Kağıt ve mürekkep kokusundan vazgeçilmiyor

İnternetin yaygınlaşması sonrası haberlere farklı kaynaklardan ulaşılabilmesine rağmen gazete okuma alışkanlığının günlük hayattaki önemini koruduğu bildirildi. Prof. Dr. Yetim: "İnternet hızlı haber veriyor ama gazete çoğu kişi için daha güvenilir bir ha
(A.A) - İnternetin yaygınlaşması sonrası haberlere farklı kaynaklardan ulaşılabilmesine rağmen gazetelerin günlük hayattaki vazgeçilmezliğini sürdürdüğü bildirildi.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi Dekanı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünsal Yetim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, basım ve dağıtım ağlarının yaygınlaşması sonrası gazeteye ulaşmanın kolaylaştığını belirterek, buna paralel olarak gazete okumanın çok sayıda kişi için günlük hayatta yapılması gereken önemli işlerden biri haline geldiğini kaydetti. Bir günü gazete okumadan bitiren kişinin rahatsızlık duyabildiğini anlatan Yetim, "Gazete okuma alışkanlığı kazanan bir kişi, bu duygusunu her gün tatmin etmek istiyor. Eğer tatmin edemezse kendinde bir eksiklik hissediyor" dedi.

GAZETENİN YERİNİ BAŞKA BİR ŞEY ALAMIYOR
Yetim, gelişen teknoloji sonrası televizyon ve özellikle internet haberciliğinin gelişim gösterdiğini belirterek, bu gelişimle birlikte habere çok farklı kanallar üzerinden ulaşılabilmenin mümkün hale geldiğini söyledi.
Özellikle ani gelişen, sıcak haberlerde bilgi almak için internete başvurulduğunu anlatan Yetim, "Teknoloji o kadar ilerledi ki, artık son dakika haberlerinden anında haberimiz oluyor. Bu gelişim okurun da olaylardan hızlı şekilde haber alma isteğini artırdı. Bu nedenle internet gün içindeki gelişmeleri öğrenmek açısından başvurulan bir kaynak durumuna geldi" diye konuştu.
Bu gelişime rağmen gazetelerin günlük hayattaki önemini koruduğunu ifade eden Yetim, şöyle devam etti: "Gazete okumak artık kültürümüzün bir parçası haline geldi. Gazetenin kokusunu hissetmeden alınan haberlerden yeteri kadar tatmin olunamıyor. İnternet hızlı haber veriyor ama gazete çoğu kişi için daha güvenilir bir haber kaynağı konumunda. Bu güvenilirliği günlük konuşma diline bile yansımış. Bir olay hakkında tartışırken 'gazetede böyle yazdı' diyerek onu kaynak gösteriyoruz. Gün içinde gelişen olaylar internetten ve televizyondan takip edilse bile ertesi gün gazete alınarak aynı haberi okuma gereği hissediliyor."
Yetim, gazetelere olan ilginin sürdüğünün Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2008 yılı istatistiklerine de yansıdığını belirterek, 2008 yılında bir önceki yıla göre gazete tirajlarının yüzde 7,9 arttığını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri