Kaçak sigaranın önüne geçilemiyor

Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2015 yılı boyunca 3 milyon esnafın sesi olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), kaçakçılıkla mücadelede desteğini devam ettiriyor

Yurt genelinde yürütülen “Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!” sloganlı kampanya kapsamında, vatandaşların kaçağa karşı bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Büyük vergi kayıplarına, esnafın ise gelirlerinin azalmasına yol açan kaçakçılıkla mücadelede yeni önlemler alınmaya devam ediyor. “Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!” kampanyası, kaçakçılığı doğrudan vatandaşa anlatarak kaçakçılıkla mücadelede yeni bir dönem başlatıyor.  Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışı ekonomi ve kaçakçılık, Konya’yı da olumsuz etkilediğini belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:Yapılan araştırmalara göre Konya’da 2014 yılındaki kaçak ve sahte sigara oranı yüzde 8,7 oldu. Bu orana göre yaklaşık olarak satılan her 10 sigaradan biri kaçak.  Konya’da emniyet güçlerinin ele geçirdiği kaçak ve sahte sigara sayısı da sorunun büyüklüğünü ortaya koyuyor. 2014 yılında Konya’da 2 milyon 505 bin 101 paket kaçak sigara ele geçirildi. Kaçak sigara, tüketici sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca kaçak ve sahte ürünlere, 18 yaşından küçükler de ulaşabiliyor.

KAÇAKÇININ ELİ ESNAFIN CEBİNDE

Kaçak ve sahte ürünlerin satışı aynı zamanda Konya esnafının da korkulu rüyası oldu. Gelirlerinin büyük bölümünü tütün ürünleri satışından sağlayan esnaf, kaçak ürün satışı nedeniyle iflasa sürükleniyor. Konya’da 4 bin 400’den fazla ruhsatlı satış noktası bulunuyor.  Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), vatandaşı ve esnafı mağdur eden kaçakçılıkla mücadele için ülke genelinde “Dikkat Bilmediğin Gerçekler Var” adıyla yeni bir kampanya başlattı. TESK, ‘geçmişi karanlık, içeriği belli olmayan, terör örgütlerine kaynak sağlayan’ kaçak ürünler konusunda herkesi duyarlı olmaya davet ediyor.Son yıllarda kaçakçılıkla mücadelede önemli adımlar atıldı. Yasal düzenlemelerle kaçakçılara hapis cezalarının artırılması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ücretsiz ALO 136 İhbar Hattı’nın etkinleştirilmesi, kaçak ürün yakalatanlara para ödülü verilmesi, kontrol ve denetimlerin artırılması gibi uygulamalar, kaçakçılıkla mücadeleye güç kattı.  2015 yılında kaçak sigara oranı yüzde 20’den 16,4’e geriledi. Bu azalma, devlete yıllık 1,5 milyar lira ek vergi kaynağı sağladı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri