Kaddafi düşüyor

El Cezire, başkent Trablus'taki Muammer Kaddafi'ye bağlı askeri birliklerin tüm silahlarını muhalif gruplara teslim ettiğini duyurdu
08:16 (22 Ağustos) AVUSTURALYA: KADDAFİ YOLDAN ÇEKİL
Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye "Halkının yolundan çekil." çağrısı yaptı. İsyancıların Libya'yı kurtarmak üzere olduğunun görüldüğünü belirten Gilllard, barış ve demokrasi yolunda bu ülkeye destek vereceklerini ifade etti. Gillard, Kaddafi'nin hakkındaki suçlamalar sebebiyle yargılanması gerektiğini de söyledi.
07:53 (22 Ağustos) "KADDAFİ NE KADAR ERKEN ANLARSA O KADAR İYİ"
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Libya'da Kaddafi rejimini çökmekte olduğunu belirterek, "Kaddafi, kendi halkına karşı yürüttüğü savaşı kazanamayacağını ne kadar erken anlarsa o kadar iyi. Bu şekilde, daha fazla kan dökülmez ve Libya halkı daha fazla acı çekmez." dedi.
Libyalıların, Kaddafi'nin 40 yılı aşkın iktidarı süresince büyük acılar çektiğini ifade eden Rasmussen, "Şimdi yeni bir başlangıç için şansları var. Artık, sivillere yönelik tüm tehditlerin sona ermesinin vakti geldi. Şimdi, yeni bir Libya kurmanın vaktidir. Korku, diktatörlük ve azınlığın egemenliği değil; özgürlük ve demokrasi ve çoğunluğun talepleri üzerine kurulacak bir devlet…" açıklamasını yaptı.
Libya'da geçiş sürecinin barışçıl olması gerektiğini vurgulayan NATO Genel Sekreteri, bu sürecin Libyalılar tarafından tanımlanması ve yönetilmesinin zorunlu olduğunu kaydetti. Rasmussen, bu süreçte büyük sorumluluğu olacak Ulusal Geçiş Konseyi'ne destek sözü verdi ve geçişin her kesimi kucaklayan, ülkeyi bir arada tutarak iç barışı sağlayan, insan haklarına saygılı bir şekilde olmasını istedi.
Kaddafi yanlılarının da artık şiddeti bırakmasını isteyen Rasmussen, "Dünya onları izliyor. Libya halkıyla ve tarihin doğru tarafıyla birlikte olma fırsatları var." dedi. NATO Genel Sekreteri, Libya halkına yönelik her türlü tehdide karşı askeri harekatların da devam edeceği mesajını verdi.
06:26 (22 Ağustos) MİSRATA DA HALK SOKAKLAR DÖKÜLDÜ
Libya'nın başkenti Trablus'un muhalifler tarafından ele geçirilmesi, ülkenin kuzeybatısında bulunan liman kenti Misrata'daki Kaddafi karşıtlarını sevince boğdu. Sokaklara dökülen Misratalılar, uzun araç konvoyları oluşturarak muhaliflerin başarısını kutladı. Havai fişeklerin fırlatıldığı kentin caddelerinde meşaleler yakıldı, Muammer Kaddafi karşıtı sloganlar atıldı. Silahlı muhalifler, havaya ateş açarak kutlama yaptı. Ülkenin üçüncü büyük kenti Misrata'dan yola çıkan 200 kadar gösterici, botlarla Trablus'a ulaşmış, kentteki muhaliflere silah ve cephane desteğinde bulunmuştu.
06:04 (22 Ağustos) OBAMA: ''LİBYA'DAKİ KADDAFİ REJİMİ ÇÖKÜYOR''
ABD Başkanı Barack Obama, Libya'da Kaddafi yönetiminin çökme belirtileri gösterdiğini söyledi. Daha fazla kayıpları önlemek için Libya liderine yönetimi bırakma yönünde çağrı yapan Obama, Libya'daki son olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, "Kaddafi ve onun rejimi, iktidarının sona erdiğini kabul etmeli ve kan dökmeyi durdurmalıdır. Kaddafi Libya'yı daha fazla yönetemeyeceğinin farkına varmalı ve yönetimi bırakmalıdır" dedi. Obama açıklamasında, "Libya'da demokrasiye barışçıl geçişi desteklemek ve Libya halkını korumak için uluslararası toplumdaki müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğini" kaydetti.
05:08 (22 Ağustos) CHAVEZ: NATO'NUN DERDİ LİBYA'NIN PETROLÜ
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, NATO'nun Libya'yı bombalamasını kınadı ve amacının ülkenin zengin petrol rezervlerini kontrol altına almak olduğunu ileri sürdü. Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin sadık bir savunucu olan Chavez, televizyonda yayımlanan bir konuşmasında, ''Libya halkı için dua edelim'' dedi. NATO'nun hava saldırılarını da kınayan Başkan Chavez, konuşmasında NATO'nun hava saldırılarının yanı sıra ABD ve bazı Avrupa ülkelerini de kınadı. Chavez bombalamanın amacının ABD ve diğer güçlerin Libya'yı ve ülkedeki zenginlikleri ele geçirmek olduğunu da sözlerine ekledi. Venezule Devlet Başkanı Hugo Chavez, son dönemde Libya Lideri Muammer Kaddafi ile temas halinde olup olmadığı konusunda ise bilgi vermedi.
03:41 (22 Ağustos) KADDAFİ'NİN ASKERLERİ SİLAHLARINI MUHALİFLERE TESLİM ETTİ
Libya'nın başkenti Trablus'taki Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin silahlarını muhaliflere teslim ettiği bildirildi. El Cezire televizyonu, başkentteki Muammer Kaddafi'ye bağlı askeri birliklerin tüm silahlarını muhalif gruplara teslim ettiğini duyurdu. Televizyon kanalı, Muammer Kadafi'nin oğlu Muhammed Kaddafi'nin evi çevresinde silah seslerinin geldiğini belirtti.
03:16 (22 Ağustos) MUHALİFLER TRABLUS'UN ANA MEYDANINA ULAŞTI
Libya'da muhalif güçlerin başkent Trablus'un ana meydanına ulaştıkları bildirildi. Muhaliflerin, Muammer Kaddafi'nin sığındığı Bab El Aziziye dışında bütün Trablus'a hakim olduklarını ilan etmelerinin ardından Sky televizyonu, Trablus merkezindeki Yeşil Meydan'da bayraklarını dalgalandıran ve havaya ateş açarak kutlama yapan muhaliflerin görüntülerini yayınladı. Yeşil Meydan, muhaliflerin Trablus'u ele geçirmelerinden önce Muammer Kaddafi'yi destekleyen kitlelerin gösterilerine ev sahipliği yapıyordu.
03:16 (22 Ağustos) MUHALİFLER DEVLET RADYO BİNASINI ELE GEÇİRDİ
Libya'da muhaliflerin Devlet Radyo binasını ele geçirdiği bildirildi. El Cezire televizyonundan alınan bilgiye göre, Libya'da muhalifler başkent Trablus'daki Devlet Radyo binasının kontrolünü ele geçirdi.
03:10 (22 Ağustos) OBAMA: ''DURUM NETLEŞMEDEN YORUMDA BULUNMAYACAĞIM''
ABD Başkanı Barack Obama, Libya'da son durum hakkında tam bilgi edinmeden yorumda bulunmayacağını söyledi. ABD Başkanı Obama, tatilini geçirdiği Martha's Vineyard adasında yaptığı açıklamada, Libya'da gelişen olaylar ve son durum hakkında tam bilgi edinmeden konu hakkında herhangi bir açıklamada bulunmayacağını belirtti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da Başkan Obama'nın düzenli olarak Libya konusunda bilgilendirildiği kaydedildi.
02:14 (22 Ağustos) EL CEZİRE: "TRABLUS'UN YÜZDE 95'İ MUHALİFLERDE
Libya'nın başkenti Trabalus'un yüzde 95'inin muhaliflerin eline geçtiği ve Libya lideri Muammer Kaddafi'nin birliklerinden yüzden fazla askerin esir alındığı bildirildi. El Cezire televizyonu, muhaliflerin başkentin yüzde 95'inin kontrolünü ele geçirdiklerini ve Kaddafi'ye bağlı birliklerden 100'den fazla askeri esir aldıklarını duyurdu. Öte yandan televizyon kanalı, Güney Afrika'ya ait iki uçağın başkent Trablus Havaalanı'na iniş yaptığını kaydetti.
01:39 (22 Ağustos) NATO: ''LİBYA'DA GEÇİŞ SÜRECİ HEMEN VE BARIŞ İÇİNDE OLMALI''
NATO, Libya'da iktidarın geçiş sürecinin derhal ve barış içinde olması gerektiğini açıkladı. NATO'dan yapılan açıklamada, Libya'da iktidarın geçiş sürecinin hemen ve barış içinde yapılması gerektiği bildirildi. Ayrıca, NATO'nun Libya'daki birlik ve beraberlik için Ulusal Geçiş Konseyi ile çalışmaya hazır olduğu belirtildi. Açıklamada, Libya'daki askeri birliklerin ve kilit noktaların da izlenmeye devam edileceği kaydedildi.
00:59 (22 Ağustos) ''KADDAFİ ATEŞKES İÇİN MUHALİFLERLE GÖRÜŞMEK İSTİYOR''
Muammer Kaddafi hükümetinin muhaliflerle hemen müzakerelere hazır olduğu ve NATO'dan muhaliflerin Trablus'a saldırıları durdurmasını istediği bildirildi. Hükümet sözcüsü Musa İbrahim, Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin Ulusal Geçiş Konseyi lideriyle müzakereye hazır olduğunu söyledi.
00:45 (22 Ağustos)  NATO: ''KADDAFİ SAVAŞI KAZANAMAYACAĞININ FARKINA VARMALI''
NATO, Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin Libya'daki savaşı kazanamayacağının farkına varması gerektiğini açıkladı. NATO sözcüsü Oana Lungescu, ''Libya'daki durum çok değişken. Kaddafi rejiminin yıkıldığını görüyoruz. Kaddafi'nin kendi halkına karşı bu savaşı kazanamayacağının farkına varması daha iyi'' dedi. Sözcü Lungescu ayrıca Kaddafi'nin çatışmaların başlamasında tek sorumlu olduğunu ve daha fazla kan dökülmesini durdurması gerektiğini de sözlerine ekledi.
00:28 (22 Ağustos) HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: ''1300 KİŞİ ÖLDÜ''
Libya'nın başkenti Trablus'daki çatışmalarda bin 300 kişinin öldüğü kaydedildi. Hükümet sözcüsü Libya Devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, başkent Trablus'daki çatışmalarda şu ana kadar bin 300 kişini öldüğünü söyledi.
00:25 (22 Ağustos) İNGİLTERE: KADDAFİ İKTİDARI BIRAKSIN
İngiltere'nin Libya Lideri Muammer Kaddafi'ye iktidarı bırakması yönünde tavsiyede bulunduğu bildirildi.
Reuters haber ajansı, İngiltere'nin Libya Lideri Muammer Kaddafi'ye Libya halkını daha fazla acıya sürüklemeden iktidarı hemen bırakması yönünde tavsiyede bulunduğu kaydetti.
00:08 (22 Ağustos) ULUSAL GEÇİŞ KONSEYİ: "KADDAFİ'NİN OĞLUNU YAKALADIK"
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlunun yakalandığı bildirildi. El Cezire'nin haberine göre, muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin yakalandığını açıkladı.
00:04 (22 Ağustos) MUHALİFLER BAŞKENT TRABLUS'A GİRDİ, HALK KUTLAMA YAPIYOR
Libya'da muhaliflerin başkent Trablus'a girmesinin halkta büyük sevinç yarattığı bildirildi. İngiltere merkezli Sky televizyonunun Trablus'tan yaptığı canlı yayında, yüzlerce kişinin sokaklarda muhalifleri karşıladığı, sevinç gösterilerinde bulunduğu ve sloganlar atarak şehir merkezine yürüdüğü görüldü. Muhaliflere eşlik eden Sky televizyonu muhabiri, şehre girişte Libya Lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerden hiçbir direnişle karşılaşmadıklarını kaydetti.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri