Kablo hırsızları çiftçinin kâbusu oldu!

Altınekin Oğuzeli Mahallesi’nde sokağa çıkma yasağını fırsat bilen kablo hırsızları, çiftçiye büyük bir kayıp yaşatıyor. Ağır girdi maliyeti ve kuraklık altında ezildiğini söyleyen çiftçiler, “Kablo hırsızlığı zulmü bitsin. Bu çiftçiye eziyet” dedi

Özellikle taşradaki çiftçileri bıktırtan elektrik trafolarındaki bakır tel hırsızlığına her gün bir yenisi ekleniyor. Hırsızlar, köylünün tarlasını suladığı motorların, trafoların bakır kablolarını çalıyor. Altınekin, Karatay. Cihanbeyli, hırsızlık olayının en fazla yaşandığı yerler olarak biliniyor. Son olarak bir hırsızlık haberi de Altınekin Oğuzeli Mahallesi’nden geldi. Oğuzeli Mahallesi'nde kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından tarımsal sulama trafo kabloları çalındı. Yağış yetersizliğinden tarımsal sulamanın yapıldığı bir dönemde bu tarz hırsızlık olaylarının artış göstermesi yine en çok çiftçiyi zorladı. Ağır girdi maliyeti altında ezilen çiftçi, ödemesi bitmeden kablolarını çaldırdığı için ekstra bir yük altına girdi. Bu hırsızlık olayı Altınekin'de ilk de olmadı. Geçtiğimiz yıllarda da ilçede kablo hırsızlığı ile ilgili çokça olay yaşanmıştı.

HIRSIZLAR MAHALLENİN HER BİR KARIŞINI BİLİYOR!

Oğuzeli Mahallesi’nde hırsızlık olaylarının 1 hafta 10 gündür devam ettiğini dile getiren Fethi Cuhadar isimli bir çiftçi, mahallede her gün bir hırsızlık olayının yaşandığına dikkat çekti. Hırsızların mahalleyi, tarlaları bilen kişi veya kişiler olduğunu aktaran Cuhadar, “Olayların ne zaman gerçekleştiğini bilen yok. Yağmur, çamur olmayınca hırsızlığı da kolay yapıyorlar. Hırsızlık, öyle zannediyoruz ki, hep aynı kişiler tarafından yaşanıyor” dedi. Kablo hırsızlığının çiftçiye büyük maliyet doğurduğunu kaydeden Cuhadar, şunları söyledi: “Çalınan kablonun metresi, ortalama  200 TL civarında. Sokağa çıkma yasağını fırsat biliyorlar ve kabloları çalıyorlar. Çiftçi, zaten kötü bir durumda. Ağır girdi maliyeti altında ezilen çiftçi, bir de kuraklığa boyun eğdi. Ocak ayının ortasında çiftçi yağış yetersizliğinden dolayı, sulama yapıyor. Çiftçinin enerji maliyeti, hiç olmadığı kadar yükseldi. Sulama vakti, kabloları çalınan çiftçiler, ortada kaldı. Bu sorunlar daha ne kadar devam edecek, bilmiyoruz. Mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz.”

YAKALANIP KISA SÜRE SONRA SERBEST BIRAKILIYORLAR

Koruma Bekçisi Selahattin Topaloğlu da şu ifadeleri kullandı: “Soyhan Yaylası etrafında da hırsızlık olaylarında artışlar var. Çiftçi, bu hırsızlık olaylarından ciddi şekilde mağdur oluyor. Bizim tek isteğimiz hırsızların ağır ceza alması. Yaptıkları yanlarına kâr kalmasın. Hırsızlar yakalanıyor, kısa bir süre sonra serbest bırakılıyor.”

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise kendi ilçelerinde bu tarz hırsızlık olaylarının sürekli yaşandığını aktardı. Kağnıcıoğlu, “Trafonun masrafı, voltajına göre değişiyor. Tedbir amaçlı ne yapılabilir bilmiyoruz. Kablonun çalınması demek, kuyudaki dalgıcın da sıkıntıya girmesi demek. Sadece kabloyu da çalmıyorlar. Çiftçinin komple trafosunu da yok eden hırsızlar var. Hırsızlardan yakalananlar var ama önü kesilmiyor. Bu tarz hırsızlığın da yeteri oranda caydırıcı cezası yok. Çiftçi, zaten ağır girdi maliyeti altında eziliyor. Bu dönemde cepten çıkacak ekstra en ufak para bile çiftçiyi çok zorlar” dedi.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri