İzleyici tiyatroya doyacak

Konya Devlet Tiyatrosunun (KDT) bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali'ne 10 ülkeden tiyatro toplulukları katılacak.
Vali Aydın Nezih Doğan, Rixos Otel'de düzenlenen basın toplantısında, Konya'da Selçuklunun başkenti olmasından kaynaklanan bir farklılık olduğunu, kentin kültürel derinlik bakımından ülkenin en temel taşlarından birini oluşturduğunu belirtti. 
Konya'nın birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptığını ifade eden Vali Doğan, ''Şeb-i Arus, Mistik Müzik Festivali, fotoğraf sanatçılarının bir araya geldiği hem Beyşehir hem de Konya etkinliği, bilimsel çalışmalar ve Büyükşehir Belediyemizin önderliğinde geçtiğimiz yıllarda düzenlenen Tarihi Kentler Birliği toplantısı başlıca uluslararası organizasyonlar arasında yer alıyor. Bütün bunlar aslından Konya'nın sadece bir alanda değil birden fazla alanda kendisine biçilen misyonu nasıl iyi oynadığını gösteriyor'' dedi. 
Doğan, Konya'nın uluslararası alanda daha iyi yer edinmesi için gayret edilmesi gerektiğini bildirdi. 
KDT'nin etkinliğinin de kenti uluslararası toplumda çok daha zengin kılan bir başka faaliyet olduğunu kaydeden Doğan, 3. yılını kutladıkları festivalin gelecek yıllarda geleneksel hale getirileceğini söyledi. Doğan, 10 ülkenin tiyatro topluluklarının yer alacağı, Karaman'ın da perde açacağı festivalin düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 
KDT Müdürü Tomris Çetinel de tiyatronun dili en iyi kullanan sanat dallarından olduğunu belirterek, ''Sadece kendi ülkemizde değil dünyanın her yerindeki Türkler adına dilimize sahip çıkmak için bu festivali düzenliyoruz'' diye konuştu. 
Çetinel, festivalin açılışının devlet tiyatrolarının 60. yılı dolayısıyla Konya Devlet Tiyatrosunun ''Prömiyer'' adlı oyunuyla yapılacağını, kapanışta ise yine 60. yılını kutlayan Makedonya Milli Kurum Türk Tiyatrosunun ''Matmazel Julie'' adlı oyununun sahneleneceğini söyledi. 
Festival, katılımcı ülkelerden gelen tiyatro topluluklarının yarın yapacağı kortej yürüyüşüyle başlayacak. Konya Devlet Tiyatrosu'nun önünden başlayacak yürüyüş Konya Valiliğinin önünde sona erecek. 24 Nisana kadar sürecek festivale Türkiye, Azerbaycan, Makedonya, Kosova, Kazakistan, KKTC, Başkurdistan, Gagavuzya ve Bulgaristan'dan tiyatro toplulukları katılacak. Festivale konuk ülke olarak katılan Fransa ''Karanlıkta Fil'' adlı çocuk oyununu sahneleyecek. KDT, Konevi Kültür Merkezi, Karaman Piri Reis Kültür Merkezi ve Karaman Çeşmeli Kilise'de sahnelenecek oyunların biletleri 2-5 liradan satışa sunuldu. Festivalde, yarın akşam, KDT, ''Prömiyer'' isimli oyun sahnelenecek.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri