Kadın Milletvekillerine Pantolon Serbestisine Yasal Düzenleme Geliyor

TBMM’de kadın milletvekillerinin pantolon giyme özgürlüğüne yasal düzenleme geliyor.

TBMM’de kadın milletvekillerinin pantolon giyme özgürlüğüne yasal düzenleme geliyor. Kadın vekillere pantolon giyme serbestisi getiren iç tüzük değişiklik teklifi Anayasa Komisyonu’nda oy birliği ile kabul edildi.

Kadın milletvekillerin başörtüsü ile Meclis Genel Kurulu’na girmelerinin ardından bir düzenleme de pantolon giyme konusunda geldi. TBMM Anayasa Komisyonu’nda ele alınan ve bayan milletvekillerin kılık kıyafetini içeren iç tüzükteki ilgili bölüm, AK Parti, MHP ve BDP grup başkan vekillerinin verdiği ortak önerge ile değiştirildi. Ana muhalefet partisi CHP, bu yönde önceden verilmiş bir değişiklik talebi olduğu gerekçesiyle önergeye imza atmazken, kadın milletvekillerine pantolon serbestisi getiren düzenlemeye 'kayıtsız' destek verdi.

Meclis İçtüzüğü'nün 56. Maddesinin İkinci fıkrasındaki son cümle ‘‘Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM İdari Teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler, ceket ile pantolon giyer ve kravat takar, kadınlar ise; ceekt ve etek veya ceket ve pantolon giyerler.’’ olarak değiştirildi. Daha önceki düzenlemede bulunan ‘tayyör’ ifadesi böylece kaldırılmış oldu.

‘PANTALONDAN KASIT TAYT, KOT VE BERMUDA DEĞİLDİR’

Avrupa’da kadın milletvekillerin kılık kıyafetini düzenleyen herhangi bir mevzuatın olmadığına dikkat çeken TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Fransa, İtalya ve Letonya’daki benzer iç tüzüklerden örnekler verdi. Kuzu, Türkiye’de 1973’te kadın vekillere yönelik ‘tayyör’ ifadesinin eklendiğini kaydetti. AK Parti Grup Başkan Vekili Belma Satır, pantolonun kadınların iş hayatındaki verimliliğini artırdığına dikkat çekti. Belma Satır ‘‘Önergede bahsi geçen pantolon, doğal olarak kumaş pantolondur. Tayt, kot veya bermuda gibi özel alanlarda tercih edilebilecek giysiler değildir. Pantolon ve ceketten kastedilen, kumaş pantolon ve cekettir. Etek ve ceketten de kadınların elbise ve ceket giymesi de aynı kapsamdadır.’’ sözlerine yer verdi.

MUHALEFETTEN ‘NEDEN GERİ ÇEKTİNİZ?’ ELEŞTİRİSİ

Anayasa Komisyonu üyelerinin tamamına değişiklikle ilgili görüşleri soruldu. MHP’li Nevzat Korkmaz’la Komisyon Başkanı Burhan Kuzu arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. 2011 yılında benzer bir değişiklik teklifinin verildiğini, AK Parti’nin teklifin Genel Kurul’da geri çekerek pantolon serbestliği konusunda iki yıllık bir gecikme yaşandığını kaydetti. CHP’li üyeler de değişiklik şartına kayıtsız şartsız destek verdiklerini, ancak hükümetin önceki düzenlemenin neden arkasında durmayıp bugün gündeme getirdikleri sorusunu yönelttiler.

TBMM Anayasa Komisyonu’ndan geçen iç tüzük değişiklik teklifinin gelecek hafta Salı günü Genel Kurul’da görüşülmesinin ardından kabul edilmesi bekleniyor. Kadın milletvekillerin pantolon serbestliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yasal olarak yürürlüğe girmiş olacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri