İzmirli Sanayiciler Tayvan'dan Umutlu Döndü

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), ekonomik işbirliğinin artırılması ve üyelerinin dış pazar paylarında artış sağlanması amacıyla 10 kişilik bir heyetle Tayvan’a iş gezisi düzenledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), ekonomik işbirliğinin artırılması ve üyelerinin dış pazar paylarında artış sağlanması amacıyla 10 kişilik bir heyetle Tayvan’a iş gezisi düzenledi. Başşehir Taipei’de düzenlenen 39. Taipei Uluslararası Elektronik Fuarı (TAITRONICS)'nı da kapsayan geziye katılan elektrik-elektronik sektöründeki EBSO üyeleri, yeni elektronik ürünler ve LED teknolojilerini görme fırsatı buldu. Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi (TAITRA)'ni de ziyaret eden heyet, Başkan ve CEO Peter W.J. Huang ile görüştü. Çin Uluslararası Ekonomik İşbirliği Kurumu (CIECA) ziyaretinde ise Genel Sekreter Leon C.L. Lee ile biraraya gelindi. Heyet, karşılıklı işbirliği imkanlarının konuşulduğu toplantılarda İzmir’i tanıttı. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Gündüz, İzmir’in gıdadan tekstile, inşaattan makine ve otomotiv yan sanayisine, kimyadan yenilenebilir enerjiye kadar birçok alanda dünyayla rekabet eden Türkiye’nin en cazip yeri olduğunu söyledi. Gündüz, “Tayvanlı firmalarla işbirliğimizi artırmak üzere oda olarak her türlü desteği sağlamaya hazırız.” dedi. EBSO heyeti, gezinin ikinci gününde Tayvan Cumhurbaşkanı Ma Ying-Jeou tarafından açılan TAITRONICS'e katılan firmalarla biraraya geldi. Üçüncü gün fuar alanındaki toplantı salonunda Tayvan firmalarıyla iş görüşmeleri, son günse firma ziyaretleri yapıldı.

Egeli sanayicilerin yeni pazarları keşfetmesi için öncülük yapacaklarını belirten Yönetim Kurulu Üyesi Gündüz, Tayvan’a bu amaçla gittiklerini söyledi. Ticaretinin yüzde 40’ını Çin'le yapan bu ülkeyi yılda 1,5 milyon Çinli turistin ziyaret ettiğini, turistik tesislerin yetersiz olduğunu ve turizm sektöründe yatırımcıları beklediğini vurguladı. Gündüz, “Ayrıca sağlıkta eksikleri bulunan Tayvan, bu sektörde de cazip bir ülke. Tarım sektöründe özellikle kurutulmuş meyve, kabuklu yemiş ve zeytinyağına talep oldukça fazla.” şeklinde konuştu. Tayvanlılar için güzel ambalaj ve ürün kalitesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, özellikle güneş ve rüzgâr enerjisiyle LED teknolojileri konularında dünya standartlarında çalışan ülkenin, yerli Luxgen marka lüks araba üretiminin altı senedir başarıyla devam ettiğini belirtti. Deniz Gündüz, “Tayvan’ı en özel yapan etkenlerden biri, son derece gelişmiş olan yüksek teknoloji ürünleri üretebilme kapasitesidir. Elektronik alanda sahip olduğu ileri teknoloji, Tayvan’ı teknoloji ihraç eden ülkeler arasında çok özel bir yere taşımaktadır. Dünyadaki çip ve anakart üretiminin yüzde 98’i Tayvan’da gerçekleşmektedir. Başkent Taipei’de kurulmuş olan elektronik altyapıyla neredeyse tüm şehirde kablosuz internet kullanacak kadar geniş bir internet ağı altyapısı oluşturulmuştur. Renkli panolar, özel dizayn yüksek teknoloji bilgisayar hizmetleri ve Tayvan’a özel elektronik altyapı sayesinde Tayvan’da yaşayan insanların çoğu, işlemlerini sadece birkaç tuşa basarak yapabilmektedirler.” dedi. Asya-Pasifik pazarının çok hızlı büyüdüğünü, Tayvan’ın Türk firmaları için bir geçiş noktası olabileceğini vurgulayan Gündüz, “Tayvan'ın Çin'le 628 doğrudan uçuşu bulunuyor. Tayvan'dan Çin üzerine altı şehre önemli uçuş bulunuyor. Bu da Çin'in yüzde 65'ini kapsıyor. Çin ve diğer ülkelerle çalışmak için Çin'in dilini ve kültürünü iyi bilen Tayvan'la işbirliği yapabiliriz.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri