Kafayı kiraya vermeyin

Bekir Şahin, “Eviniz ve arabanız, kiralık olur ama sakın olaki kafanızı hiç kimseye kiraya vermeyin. Özgür olmak istiyorsak, kültürümüzün kodlarını çok iyi bilmemiz gerekiyor” diye konuştu

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, NEÜ öğrenci topluluklarının başkanlarıyla buluştu. Toplantıda konuşan Fatma Toru, “Fikir özgürlüğü, bireysel hak ve özgürlükler noktasında çok önemli adımlar atıldı. Her on yılda darbeleri gördük. Bunun temelinde Türkiye’nin zenginleşmesi ve ekonomik özgürlüğünü elde etmesi vardı. Türkiye özgürleşmeye çalıştıkça, ekonomik olarak bağımsızlığını elde etmeye çalıştıkça adeta ülkemize diz çöktürmek istediler. Şu anda da aynı şeyler yapılıyor maalesef. Ama ülkemiz şimdi çok daha güçlü. Çok daha bilinçli ve şuurlu bir nesil geliyor. Geleceğe daha güvenle bakıyoruz. Çok önemli demokratik adımlar atıldı. 80’li yıllara göre gençliğimiz daha bilinçli bir şekilde eğitim alıyor. Bizler yerel yönetimler olarak sadece fiziki belediyecilik yapmıyoruz. Özellikle son 20 yılda Avrupa’da ve ülkemizde yerel yönetimler biraz daha sosyal ve kültürel belediyeciliğe doğru kaymaya başladı” diye konuştu.  “Şehirlerin bir ruhu var” diyen Başkan Toru, “Bu ruhun ve şehir kimliğinin oluşmasında, geçmişle geleceğin buluşturulması anlamında şehrin hafızasını oluşturan insanlarla gençliğin sentezlenmesi gerekiyor. Bunun yolu da tarihimizi öğrenmekten geçiyor, değerlerimizi öğrenmekten ve milli şuurun oluşmasından geçiyor. Bunun için de bol bol okumamız lazım” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜREL KODLARI İYİ OKUMALIYIZ

MEBKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demirci ise öğrencilere 3 önemli tavsiyede bulundu: “Öğrencilik yıllarınızda mesleğiniz ne olursa olsun bir doğu ve bir batı dilini mutlaka öğrenin. Haftada en az bir kitap okuyun ve bunu asla ihmal etmeyin. Üçüncüsü de; bizim geleneğimizde, medeniyetimizde sanatla uğraşmak eğitimin bir parçasıdır. Bir zevk değildir, bir hobi değildir. İnsan eğitmenin bir yöntemidir sanat. O yüzden bir sanat dalıyla mutlaka ilgilenin ve bir alanda da maharet kazanın. MEBKAM Üyesi ve Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin de, “Biz aldığımız eğitimlerde şunu öğrendik: Eviniz, arabanız, bağınız, bahçeniz kiralık olur ama sakın ha kafanızı hiç kimseye kiraya vermeyin. O size Allah tarafından bahşedilen en önemli nimetinizdir. Eğer biz özgür olmak istiyorsak, eğer biz kendimiz olmak istiyorsak kültürümüzün kodlarını çok iyi bilmemiz gerekiyor” diye konuştu.

GENÇLİĞİN DİL PROBLEMİ VAR

MEBKAM Yönetim Kurulu Üyesi Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Uz, gençliğin dil problemine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Türkiye çağ atladı bugün ama gençliğin birçok problemi var. Bunların başında dil problemi gelir. Gençlerimiz 25-30 önce yazılmış kitapları anlamada güçlük çekiyorlar. Yapılan araştırmalarda ilkokuldan üniversiteye kadar yazılan kitaplar 5-6 bin kelimeyle yazılıyor. Gelişmiş ülkelerde bu sayı 40-50 bin kelimeyi buluyor. Bu problemi aşmak için ne lazımsa onun yapılması şart.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri