Kahve fiyatına dolar ayarı

Bir fincanının 40 yıl hatırı olduğu söylenen ve Türk kültürüyle geçmişten bu yana özleşmiş Türk kahvesi doların yükselmesiyle birlikte fiyatı arttı. Kahvenin kilosu 25 liradan, 35 liraya çıktı

Hazırlama, pişirme ve sunum yöntemleri ile Türkiye'de en fazla tüketilen ve sevilen içeceklerin başında gelen kahvenin fiyatı doların değerinin artmasıyla birlikte yükselişe geçti. Kültürümüzle özdeşleşen kahvenin fiyatının artmasından en çok şikayetçi olan ise vatandaş oldu. Her gün içilen bir içecek olduğundan dolayı kahve fiyatının artması vatandaşı bir hayli zora soktu.

Kahve üretimi ve satışını yapan  Arif Yanar, "Brezilya'dan ithal edilen işlenmemiş kahvenin fiyatının arttığını belirterek, bu nedenle öğütülmüş kuru kahve fiyatlarının da yükselmeye başladığını ifade etti.Yanar, şunları söyledi:"Doların yükselmesi ithalat yapılan tüm sektörleri etkilediği gibi kahve fiyatlarını da artırdı. Geçtiğimiz yıllarda 25 lira olan kahve 35 liraya çıktı. Vatandaş da yükselen fiyatlardan dolayı hayli şikayetçi. Fiyatların artması satışlarımızı olumsuz yönde etkiliyor."

GÜNDE BİR BARDAK İÇİLMELİ

Kahveciliğe baba mesleği olarak başlayan ve 20 yıldır devam eden Arif Yanar, kahvenin içerdiği kafein dolayısıyla insanı zinde tuttuğunu söyledi. Kahvenin diğer faydalarından da bahseden Yanar,"Metabolizmayı hafif de olsa hızlandırıyor, kişinin istirahatte harcadığı enerjiyi arttırıyor. Özellikle beyne olan kan dolaşımını arttırıyor, kişiyi daha dinç hissettiriyor, dikkatin daha da yoğunlaşmasını sağlıyor. Kahvenin, bağışıklık sistemini güçlendirici ve hastalıklara karşı koruyucu etkisi de var. Ancak kahve yüksek miktarda tüketilirse zararlı etkileri de olabiliyor. Çok aşırı tüketilmemeli ama günde bir bardak yada iki bardak içilmesini tavsiye ederim" şeklinde belirtti.

YEMEN DEĞİL BREZİLYA'DAN

Türkiye'de tüketilen kahveler, Yemen değil Brezilya'dan ithal edilen çekirdek kahvenin kavrulup değirmenlerde çekilmesiyle elde edildiğini söyleyen Yanar," Türkiye'de en çok Rio-2 ve Rio-3 türü kahve tercih ediliyor. Dünyada kahve üretiminde Brezilya ilk sırada yer alırken, Vietnam ikinci, Kolombiya üçüncü sırada yer alıyor. Kahve Osmanlı Devleti zamanında kültürümüze girdi. Kahveyi o kadar benimsedik ki pişirirken ve sunarken kendi kültürümüzle özleştirdik. Osmanlı döneminde önce Yemen'den getirilen kahve, daha sonra Brezilya'dan ithal edilmeye başlandı" dedi.

TOLGA PARLAK

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri