Japonya Başbakanı Shinzo Abe Hindistan’da

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 3 günlük resmi temaslarda bulunmak ve Hindistan’ın 65.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 3 günlük resmi temaslarda bulunmak ve Hindistan’ın 65. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının şeref konuğu olarak bu ülkeye geldi.

Japon Başbakan Abe, Hindistan ziyaretine beraberindeki eşi Akie Abe ve kalabalık bir heyetle Cumartesi günü Başkent Yeni Delhi’den başladı. Hava alanında Hindistan Parlamento İşleri Bakanı Rajeev Shukla tarafından karşılanan Abe, buradan Cumhurbaşkanı Pranabh Mukherjee’yi ziyaret için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ardından Hint-Japon ticaret toplantısına katılan Japon Başbakan, buradan Hindistanlı meslektaşı Manmohan Singh ve heyeti ile ikili temaslar için anlaşmaların imzalanacağı Hyderabad House’a geçti. Burada görüşen heyetler daha sonra basın açıklamasında bulunarak imzalanan anlaşmalar hakkında bilgi verdi.

İkili heyetler arasında yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki nükleer ortaklığın daha hızlı işlevsel hale getirilmesinin görüşüldüğü bildirildi. İki lider önümüzdeki aylarda iki ülkenin sivil nükleer enerji anlaşması imzalayacaklarının da müjdesini verdi. Abe, yaptığı konuşmada son aylarda Hint tarafı ile yaptıkları görüşmelerde nükleer enerjinin sivil ve barışçıl alanlarda kullanılması için yapılacak bir anlaşmanın hız kazandığını dile getirdi. Abe, "Bu alanda imzalanacak bir anlaşmanın Japon şirketlerinin Hindistan nükleer enerji pazarına daha hızlı girmesi anlamı taşıyor. Hali hazırda Hindistan’da Rusya bir çok nükleer santralin inşaasını devam ettiriyor." diye konuştu.

Nükleer anlaşmaların dışında iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar arasında; Japonya’nın ShinMaywa US-2i yangın uçaklarının satışı ve Hindistan’da ortaküretimi, Delhi metro genişleme planında Japon şirketlerin rolü, hızlı tren projesi, ortak deniz tatbikatı gibi konular bulunuyor.

Abe, yarın başkent Yeni Delhi’de düzenlecek Hindistan’ın 65. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının şeref konuğu olan ilk Japon Başbakanı olacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri