'Kadınlarımızın Tarımla Olan Bilgileri, Tohumlarla Birlikte Yok Oluyor'

Samsun’un Bafra ilçesinde Samsun Damızlık Manda Yetiştiriciliği Birliği, Doğa Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nce yürütülen projeyle Manda Islah ve tarım çalışmalarına hız ve yön verildi.Bafra Belediyesi Çamlık Mesire alanında...

Samsun’un Bafra ilçesinde Samsun Damızlık Manda Yetiştiriciliği Birliği, Doğa Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nce yürütülen projeyle Manda Islah ve tarım çalışmalarına hız ve yön verildi.

Bafra Belediyesi Çamlık Mesire alanında yapılan toplantıda Bölge Şehir Planlamacısı Eyüp Elmas ve İzmir'den katılan Panelist Dr. Zerrin Çelik, özellikle manda, pirinç ve fındık gibi ürünlerin organik olmaları konusuna değindiler.

Panelist Eyüp Elmas "Bafra'daki yerel basın mutlaka bir kaç haber yapıp, organik ürünler, tohumlar ve benzeri konularda programlar yapmalıdır. Bir ilçeyi kalkındırmak için işe Alfabe'den başlamak gerekir. Eğer sizin 100 yıllık bir kalkınma planınız yoksa bu kalkınma mümkün olmayacaktır. Dağdaki çobandan, denizdeki balıkçıya kadar bir kalkınma ve yol haritası şarttır. Bu yol haritasına şehir planlamacıları, şehir mühendisleri, mimarlar, ziraatçılar yön vermelidir. Turizm ve Tarım Koordinasyon Uzmanları istihdam edilmelidir. Bafra'nın 3 önemli ürünü vardır 1-Manda, 2- Pirinç, 3- Fındık. Bu ürünleri mutlaka organik yapmamız ve üretmemiz gerekir. Manda zaten organik bir hayvandır. Tüm köylüleri ve çiftçileri Organik Tarım Havzası'nda bir araya getirmeliyiz. Bafra Ovası ve toprağı öyle bereketli ve verimlidir ki bugün Bafra'nın toprağına çiçek dikseniz, yarın Rusya'dadır. Yeter ki doğru uygulama yapılsın. Eğer bahçelerimizi organik yapabilirsek, verim de kaçınılmaz olacaktır.’’ dedi.

Dr. Zerrin Çelik ise "Hibrit üretimi bir bir kaybolmaktadır. Yerel Tohumları korumak annelerin öğüdüdür. Kuşkayası Mahallesi'nde bir teyzeye sordum 'teyze niçin tohumu karşılıksız veriyorsun' dedim. O da bana 'sevaptır evladım.' dedi. Günümüzde açlığa son vermek için üretilen tohumun, ne yazık ki açlığa son veremediğini görüyoruz. Kadınlarımızın tarımla olan bilgileri, tohumlarla birlikte yok oluyor.’ diyerek sözlerini tamamladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri