İzmir'deki Ücretsiz Toprak Tahlilleri Karaburun'da Başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ürün kalitesi ve toprağın verimini artırabilmek için başlattığı ücretsiz toprak tahlili çalışmasına, sınırlarına yeni bağlanan ilçeleri de dahil etti. İlk etapta Karaburun’un 14 bölgesinden toprak numuneleri...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ürün kalitesi ve toprağın verimini artırabilmek için başlattığı ücretsiz toprak tahlili çalışmasına, sınırlarına yeni bağlanan ilçeleri de dahil etti. İlk etapta Karaburun’un 14 bölgesinden toprak numuneleri alındı. Yüksek maliyetler sebebiye daha önce hiç tahlil yaptıramayan üreticiler, ayaklarına kadar gelen hizmetten memnun.

Türkiye’de yerel yönetimler arasında ilk kez Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nı kuran İzmir Büyükşehir, yerelde kalkınma hedefi doğrultusunda üreticiye destek olmaya devam ediyor. Belediye, ürün kalitesi ve toprak verimini arttırmak için 2012 yılında başladığı ücretsiz toprak tahlili uygulamasını, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra sınırlarına dahil olan ilçeleri de kapsayacak şekilde genişletti. Yeni bağlanan ilçelerdeki ilk ücretsiz uygulama, Yarımada Kalkınma Planı çevresinde Karaburun’da başladı. Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın da katıldığı toplantılarda, toprak tahlilinin önemi ve doğru gübre kullanımı hakkında bilgi verildi. Bilgilendirme toplantılarının ardından tahlil yaptırmak isteyen köylülerin tarlalarından toprak numunesi alındı. Tepeboz köyünde düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Çakır, “Üreticiye verdiği destek için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na bölge halkı adına teşekkür ediyorum. Tarıma yönelik bu çalışmanın sonuçlarını kısa sürede alacağımıza inanıyorum. Çağrıya kulak vererek toprak numunesi getiren köylülerimizi kutluyorum. Analizlerden sonra ürünlerimizde artış yaşanacak ve ekonomik yönden kalkınma sağlanacak.” diye konuştu.

Maliyeti sebebiyle bugüne kadar bölge üreticisinin toprak tahlili yaptırmadığını belirten Tepeboz Köyü Muhtarı Necdet Biçer, “Büyükşehir Belediyesi, köylünün ayağına kadar gelerek toprak analizi yapıyor. Uygulamadan çok memnunuz. 30 Mart seçimlerinden sonra Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olduk. Sadece tarımda değil, yollardan altyapı çalışmalarına kadar her alanda Büyükşehir Belediyesi’nin gücünü hissetmeye başladık.” dedi. Zeytin üreticisi Behçet Akın ise, “Ayağımıza kadar getirilen hizmetten çok memnunuz. Daha kaliteli ürün almak için toprağın neye ihtiyacı varsa onu vermek gerekiyor. Köylümüzün büyük çoğunluğu daha önce toprak analizi yaptırmadı. Yaptırmayı düşünenler de maliyeti ve toprak örneğinin şehir merkezine götürülüp getirilmesinde yaşanan zaman kaybı nedeniyle vazgeçiyordu. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ücretsiz toprak analizi, köylü için çok büyük bir hizmet. Büyükşehir’e teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

"Toprak Verimliliğini Belirleme" projesi kapsamında Karaburun’a çıkarma yapan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ilk aşamada Mordoğan, Eğlenhoca, Kösedere, İnecik, Ambarseki, Saip, Bozköy, Tepeboz, Haseki, Sarpıncık, Parlak, Yaylaköy, Salman ve Küçükbahçe'de 129 üreticiden toprak numunesi aldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri