Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas İslam Ordusu’na ithafen yazılan daha sonra İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu için yeniden uyarlanan İzmir Marşı farklı dillere çevrilecek.
İzmir Marşı Bangladeşli yazar ve belgesel yönetmeni Shakil Reja Efti’nin yönetmenliğinde, Türkçe dışında başka bir dilde seslendirilecek. Bangladeş’in halk müzik grubu Geetalbango tarafından seslendirilecek Bengalce İzmir Marşı’nın prömiyeri İstanbul’da gerçekleştirilecek. Prömiyerden önce görüşlerini paylaşan yönetmen Efti, “Bu etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünde, Bangladeş halkının Atatürk’e olan saygısını yansıtıyor” dedi. İzmir Marşı, Bangladeşli yazar ve belgesel yönetmeni Shakil Reja Efti'nin yönetmenliğinde, ilk kez Türkçe dışında başka bir dilde seslendirilecek. Bangladeş'in halk müzik grubu Geetalbango tarafından seslendirilen Bengalce İzmir Marşı'nın prömiyeri, İstanbul Gedik Üniversitesi (İGÜ) Bangladeş Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından İGÜ Kartal Kampüsü'nde 13 Ekim 2023 tarihinde saat 12.00'de başlayacak. Bu etkinliğe Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik ve Türkiye sivil toplumunun önemli temsilcileri de katılacak.
LİDERLERİMİZİN BENZERLİKLERİ DİKKAT ÇEKİYOR
Performans sırasında, Ektara, Dhol, Harmonium gibi yöresel enstrümanlar da kullanılacak. Ayrıca, İGÜ Bangladeş Merkezi bünyesinde düzenlenen Türkiye'nin ilk Bengalce Kursu'na katılanlara sertifika takdim edilecek. Yönetmen Shakil Reja Efti, "Bu etkinlik Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yıl dönümünde, Bangladeş halkının Atatürk'e olan saygısını yansıtmaktadır" dedi. Efti, Bangladeş'in tarihi üzerine Atatürk ve Türkiye'nin kurtuluş savaşının etkilerini anlatan bir belgesel çalışması üzerinde çalışmaktadır. Yakın gösterime girecek olan belgeselde, Atatürk Bangladeş'in önde gelen sivil toplum temsilcilerinin görüşlerine de yer verilecek. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi'nde tamamlayan Efti, aynı fakültede yüksek lisans eğitimine devam ediyor. İstanbul Gedik Üniversitesi’nin Bangladeş Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin sorumlusu Shakil Reja Efti, 5 sene önce Türkiye’ye üniversite okumak için geldi ve İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi’nden bir sene içinde Türkçeyi öğrendi. Lisans başlangıcından beri kamu diplomasısı ile ilgilenmeye başladı. İstanbul’daki Bangladeş Başkonsolosluğu ile çeşitli ikili projeleri yürütmeye başladı. 2021 yılında Shakil’in hazırladığı ‘Türkiye Bangabandhu’yu Anıyor’ adlı belgesel Türkiye-Bangladeş medyasında büyük yankı yaratmıştı. Bu belgeselde Bangladeş’in kurucu lideri Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman hakkında Türkiye’deki sivil toplumun görüşlerine yer verildi, aynı zamanda Bangabandhu ve Atatürk arasındaki benzerlikleri de dikkat çekiliyor.
TÜRK MİLLETİ BİZLERE İLHAM OLDU
Türk halkının verdiği milli mücadelenin ve Atatürk’ün Bengal halkına ilham olduğunu kaydeden Efti, şunları söyledi: “Benim yeni belgeselin konusu zaten bu. Bangladeş’in ulusal şairi Kazi Nazrul Islam 1921 yılında Sakarya savaşında Atatürk önderliğinde Türk ordusunun zaferinin haberini alınca Atatürk hakkında 258 mısralık ‘Kemal Paşa’ adlı dünyanın en uzun destan-şiiri yazdı. Bisikletle dünyayı gezen Bengali gezgin ve tanınmış yazar Ramnath Biswas 1930’larda Atatürk’ün önderliğindeki yeni Türkiye’yi ziyaret etti ve kendi gözüyle Atatürk’ü gördü. Bütün bu tecrübeleri ‘Torun Turki’ adlı bir kitapta anlattı. Principal İbrahim Kha adlı bir başka yazar da 1927 yılında Atatürk hakkında oyun yazmıştı ve bu oyun Bengal bölgesinde popüler hale gelmişti. Nobel ödüllü Bengal yazar Rabindranath Tagore’un da Atatürk hakkındaki makaleleri bulunuyor. Bu şekildeki örnekler sayısızdır ve Bengal halkının Atatürk’e duyduğu sevgi açıkça görülmektedir. Yakında yayın hayatına girecek olan belgeselim de bu konuları ele almayı amaçlamaktadır.
İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNE KATKI SAĞLAYACAK
Bengalce Dilinde İzmir Marşı projesinin yönetmeni Efti, “‘Türkiye-Bangladeş kültürel ilişkisi hakkında konuşurken genellikle tarihi referanslar yaparız. Ancak yeni ve yenilikçi projeler geliştirme konusunda geri kalmışız gibi hissediyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında, bu iki ülkenin güçlü kültürel bağlarını tüm dünyaya daha etkili bir şekilde anlatmak için böyle bir proje fikri doğdu. Bengalceye çevirdikten sonra Geetalbango müzik grubu üyeleriyle paylaştım ve onların olumlu tepkileri beni çok heyecanlandırdı. Bu projenin hayata geçirilmesi, 100. Yıl vesilesiyle büyük bir mutluluk kaynağı. Umarım bu proje, Türkiye-Bangladeş ilişkilerine daha da güç katacaktır.”
Bangladeş Merkezi’nin çalışma yöntemleri hakkında Efti, şunları söyledi: Türkiye’nin ilk Bengalce dil kursunu, Bangladeş Merkezi düzenledi. Bu konuda yürüttüğüm 'Take Me Home' projesi ile Bangladeş Merkezi işbirliği yaptı. Take Me Home (TMH), dünya genelinde kaybolmaya yüz tutmuş kültürleri araştırmayı amaçlamaktadır. Toplam 40 kişi, tamamen ücretsiz olarak bu Bengalce kursundan yararlandı. Ayrıca, İGÜ Bangladeş Merkezi Türkiye-Bangladeş ilişkilerini derinleştirmek, çeşitli ikili projeler düzenlemek ve her iki ülkenin ticaret ve kültürel ilişkilerini araştırmak gibi çok yönlü çalışmaları teşvik etmek amacıyla bir düşünce kuruluşu (Think Tank) oluşturmayı hedeflemekte.”
İBRAHİM BÜYÜKEKEN