İziad Gürcistan’da Yatırım İmkanlarını İnceledi

İzmir İş Adamları Derneği (İZİAD), Gürcistan’ın başşehri Tiflis’te Gürcistan Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜRSİAD) ile biraraya geldi.

İzmir İş Adamları Derneği (İZİAD), Gürcistan’ın başşehri Tiflis’te Gürcistan Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜRSİAD) ile biraraya geldi. Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşdamları Federasyonu (ESİDEF) koordinasyonunda ve İZİAD organizasyonunda, Türkiye-Gürcistan Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlendi. İZİAD üyesi 12 işadamının katıldığı forumda, Gürcistan’ın yatırım imkanları değerlendirildi. Heyet, program çerçevesinde Gürcü işadamlarıyla ikili iş görüşmeleri de yaptı.

İZİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Şen, forumdaki konuşmasında, "Dünya Bankası’nca açıklanan iş yapma kolaylığı verilerine göre Gürcistan, dünya sıralamasındaki ilk 10 ülke içinde yer almakta. Bu çerçevede Türkiye’den Gürcistan’a yönelik yatırımların arttırılması için burada bulunmaktayız." dedi. Türkiye'nin, Gürcistan’ı bölgedeki başlıca ortakları arasında gördüğünü ve her alanda mükemmel ilişkiler içinde bulunulan bu ülkenin huzur ve istikrarına büyük önem verdiğini söyleyen Şen, vizesiz seyahat edebilme imkanı sunan Gürcistan’ın, kara sınırı ve yakınlığıyla bağlantılı olarak çok cazip yatırım imkanlarına sahip olduğuna dikkat çekti. İZİAD Başkanı, iki ülke arasındaki yoğun siyasi ve ekonomik istikrarın forumlar, ikili iş görüşmeleri ve ziyaretlerle işbirliğinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi bakımından son derece faydalı olduğunu söyledi. İZİAD üyesi işadamları olarak böyle bir organizasyonda bulunmaktan memnun olduklarını dile getiren Şen, Gürcü firmalarla 50’nin üzerinde ikili görüşme fırsatı yakaladıklarını söyledi.

GÜRSİAD Başkan Yardımcısı Arslan Özen ise Türkiye'nin Gürcistan’ın en büyük dış ticaret ortağı olduğunu, 2012 yılında yaklaşık 1,5 milyar dolar olan ticaret hacminin daha da yüksek rakamlara çıkarılması için her iki ülkede potansiyel bulunduğunu söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının Gürcistan’da üstlendikleri projelerin toplam değerinin 2,4 milyar doları bulduğunu kaydeden Özen, Türkiye’den bu ülkeye son 10 yılda yapılan doğrudan yatırımların değerininse 1 milyar doları aştığını belirtti. Özen, "Gürcistan’ın kanunlarına göre yapılan ticarette yatırımcı zarar görmüyor. Sadece vergi olayına titizlik göstermek zorundalar. Dünya ticaretinin yüzde 25’lik kısmının komşu ülkelerle yapıldığı da gözönünde bulundurulduğunda, bu ülkeye yönelik yatırımlar daha da önem kazanıyor. Gürcistan’ın limanlarını ve demiryollarını kullanarak Orta Asya’nın her noktasına ulaşabiliriz. Gürcistan, Türkiye’nin Orta Asya’ya açılan ve bağlantısını sağlayan en önemli kapısıdır. Türkiye’nin dış politikasında vazgeçemeyeceği ülkelerden biri olan Gürcistan ile bu bağlamda ticari işbirliklerini arttırmak büyük bir kazanım olacaktır." şeklinde konuştu.

Programın sonunda İZİAD Başkanı Muzaffer Şen, GÜRSİAD Başkan Yardımcısı Arslan Özen’e plaket takdim etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri