İzmir Emniyet Müdürü Uzunkaya: Uyuşturucu Kullanımı 9 -10 Yaşa Kadar Düştü

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, sentetik uyuşturucu kullanımının İzmir’de 13-14 yaşa kadar düştüğünü, Türkiye’deki bazı illerde bunun 9-10 yaşa kadar indiğini belirtti. Uzunkaya, “Bunun önü alınmazsa önümüzdeki aylarda...

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, sentetik uyuşturucu kullanımının İzmir’de 13-14 yaşa kadar düştüğünü, Türkiye’deki bazı illerde bunun 9-10 yaşa kadar indiğini belirtti. Uzunkaya, “Bunun önü alınmazsa önümüzdeki aylarda tehlike olarak büyüyerek, etrafımızı kuşatacak şekilde devam etmeye yöneldiğini görüyoruz.” dedi. Uzunkaya, 2013 yılında İzmir’de tutuklanan çocuk suçlu sayısının ilk 9 ayda 172 iken bunun 2014’ün ilk 9 ayında 209’a yükseldiği bilgisini verdi.

BASIN TOPLANTISI YAPILDI

İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ve İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, Karşıyaka Vilayetler Evi’nde basın toplantısı düzenleyerek 2014-2015 eğitim öğretim dönemiyle ilgili alınan güvenlik önlemleri hakkında bilgi verdi. Çocukların rahat bir şekilde okula gidip gelmesi, her türlü tehlikeden, şiddetten, istismardan uzak tutulması adına bir takım güvenlik tedbirlerini aldıklarını belirten Vali Toprak, “Geçmiş dönemde alınan tedbirler ileriye götürüldü. Bu çerçevede il merkezi ve ilçelerde başta okul öğrencileri olmak üzere tüm genç nüfusun, okul dışı, okul çevresi ve okul içinde her türlü olumsuzluğa, suça, suçla ilgili şahıs ve eşyaya karşı korunmasını, can, mal ve ruh sağlığını bozacak etkenlerden uzak tutulmalarını sağlamak maksadıyla tedbirler geliştirilmiştir.” dedi. Vali Toprak, okullarla ilgisi bulunmayan, öğrenci ve öğretmenlerin güvenliği tehdit eden şahısların okul çevresinden uzaklaştırılması, çocuklar için ciddi tehdit ve tehlike oluşturan bonzai gibi her türlü uyuşturucu madde unsurlarına karşı geniş kapsamlı tedbirlerin alınması, okul irtibat görevlileri olarak görevlendirilen kolluk personeliyle okul yönetimlerinin sürekli irtibatta bulunulması, MOBESE kameralarıyla okul çıkışlarında yaşabilecek olumsuzluklara karşı tedbirlerin alınması, okul servis şoförü, kantin personeli gibi kişilerin öğrenciyi güvenlik yönünden risk teşkil edebileceği belirlenen şahısların okul yönetimiyle görüşülerek engellenmesinin sağlanması gibi konuların titizlikle takip edileceğini vurguladı. Sağlığa zararlı ve bağımlılık yapıcı maddelerde mücadelenin güvenlik tedbirlerinin ön önemli maddesi olduğunu kaydeden Vali Toprak, MEB, emniyet ve ailelerin koordinesinin önemine dikkat çekti.

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya da alınan önlemler, uyuşturucu madde kullanımında düşen yaş ve suç oranlarıyla ilgili bilgi verdi. İzmir genelinde güvenlik merkezli çocukların her türlü suçla ilgili, trafikten, asayişe, uyuşturucuya kadar korunmasını sağlamak için alınacak tedbirlerin planlamasını yaptıklarını ve uygulamaya soktukların ifade eden Uzunkaya, “Çocuklarımız evden çıkışlarından eve dönüşlerine kadar devam eden risk alanını koruyacağız. Öğrencilerimizin evden çıkışlarından itibaren trafik, ulaşım, okul bahçesinin güvenliği, okul çevrelerinde kendilerini olumsuz etkileyecek her türlü dış etkilerin analizi ve bertarafı konusunda her türlü olumsuzluğu kontrol altına almayı, gençleri korumayı hedefleyen bir yaklaşımı ortaya koyuyoruz.” dedi.

"YOĞUN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ"

Son zamanlarda uyuşturucu konusunun ülke gündemini meşgul ettiğini ifade eden Emniyet Müdürü Uzunkaya, “Uyuşturucuda hedef kitlenin okul çağı gençliğimiz olduğu ve bunun da maalesef ülke genelinde 8-10 yaş gurubuna varan bir hedef dağıttığını görüyoruz ve izliyoruz. Bizler bu hedef kitle olan okul çağı gençlerimizin korunmasına yönelik gerek uyuşturucu ve bağımlılık yaratan faktörlerin ortadan kaldırılması için yasalarca tanımlanan ve bize görev tanımı olarak yansıtılan tüm sorumlulukların il bazında yoğun bir çalışma yürütüyoruz.” diye konuştu.

"İZMİR’DE 230 OKUL RİSKLİ"

İzmir genelinde 2 bin üzerinde okul bulunduğunu, okul çevrelerinde meydana gelen suç unsurları gibi pek çok kriteri baz alarak il merkezindeki bin okulla ilgili sınıflandırma yaparak risk faktörü bazlı değerlendirme yaptıklarını da anlatan Uzunkaya, “120 civarında okulun birinci derecede riskli, 110 civarında okulumuzun da ikinci derece, diğerlerinin de üçüncü derece risk faktörü taşıyan okullar olduğunu belirledik. Bu sıralama tamamen güvenlik formatlı, emniyet bakışlı bir düzenlemedir. Bu risk faktörlerine göre 1 ve 2’nci derece riskli 230 okul başta olmak üzere güvenlik kompleksi içinde il merkezinde 260 civarında değişik birim ekibinin yıl boyu okul çevrelerinde görev yapacağı bir çalışma hazırladık. Her birim kendi görev alanıyla ilgili çalışacak.” diye konuştu. Uzunkaya, il genelinde bin 200 civarındaki trafik polisinin iki hafta boyunca sabah 09.00’a, akşamda okul çıkış saatlerine göre bürolarında görev yapmayacak şekilde, alanda trafik düzenlemesinde görev yapacağını belirtti. Uzunkaya, narkotik ekiplerinin çocuk ve gençlerin her türlü uyuşturucu olmak üzere suç ve suç unsurlarından uzak tutulmalarını sağlayacak şekilde tüm ilgili birimlerin görev yapacağını da dile getirdi.

"BONZAKİ KULLANIM YAŞI 9-10’A KADAR İNDİ"

Rakamlara bakıldığında on binlerce yaşı küçük çocuğun il genelinde mağdur ya da zanlı olarak suça çekildiğini açıklayan Uzunkaya, “Bu bizim gelecek açısından ümit bağladığımız çocuklar açısından son derece tehlikeli bir süreci de ifade ediyor. Sentetik olarak tabir edilen (bonzai) özendirici unsuru olmasın diye adını telaffuzdan özellikle kaçındığımız malum uyuşturucunun ilimizde de maalesef 13-14 grubundaki gençlerimizin de kullanım alanı içerisine sokulduğunu, Türkiye’de bunun bazı illerde bunun 9-10 yaş gruplarına kadar indiğini bunun önü alınmazsa önümüzdeki aylarda bunun tehlike olarak büyüyerek etrafımızı kuşatacak şekilde devam etmeye yöneldiğini görüyoruz.” diye konuştu. Uzunkaya, sentetik uyuşturucu maddelerinin çok kolay elde edilebildiğini, internet üzerinden bile adrese teslim edilmesi, ailelerin çocuklarıyla yeterince ilgilenememesi gibi nedenlerle madde kullanımının arttığını ifade eden Uzunkaya, “2013 yılında uyuşturucu ile ilgili bin 321 çocukla ilgili işlem yapıldı, bunların 22’si 0-12 yaş grubu, toplam 64 çocuk mağdur olarak bin 667 çocuğumuz uyuşturucu ile ilgili işlem gördü.” şeklinde konuştu.

Uzunkaya, başta sentetik olmak üzere uyuşturucunun her türüyle mücadele konusunda etkili bir yol haritası ortaya koyduklarını belirtti. Uzunkaya, uyuşturucuya karşı zararlarını anlatan bilgilendirme amaçlı 60 bin civarında iki ayrı broşür hazırladıklarını, il merkez ve ilçelerimizde geniş kitlelere ulaştıracaklarını da söyledi.

"2014’DE TUTUKLANAN ÇOCUK SAYISI 209"

İzmir’de çocukların suça karışma rakamlarını da açıklayan Emniyet Müdürü Uzunkaya, 2013 yılında 8 bin 215 çocuğun işlenen suçlarda mağdur olduğunu, 7 bin 688 çocuğun da suça sürüklendiğini, 2014 yılının ilk 9 ayında bu rakamın mağdur olarak 6 bin 962, suça sürüklenen çocuk sayısının ise 7 bin 101 olduğunu belirtti. Uzunkaya, İzmir’de 2013’de toplam 242 çocuğun tutuklandığını, 2013’ün ilk dokuz ayında rakamın 172 olduğunu, 2014’ün ilk 9,5 ayında ise rakamın 209’a yükseldiğini söyledi. Rakamların ümit verici olduğunu ancak övünülecek rakamlar olmadığını da kaydeden Uzunkaya, hedeflerinin bu rakamları minimize etmek olduğunu sözlerine ekledi.

"ÇOCUKLARIZIN ARKADAŞLARINI TANIYIN"

İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı da, ailelerin çocuklarını izlemeleri, arkadaşlarını iyi tanımaları, çocuklarına resmiyet ile değil de arkadaşça sıcak bir şekilde yaklaşmalarını tavsiyesinde bulundu. Bardakçı, bilgisayar ve internetten kullanımına velilerin hassasiyet göstermesini de istedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri