JCR da Türkiye'nin rüzgarına kapıldı

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR), dün Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu iki basamak artırarak "BBB-"ye yükseltti. Türkiye'de 1994'ten beri faaliyet gösteren JCR, Türkiye'nin notunu 18 kez değiştirdi.

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR), Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu iki basamak artırarak "BBB-"ye yükseltti. Böylece Türkiye'nin kredi notu, Fitch ve Moody's'in ardından JCR tarafından da "yatırım" yapılabilir seviyeye yükseltilmiş oldu.

Geçen yıl kasım ayında Fitch'in, geçtiğimiz günlerde de Moody's'in ülkenin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından bugün de JCR'nin Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesiyle uluslararası fonların hızla ülkeye girmesi bekleniyor.

Ekonomi kurmayları, not artırımını, Türkiye'nin güçlü ve dengeli ekonomik yapısına bağlarken, ekonomistler, not artırımın ardından Asya bölgesinden Türkiye'ye önemli miktarda fon girişi yaşanabileceği görüşünde birleşiyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, konuya ilişkin son dönemde yapılan not artışlarının, basiretli ve tutarlı ekonomi politikalarının kararlılıkla uygulanmasının bir sonucu olduğuna dikkati çekti.

Babacan ayrıca, üç uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun birden Türkiye'ye "yatırım" seviyesinde kredi notu vermesinin Türkiye'nin ulaştığı güçlü ve dengeli ekonomik yapının dünyada ne kadar geniş bir takdir kazandığını gösterdiğini de ifade etti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise bu not artışının Japon piyasasından Türkiye'ye fon girişlerini kolaylaştıracağını belirterek, bunun doğru, gecikmiş ve devamı gelmesi gereken bir süreç olduğunu vurguladı.

JCR kimdir?

JCR, Japonya'nın önde gelen kurumsal yatırımcı grupları tarafından 1975 yılında Tokyo'da kurulmuş ve Japonya Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve ABD Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu (SEC) tarafından tanınan uluslararası bir kredi derecelendirme kuruluşu.

İsmini ancak 1980'li yılların ortalarında duyurmaya başlayan JCR daha çok ülke derecelendirmesine ağırlık verirken, kuruluşun derecelendirme hizmetleri; orta ve uzun vadeli tahviller, öncelikli borçlar ve finansman bonosu gibi finansal ürünlerin de içerisinde bulunduğu geniş bir alanı kapsıyor.

Bunun yanı sıra JCR, hayat ve hayat dışı sigorta şirketlerinin yükümlülüklerini yerine getirebilme ve varlığa dayalı menkul kıymetlerin de içinde bulunduğu yapılandırılmış finansman işlemlerini de derecelendiriyor.

Japonya'nın önde gelen kurumsal yatırımcı grubunun desteklediği derecelendirme kuruluşu JCR'nin 109 ortağı arasında Japonya'nın önde gelen sigorta şirketleri ve yatırım bankaları ile Norinchukin Bank ve Bank of Tokyo Mitsubishi gibi kuruluşlar bulunuyor.

JCR, Türkiye'yi 18 kez notlandırdı

Türkiye'yi ilk kez "BBB" ile 1994 yılında notlandıran JCR, bugüne kadar ülkenin notunu 18 kez değiştirmiş oldu.

JCR, bugün Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu iki basamak artırarak "BBB-"ye yükselttiğini açıkladı.

Kuruluş, karara gerekçe olarak Türkiye'nin Lehman Brothers ve Avrupa kamu borç krizi gibi uluslararası ekonomik zorluklarla başarılı şekilde başa çıkışını gösterdi.

Ülkenin 2012 yılında net ihracatını artırdığını ve işsizlik oranını düşürdüğünü, bu durumun da Türkiye'nin güçlenen büyüme potansiyeline işaret ettiğini vurgulayan kuruluş, Türkiye'nin uluslararası alanda varlığının da Avrupa, Asya ve Ortadoğu bölgesi için kültürel ve jeopolitik önemine bağlı olarak arttığına dikkati çekti.

JCR, enflasyon, cari işlemler açığı ve zayıf döviz rezervlerinin endişe yaratmaya devam ettiğini uyarısında bulunurken, Türkiye'nin tasarruf oranını artırma ve ithal enerjiye bağımlılığını azaltma konusunda önünde gitmesi gereken uzun bir yol olduğuna işaret etti.

Kuruluşun 1994'ten bu yana Türkiye'ye verdiği kredi notları ve tarihleri şöyle:

Tarih Kredi Notu
18.01.94 BBB
15.08.94 BB
02.11.95 BB
14.05.96 BB (izleme)
19.11.96 BB
23.08.99 BB(izleme)
28.01.00 BB
07.03.01 BB
20.04.01 BB-(Negatif)
18.07.01 B (Negatif)
01.03.02 B (Durağan)
12.07.02 B (Negatif)
02.09.03 B (Durağan)
12.03.04 B (Pozitif)
10.03.05 BB-(Pozitif)
28.12.07 BB-(Durağan)
01.02.10 BB(Durağan)
23.05.13 BBB-

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri