İzmir'in İlk Solar Çamur Kurutma Tesisi Açıldı

Menderes ilçesinde bulunan Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde, arıtma çamurlarının güneş enerjisiyle kurutulup ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak ve yıllık bin ton karbondioksitin atmosfere salınımını engelleyecek “Solar Çamur Kurutma...

Menderes ilçesinde bulunan Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde, arıtma çamurlarının güneş enerjisiyle kurutulup ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak ve yıllık bin ton karbondioksitin atmosfere salınımını engelleyecek “Solar Çamur Kurutma Tesisi” açıldı. Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nden sonra İzmir’in ikinci çamur bertaraf tesisinin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevre konusunda Almanya ile yakın zamanda yarışır hale geleceklerini söyledi. Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka tramvaylarının önümüzdeki günlerde temelini atacaklarının da müjdesini verdi.

Toplam 634 bin euroya mal olan tesisi açan Başkan Kocaoğlu, ileri teknoloji ve çevre yatırımlarının dünyada birinci sırada yer aldığını, şehirlerin çevre yatırımlarıyla yarıştığını ve tanıtımını yaptığını belirtti. İzmir'in kalkınması için bir taraftan sanayiyi, tarımı, ticareti, diğer yandan turizmi, hizmet sektörünü ayağa kaldırmaya çalıştıklarını, olmazsa olmazlarının da çevre yatırımları olduğunu ifade eden Kocaoğlu, "İzmir'de gerçekleştirdiğimiz çevre yatırımlarıyla hem Türkiye hem dünya ölçeğinde ses getirmeye başladık. Bugün çevre yatırımları konusunda öndeyiz. Evsel atıkların bertarafı, geri kazanımı ile ilgili yer belirleme çalışmaları devam ediyor. Onu da hayata geçirdiğimizde İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye de tek, dünyada bu konuda en ileri noktada olan Almanya'nın kuzeyi ile kıyaslanacak konuma gelecek." diye konuştu.

2 BİN TON ÇAMUR, 480 TONA DÜŞECEK

Solar Çamur Kurutma Tesisi’nde, Menderes ilçe merkezi ve civarındaki köylerin evsel atık sularının arıtıldığı Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan yılda 2 bin ton çamurdan, 480 ton kurutulmuş çamur elde edilecek. Bu çamur, çimento sanayisinde ek yakıt olarak veya tarım alanlarında gübre olarak kullanılabilecek. Bu tesisin ardından Torbalı’da Ayrancılar ile Selçuk bölgesi, Tire’de Bayındır ve Ödemiş bölgesi, Çandarlı’da da Bergama ve Dikili bölgelerinin çamurlarını kurutacak benzer bir sistem kurularak, bu çamurun kurutulması için harcanacak biyogaz başka alanlarda kullanılacak.

HER YIL BİN 500 AĞAÇ KURTARILACAK

Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde atık su arıtımı faaliyeti oluşan günlük yaklaşık 5,5 ton çamur, 15 ton kapasiteli nakliye araçları vasıtasıyla Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ne ulaştırılmakta ve kapasitesi sebebiyle yılda ortalama 133 sefer yapılmaktaydı. Solar kurutma yöntemiyle elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık bin ton karbondioksitin atmosfere salınımının engellenmesi anlamına geliyor. Başka bir deyişle solar çamur kurutma yöntemiyle yılda bin 500 adet ağaç, doğaya kazandırılmış olacak. Bu projeyle fosil yakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynağı etkin bir şekilde kullanılacak. Enerji verimliliği sağlanarak, temiz üretim yoluyla çevreye verilen zararı azaltacak bir sistem hayata geçirilmiş olacak. Projede uygulanacak yöntemle endüstriyel kurutuculara kıyasla günde 4 bin kWh elektrik enerjisi tasarruf edilecek. Tesis ayrıca çamur nakliyesinden yılda yaklaşık 800 bin ile 1 milyon lira tasarruf sağlanacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri