Kabe çamur içinde!

Kabe-i Muazzama'nın minibüs arkasında reklam olarak kullanılması ve çamur deryası içinde kalması vatandaşların tepkisini çekiyor. İl Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, "İslami değerlerin kişisel menfaati olarak kullanılması caiz değildir" dedi

Kabe gibi Müslümanların kutsal mekanlarının reklamlarda kullanılması vatandaşların tepkisini çekiyor. Konya'daki çok sayıda minibüsün de arkasında veya yan tarafında Müslümanların kutsal mekanı Kabe resmi bulunuyor. Minibüslerde reklam malzemesi olarak kullanılan Kabe'nin çamur içinde kalması ise, çok sayıda duyarlı vatandaşın dikkatinden kaçmıyor. Kabe gibi kutsal bir mekanın hem reklam aracı olarak kullanılmasını, hem de minibüs arkasında çamur içinde kalması kamuoyunu rahatsız ediyor. İlahiyatçılar sadece Kabe'nin değil, Hz. Mevlana gibi İslam alimlerinin artık reklam malzemesi olarak kullanılmaması gerektiğinini belirtiyor. Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak ise yaptığı açıklamada, minibüs reklamlarının bir reklam ajansı tarafından yapıldığını ve konunun takipçisi olacağını dile getirdi.

DİNEN CAİZ DEĞİL

İl Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, dini değerlerin kişi menfaati yönünde kullanılmasının caiz olmadığını belirterek, "Kutsal değerlerin hayatta insanlar tarafından saygı gösterilmesi ve onların diğer kavramlardan farklı olduğunun bilinmesi gerekiyor. İslam dininde bir çok kutsalımız var. Kur'an-ı Kerim başta olmak üzere, Kabe-i Muazzama gibi diğer İslam şiarı diye bildiğimiz kutsallara, insanların daha çok saygı göstermesi bir gerekliliktir. Bu kutsalların kendi değerini yüceltme adına herhangi bir şekilde anlatılması, reklamının yapılması dinen bir mahsuru olmaz. Ancak bu hiçbir menfaat karşılığı olmadan, sadece kutsal değerleri yüceltme adına yapılabilir. İslam alimleri Kur'an-ı Kerim'in ücret karşılığı okunmasını bile tarih içerisinde tartışmışlardır. Bir çok alime göre Kur'an-ı Kerim'i ücret karşılığı okunması caiz görülmemiştir. Bazı fıkıhçılar belli şartlarda caiz görmüşlerdir. Hiçbir kutsal değer, şahsi menfaat karşılığı reklam aracı olarak kullanılması dinen caiz değildir. Hangi alanda hangi vasıta ile ne ile olursa olsun bu kutsalları reklamlarda kişi menfaatleri uğruna kullanmalarına dikkat etmeleri lazım" sözlerini kullandı.

GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLECEK

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak ise, şu açıklamayı yaptı: "Minibüs reklamları tamamen bir reklam ajansı tarafından yapılmaktadır. Reklam ajansı hazırlar ve Büyükşehir Belediyesi'ne sunar. Belediye onay verirse reklamı oraya yapıştırır. Ancak ben bir Müslüman olarak şahsen konunun takipçisi olacağım. Görüntüden rahatsız olan vatandaşların içi rahat olsun. Konuyla doğrudan ilgileneceğimin garantisini veriyorum."

DİNİ DEĞERLER ÇAMUR ALTINDA

İslam'da kutsal olarak görülen Kabe-i Muazzama'nın dolmuş arkalarında çamurlar içerisinde kalmasını doğru bulmadığını ifade eden, İlahiyatçı-Yazar Prof. Dr. Saffet Köse dini mekanların reklamlarda kullanılmaması gerektiğini belirtti. Yetkililerin konu ile ilgilenmesi gerektiğini kaydeden Köse, "Kabe-i Muazzama, Müslümanlar için son derece önemli bir mekandır. Bir Müslüman Kabe'yi dile getirirken bile tüyleri diken diken olurken, bu kutsal mekanların reklam malzemesi olarak kullanılması son derece yanlıştır. Reklam konusu olayın sadece birinci boyutu. Bu mekanların resmen de olsa, çamur deryası içinde kalması da ayrı bir yanlıştır. Yetkililerin artık bir müdahale etmesi gerekiyor. Bu tür olaylar şu açıdan çok önemlidir; Kabe gibi mekanların içi boşalır. Anlamı ve saygınlığı kaybolur" ifadelerini kullandı.

REKLAM MALZEMESİ OLMASIN

Kabe'nin yanında, Hz. Mevlana gibi İslami isimlerin de reklam malzemesi olarak kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Köse, "Minibüsün arkasında Kabe resmi var ve bu resim çamur içerisinde. Bu tablonun iki boyutu var. Birinci boyutu reklam kısmı, diğer boyutu da Kabe'nin çamur içerisinde kalması. Reklam konusunda gelecek olarsak, bunu daha geniş açıdan incelememiz gerekiyor. Hz. Mevlana gibi İslam alimlerinin isimlerinin de dükkanlara veya birtakım gıda maddelerine koyulması da yanlıştır. Bizim ilahiyatçılar olarak eleştirdiğimiz nokta, bu tür değerlerin reklam ürünü olarak sergilenmesi. Kabe, Kur'an saygıyla dillendirilen kutsal değerlerimiz. Bu değerlerin dolmuş arkalarında resmedilmemesi gerekmekte" şeklinde konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri