İzmirli Reklam Ajansları: 10 Milyonluk Seçim Bütçesi İzmir’de Kalsın

Yerel seçimler yaklaşırken reklam piyasası da hareketlendi. Siyasi partilerin İzmir’de 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçimler için 10 milyon liranın üzerinde harcama yapması bekleniyor.

Yerel seçimler yaklaşırken reklam piyasası da hareketlendi. Siyasi partilerin İzmir’de 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçimler için 10 milyon liranın üzerinde harcama yapması bekleniyor. İzmir Ticaret Odası (İZTO)’na kayıtlı 600 reklam ajansı, yerel seçimlerin yerel reklam ajanslarıyla yürütülmesini ve 10 milyon liralık bütçenin İzmir’de kalmasını istiyor.

Büyük partilerin, kampanyalarını daha çok İstanbul ve Ankara merkezli şirketlerle yürüttüklerini belirten İZTO Reklam, Kamuoyu Araştırma, Açıkhava 52. Grup Meclis Üyesi Filiz Avcı Belet, mahalli idareler seçiminin reklam piyasasını olumlu etkileyeceğini vurguladı: “Seçimler genel olarak propagandaya dayanır, propagandanın esası da reklamdan oluşur. Hangi parti veya aday kendisini halka daha iyi tanıtır ve anlatabilirse rakiplerine karşı bariz bir üstünlük elde eder. Burada önemli olan husus, reklamın temasını ve dozunu iyi ayarlamaktır. Bu konuda profesyonel reklam firmalarına önemli görevler düşmektedir. Partilere ve adaylara önerimiz, yörenin, İzmirimiz'in reklam firmalarıyla işbirliği içinde çalışmalarıdır.”

İzmir’in bu reklam pastasından yeterince pay alamadığını dile getiren Belet, şöyle devam etti: “Gönül isterdi ki İzmir'de gerçekleştirilen tüm reklam faaliyetleri, İzmirli firmalar tarafından yürütülsün. Maalesef bu arzu hiçbir zaman gerçekleşmiyor. Büyük partiler, reklam işlerini İstanbul ve Ankara merkezli firmalarla yürütmeyi tercih ediyorlar. Biz İzmirli firmalar ise taşeronluk rolünden öteye bu faaliyetin içine giremiyoruz. Biz İZTO Reklam Grubu olarak İzmir dışından firmaların İzmir’de ana yüklenici firma olmalarını istemiyoruz. Siyasi partiler, özellikle de yerel seçimlerde yerel tecrübenin önemini gözardı etmekten vazgeçmeli. Yörenin insanına yönelik reklamlarda yerel firmaların avantajının bu seçimlerde dikkate alınmasını umuyoruz.”

‘YEREL AJANSLAR DAHA BAŞARILI’

İzmirli reklam firmalarının yeterliliklerini kanıtladığını, kampanyalarda mahalli ajansların daha başarılı olacağına inandığını dile getiren Belet, siyasi partilere bu konuda daha hassas davranmalarını önerdi. İZTO'ya kayıtlı yaklaşık 600 reklam firması olduğunu vurgulayarak, “Kamuoyu araştırmalarından organizasyona, promosyona, kreatif çalışmalardan stant ve açıkhava reklamlarına, sosyal medya uzmanlarından seçim müziklerine kadar konusunda uzman firmalar var. Memnuniyetle adaylarla bu firmaları paylaşabiliriz.” dedi.

Yerel seçimlerde, adaylara ve şehre odaklı bir iletişim yapıldığını anlatan Filiz Avcı Belet, mitingler, yerel televizyonlar, yerel basın ve açıkhava, promosyon ve sosyal medyanın, kullanılması gereken lokomotif mecra olduğunu kaydetti. Yerelde en önemli işin adaya düştüğünü vurgulayarak, “Mutlaka ve mutlaka birebir temas olması, bu işin olmazsa olmazı. Yazılı ya da görsel basında yapacağı programı, mitingini, toplantılarını, açıkhavanın ve sosyal medyanın desteklemesi gerekiyor ki haberdar olunma oranı artsın. Sosyal medyadaki uygulamalar da müthiş; seçmen, oy vereceği adayın nerede olduğunu rahatlıkla öğrenebilir. Afişler, baskılı evraklar, yereldeki seçimlerin olmazsa olmazlarından. Miting alanında dağıtılmasa bile yerel gazetelerle ya da ulusal gazetelerin yerel eklerinin arasında evimize ya da işyerimize gelebiliyor. Bu broşürler, adayın projeleri ve kendisi hakkında güçlü fikirler oluşturabilir.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri