Kabe'de vinç faciası: 107 ölü 238 kişi yaralı

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde etkili olan fırtına nedeniyle Kabe'de bir vincin devrilmesi sonucu ölenlerin sayısının 107'ye yükseldiği, 238 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimi'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ölenlerin sayısı 107'ye, yaralıların ise 238'e yükseldi" ifadesi kullanıldı.

Sivil Savunma Birimi'nden daha önce yapılan açıklamada 87 kişinin öldüğü, 184 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

2 Türk Hacı Adayı Vefat Etti

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mekke'de yaşanan vinç kazasına ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, kazada Türk hacı adaylarından 2'sinin yaşamını yitirdiğini, 19'unun yaralandığını belirtmişti.

Türkiye'den 65 bin vatandaşın hac ibadetini yapmak için Suudi Arabistan'da bulunduğunu ifade eden Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığımızın bütün telefonları kilitlendi. Merak içerisinde bizlerden haber bekliyorlar. Biz de Suudi Arabistan'da bulunan sağlık ekibimizle ve bütün ekibimizle iletişim içinde olduk" ifadelerini kullandı.


 

Görmez, şöyle devam etti:

"Bizim hacılarımızdan, öncelikle 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bunların 13'ü bizatihi kendi hastanemizde, hayati tehlikesi yok Allah'a hamdolsun. Her birisi kısa sürede, küçük tedavilerle ayağa kalkabilecek konumdalar ancak 6 hacı adayımız Suudi Arabistan hastanelerine nakledildi. Aynı şekilde onların da her birine arkadaşlarımız ulaştılar, hiç birisinin herhangi bir hayati tehlikesi yok, yine aynı şekilde Allah'a hamdolsun ama bir takım kırıkları var küçük de olsa yaraları var. Küçük de olsa bir takım operasyonları söz konusu."

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile olayın olduğu andan itibaren iletişim halinde olduklarını ifade eden Görmez, şunları kaydetti:

"Kendisi eğer 'ye hastanelere nakledilmesi gereken herhangi bir hacı adayımız varsa uçak ambulansların hazırlanacağını ifade ettiler. Bunu gerektirecek herhangi bir hasta nakli söz konusu değil. Yaralılarımızın hiçbirisinin hayati tehlikesi yok. 19 yaralımızın hiçbirisinin herhangi  hayati tehlikesi yok, sadece küçük operasyonlar geçiren hacı adaylarımız var. Bunların her birisi belirlendi, her birisinin ailesine müftülerimiz, ilçe, il müftülerimiz kendilerine haber veriyorlar. Ayrıca tabi 2 vefatımız var, vefat eden hacı adaylarımızın tesbiti yapılmış durumda ancak bu tespit görgü tanıklarına dayanmaktadır. Biri bizatihi yanında bulunan bir arkadaşının ifadesi, birini de bizatihi eşi tarafından ifade edildiği için şimdilik kayıtlarımızda biz vefat ettiğini ifade ediyoruz. Fakat kesin neticeye kavuşturmadan vefat edip etmediğini resmen tespit etmeden onu şimdilik bildirmeyi doğru bulmuyoruz."

"Tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu"

Doktor Muhammet Abdullah Furkan, Kabe'de meydana gelen vinç kazasıyla ilgili, "Rüzgardan sonra vinç devrildi. Yıldırım düştü büyük ihtimalle. Safa ve Merve'den tavaf alanlarına doğru geldi. Tavaf alanında en alt kattaydım ben, tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu, çok ciddi sıkıntılar vardı" dedi.

Furkan, doktor olduğunu, 'dan görevli olarak geldiğini belirterek, olay anında tavaf alanının alt katında olduğunu söyledi. 

Tavaf alanının en alt katında olduğu için dışarıdaki hasarı göremediğini anlatan Furkan, "İçeride hasar yaratacak bayağı bir parça vardı. Ben 15 kadar hastaya müdahale ettim. Benim müdahale ettiklerimde ölü yoktu. Bir iki tane durumu kritik hasta vardı ama orada koştururken Safa Merve ve 3. katta 500 sayısından bahsediliyordu" ifadelerini kullandı. 

Gazetecilerin, "Türk hacılardan ölen var mı?" sorusu üzerine Furkan, "Ben 3 tane biliyorum" yanıtını verdi.

Kazada, 62 yaşında 'lu hacı adayı Erol Karaağaç hayatını kaybetti. Eşi Feride Karaağaç ise diğer 23 yaralı Türk hacı adayıyla beraber Diyanet İşleri Başkanlığının Mekke'deki hastanesinde tedavi altına alındı. Hayatını kaybeden diğer Türk vatandaşının ismi ise Kadir Gökmen. 

Hayatını kaybeden Türk hacı adayları

Erol Karaağaç

Kadir Gökmen

24 yaralı Türk hacı adayının isimleri

Feride Karaağaç

Mehmet Aslantaş

Ali Rıza Özcan

Mehmet Türkmen

Mehmet Ali Ünal

Maşallah Yıldırım

Abdulgazi Savaş

Nurettin Günaydın

İsa Saraç

Cennet Kavaç

Hasan Yoldaş

Ramazan Kanlıbaş

Rafiye Üley

Mustafa Boz

Safiye Yıldız

Habib Barlalı

Rüstem Karagöz

Yusuf Emsal

İbrahim Yamaç

Zeki Erdem

Abdulbaki Kılıç

Abdullah Öresin

Mustafa Bolat

Ziya Erus

Mekke’deki vinç kazasının izleri ortaya çıktı

Mekke’de fırtına sonrası yıkılan vincin yol açtığı kazanın izleri sabahın ilk ışıklarıyla ortaya çıktı.

Devrilen vincin tavaf alanına düşen uzantısının zeminde oluşturduğu hasarın giderildiği görüldü. Bazı mermerlerin değiştiği gözlenen ve say alanının hemen yanındaki yaklaşık 500 metrekarelik bölge ise güvenlik çemberine alındı.

Kaza sonrası ibadete kapatılan 2. ve 3. kata sabah namazında da hacı adayları alınmadı.

Sabah namazını Mescid-i Haram’da kılan hacı adayları, günün ilk ışıklarıyla net bir şekilde gördükleri olay yerinde şaşkınlıklarını gizleyemedi.

On binlerce hacı adayının namazı birlikte kıldığı Mescid-i Haram ve çevresinde, çok sayıda kişi kazanın yaşandığı bölgede toplandı. Kaza alanını cep telefonlarıyla görüntüleyenler, olayın oluş şeklini de öğrenmeye çalıştı.

Bölgedeki En Büyük Vinç

Devrilen ve halen kaldırılmayan vinç, Mescid-i Haram ile Türk hacı adaylarının Kral Sarayı olarak adlandırdığı bina arasında bulunuyor. Söz konusu vinç, bölgedeki en büyük iş makinesi olarak da dikkati çekiyor.

Vincin devrilme nedeni ise henüz açıklanmadı. Yıldırım veya fırtına nedeniyle devrilmiş olabileceği iddia ediliyor.

Mescid-i Haram’daki tavaf alanının genişletme çalışmaları kapsamında 10’un üzerinde vincin kullanıldığı gözlendi.

 

İŞTE OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri