Kadınların Düzenli Muayenesi, Meme Kanserine Yakalanma Riskini Azaltıyor

Erkeklerde nadir olarak rastlanan genellikle kadınlarda sık görülen meme kanserinin ülkemizde en sık görülen kanser türleri arasında 3.sırada yer aldığı belirtildi. Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, meme kanseri oluşumunda...

Erkeklerde nadir olarak rastlanan genellikle kadınlarda sık görülen meme kanserinin ülkemizde en sık görülen kanser türleri arasında 3.sırada yer aldığı belirtildi.

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, meme kanseri oluşumunda bazı risk gruplarının rolünün büyük olduğunu söyledi. Akgün, “ Bunları kısaca; Şişmanlık, alkol-sigara kullanımı ve yanlış beslenme alışkanlığı, ailede meme kanseri hikayesi, hiç çocuk doğurmamış olmak, daha önce yumurtalık ya da rahim kanseri teşhisi konulması, uzun süre doğum kontrol hapı kullanılması, ileri yaşta olmak adet görmeye başlama yaşının erken olması olarak sıralayabiliriz.” dedi.

Meme kanserinin en sık görülme yaşının 40-69 yaş arasında olduğunu belirten Akgün, erken teşhis edildiğinde tedavide yüzde 100’lük bir başarının mümkün olduğunu belirtti. Akgün, diğer kanser türlerinden farklı olarak meme kanserinde kişilerin kendine kendine meme muayenesi yapmasının erken teşhis için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bu yönde yapılan eğitim çalışmaları neticesinde kadınların meme kanseri konusunda bilinçlendirildiğini belirten Akgün, “Erken teşhis oranı da artmaktadır. Günümüzde meme kanserlerinin çoğunun kişilerin kendileri tarafından tespit edilmesi bu bilinçlenme sonucu olmaktadır. Meme kanseri memeyi oluşturan süt kanalı ve süt bezlerindeki bazı hücrelerin kontrolsüz, anormal bir şekilde çoğalmasıyla oluşan tümördür ve başka organlara da yayılabilmektedir.” diye konuştu.

En sık kalça ve omurga kemikleri, akciğer ve karaciğere yayıldığını anlatan Akgün, tek başına meme kanserinden ölüm oranının oldukça düşük olup, genellikle ölümlerin teşhiste geç kalma sebebiyle diğer organlara yayılma sonucu meydana geldiğini anlattı.

Risk grubuna giren kadınlar başta olmak üzere bütün kadınların belli aralıklarla tıbbi kontrollerini yaptırması gerektiğini ifade eden Akgün, 20 yaşından itibaren bütün kadınların kendi kendine meme muayenesini öğrenip her ay düzenli bir şekilde muayenelerini yapmasının erken teşhis ve tedavi için en önemli faktör olduğunu anlattı. Akgün, tarama ve eğitim çalışmalarına aralık vermeden devam ettiklerini hem KETEM, hem Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde, hem de gezici olarak ilçe ve köylerde hizmet verildiğini kaydetti.

KANSERİN BELİRTİLERİ

Memede şişlik (genellikçe sert, ağrısız, zamanla büyüyebilen, hareket ettirilebilen ama bazen hareketsiz kitle bulunması, memenin şeklinde ve genel boyutunda değişiklik, meme cildinde kızarıklık, morarma, yara, içeri doğru çöküntü, yaygın küçük şişlikler ve portakal kabuğu görünümü oluşması, meme başında genişleme, içe çökme, yön değiştirme, kabuklanma, çatlama, meme başı ve çevresinde renk değişikliği, meme ucundan gelen akıntı koltuk altında görülebilen ve elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri