Kadiriler Tekkesi'nin Temeli İnşaat Kazısında Ortaya Çıktı

Edirne’de yapılmak istenen bir inşaatın temelinde Kadiriler Tekkesi’nin temeli çıktı.Osmanlı devletine uzun yıllar başkentlik yapmış serhat şehir Edirne’de çok sayıda tekkenin olduğu tarih kitaplarında yer alıyor. Bunlardan bir tanesi...

Edirne’de yapılmak istenen bir inşaatın temelinde Kadiriler Tekkesi’nin temeli çıktı.

Osmanlı devletine uzun yıllar başkentlik yapmış serhat şehir Edirne’de çok sayıda tekkenin olduğu tarih kitaplarında yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de 16. yüzyıldan itibaren hizmet vermeye başlayan Kadiriler Tekkesi. Asırlar boyunca zikir, dini sohbetlerin yapıldığı tekke, 18. ve 19. yüzyıllardaki üç büyük yangında kül oldu.

Yangınların ardından dönemin yöneticileri tarafından yeniden ihya edilen tekke, son olarak II. Abdülhamit döneminde tamir gördü. 1925 yılında çıkartılan 'Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu' ile faaliyetlerine son verilen tekkeler tek tek yok olmaya başladı. Kaderine terk edilen Kadiriler Tekkesi de zaman içerisinde harap olmaya başladı. Yıkılan tekkenin geri kalan bölümler dönemin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tarihi değeri bulunmadığı gerekçesiyle korunmasına gerek görülmedi.

Bu karara istinaden 1969 yılında ise belediye, tekkenin ayakta kalan kısımlarının yıkılmasına karar verdi. Yüzyıllarca sohbet, zikir, ilim ve irfan meclisi olarak hizmet veren tekkenin yeri, 1970’li yıllar sonra şahısların özel mülkiyetine geçti.

Talatpaşa Bulvarı ile Kıyık Caddesi arasında yer alan Kadirhane sokakta bulunan arsanın üzerinde inşaat yapılmak istendi. Alanın tarihi mekan olması nedeniyle inşaat çalışmalarına Edirne Müzesi görevlileri refakat etti. Yapılan kazı çalışmalarında tekkenin temellerinin çıkması üzerine inşaat çalışması durduruldu. İnşaatın yerinde müze görevlileri alanda kazı çalışması başlattı. Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından Edirne Müzesi yetkileri, alanla ilgili hazırlayacağı raporu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderecek. Tekkenin geleceği koruma bölge kurulunun kararının ardından netleşecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, o tarihi mekanın duvarları orada durduğu sürece oraya bir çivi dahi çaktırmayacağını söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri