi “Bugüne kadar yapılanların çok üstünde yatırım yapılacak, kapanan belediyelerin araç ve iş makineleri ile personelleri buralarda kalıp değerlendirilecek, 2016 sonuna kadar beldelerde  altyapı sorunu bitecek, iki buçuk yıl içinde hiçbir beldenin su ve kanalizasyon sorunu kalmayacak.” diye köy köy, belde belde propaganda yapılmıştı, maalesef doğru çıkmadı.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (15)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Politika Haberleri