İzmir Üniversitesi Tire'deki Tarihî Eserleri Çöpten Arındıracak

Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne adaylık çalışmaları devam eden İzmir'in Tire ilçesinde insan eli ile çöplük haline getirilen tarihî eserler, İzmir Üniversitesi akademisyenleri tarafından temizlenip restorasyona hazır...

Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne adaylık çalışmaları devam eden İzmir'in Tire ilçesinde insan eli ile çöplük haline getirilen tarihî eserler, İzmir Üniversitesi akademisyenleri tarafından temizlenip restorasyona hazır hale getirilecek.

2011 yılından bu yana Tire’nin Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne adaylığı için İzmir Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalar devam ediyor. Aralarında 14. yüzyıldan kalma bir mescidin de bulunduğu eserlerin insan eli ile çöplük haline getirildiğine dikkat çeken İzmir Üniversitesi Tire'deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, eserlerin restorasyon çalışmalarına hazırlanması, duyarlı vatandaşlar ve yetkililerin konuya dikkatinin çekilmesi amacı ile İzmir Üniversitesi akademisyenlerinin, 21 Ağustos 2014 Perşembe günü Tire’de tarihi eserlerin kaba çöp temizliğini yapacağını söyledi. Tire Belediyesi’nin geniş çaplı bir temizlik için yeterli bütçeye sahip olmadığı bilgisini edindiklerini belirten Öztürk İzmir Üniversitesi, tur rehberleri ve Tire Kent Konseyi işbirliğiyle çözüm üretmeye çalıştıklarını belirtti. Mütevelli heyetle öğretim üyelerinin maddi desteği ve İzmir Üniversitesi tarafından ulaşım ihtiyaçlarının karşılanmasının yanısıra öğretim üyelerinin temizlik çalışmalarında fiilen yer alacağını ifade eden Öztürk, “Tire Belediyesi’nin traktör desteğinin yanısıra TÜRSAB, Ege Turizm Derneği, İzmir Turist Rehberleri Odası da etkinlikte yer alacak.” dedi.

Tire Kent Konseyi üyeleri, turist rehberleri ve basın mensuplarının da temizliğe destek vereceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Tire’de tarihi eserlerin büyük kısmının insan etkisiyle çok ciddi zarar gördüğünü, içlerinin ve çevresinin atık maddelerle dolu olduğunu gözlemledik. Sadece bir hamamda onlarca ton çöp bulunuyor. 500 yıllık bir mescitte, bebek bezinden insan dışkısına kadar ne ararsanız bulabilirsiniz. Tire’de bu eserlerle benzer kaderi paylaşan çok sayıda tarihi eser var. Bu paha biçilmez değerdeki tarihi eserlerimiz çöplük haline gelmemelidir” dedi.

“Şimdiden küreklerimizi, süpürgelerimizi hazırladık. En az iki eserin içini bir günde temizlemeyi hedefliyoruz ancak diğer tarihi eserlerin temizliği için işçi tutulacak.” diyen Öztürk, eylül ve ekim aylarında turist rehberleri için bir bilgilendirme turu ve Tire turizmini canlandırmak için yemekli stratejik planlama toplantısı düzenleneceğini, bütün bu çalışmalar için maddi desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Eserlerin bakımı ve tanıtımı sayesinde bölgenin çok ciddi bir turizm potansiyeline sahip olacağını vurgulayan Meltem Öztürk, Tire Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan hesaba katkıda bulunulabileceğini belirterek, “Özellikle esnafın, tüccarın, bu çalışmalara vereceği maddi ya da manevi destek, kendi ekonomik gelecekleri için iyi bir yatırım olacak.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri