İzto Başkanı Demirtaş: Taksit Kaldırılırsa İletişim Sektörü Yarı Yolda Kalır

Banka kartlarına taksit sınırlaması getirecek yönetmelik, 1 Şubat 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.

Banka kartlarına taksit sınırlaması getirecek yönetmelik, 1 Şubat 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Yönetmelik kapsamında telekomünikasyon, kuyum, yemek, gıda ve akaryakıt harcamalarına taksit uygulaması yapılamayacak. Düzenlemeden en fazla iletişim sektörünün etkileneceğine dikkat çeken İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye genelinde 16 bin firma ve 60 bin çalışanı olan mobil iletişim sektörünün, söz konusu düzenlemenin mevcut şartlarda hayata geçmesi halinde ciddi zarar göreceğini söyledi. Şirketlerin birçoğunun kepenk kapatmak zorunda kalacağını belirterek, “Bu nedenle mobil telekomünikasyon cihazlarının, cep telefonlarının dokuz aya kadar taksitlendirme kapsamına alınması, kontör kart ve benzeri ürün ve hizmetlerinse taksitlendirme kapsamı dışında tutulmasını talep ediyoruz. Diğer yandan sektörün gelişimi için de özellikle akıllı telefonların üretimi olmak üzere yerli üreticilere teşvik verilmeli. Küresel markaların ve üreticilerin ülkemizde üretim yapmaları teşvik edilmeli.” dedi.

İletişimin, son yılların en hızlı gelişme gösteren ve Türkiye ekonomisine en fazla katkısı olan sektörlerden biri olduğunu dile getiren Demirtaş, cep telefonu kullanımının yaygınlaştığına dikkat çekerek, “Herkesin bir cep telefonu var ve cep telefonu artık lüks bir tüketim aracı değil, aksine zorunlu bir ihtiyaç. Özellikle akıllı telefonlar, iş dünyasının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ben de dahil pek çok işadamı, şirketlerini akıllı telefonlar, tablet veya bilgisayarları aracılığıyla yönetiyor.” şeklinde konuştu.

‘KREDİ KARTININ YERİNİ SENETLER ALIR’

Son kararlarla cep telefonu edinmenin zorlaşacağını ve adeta lüks haline geleceğini savunan Demirtaş, “Banka kartlarında yapılan taksit sınırlaması kapsamında telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalarla yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz kararı alındı. Yönetmelik, 1 Şubat 2014’de yürürlüğe girecek.” dedi. İZTO 29. İletişim Grubu’nda faaliyet gösteren yüzlerce üyelerinden bu konuda çok şikayet aldıklarını aktaran Demirtaş, sektörde ciddi bir tedirginlik olduğunu belirtti: “Tüketimi tahrik eden ve insanların ödeme güçlerini aşan aşırı taksitlendirmeyi oda olarak biz de kabul etmiyoruz ancak uzun yıllardır kredi kartıyla yapılan satışların taksitlendirilmesinin bıçak gibi kesilmesi de doğru değil. Düzenleme bu haliyle kayıtdışı ticareti, haksız kazancı, cihaz kaçakçılığını ve POS tefeciliğini gündeme getirir. Kredi kartının yerini senetler alır. Bu nedenle ticarete müdahale yapılmasını yanlış buluyoruz.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri