Sosyal sorumluluk projeleri ve toplum hizmeti kapsamında pek çok çalışma yürüten Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi, Deniz Feneri Derneği –Önder İşbirliği ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Özel Öğretim Genel Müdürlüğünün destekleriyle düzenlenmiş olan ‘İyilik Okulu Ödülleri Proje Yarışması’nda “Perşembelik Geleneği” projesiyle Türkiye İkincisi oldu. Ankara’da gerçekleştirilen ödül töreninde Türkiye’nin dört bir tarafından gelen bin 200 projenin sahibi okullar, hayırda yarıştı. Proje ile ilgili olarak konuşan Enderun Liseleri Kimya Öğretmeni Tuba Arıkan, “Günümüzde unutulmaya yüz tutan Perşembelik Geleneği bizlere öz kültürümüzü, fakiri gözetmeyi ve gözetirken de kimselere göstermemeyi öğreten Osmanlı döneminin önemli bir geleneğidir. Projemizin oluşum aşaması eski zamanlarda Anadolu’da yapılan yardımlaşmaları araştırmakla başlamıştır. ‘Perşembelik Geleneği’ eski zamanlarda Anadolu’da uygulanmış olan bir yardımlaşma geleneğidir. Gelenek perşembe günleri gerçekleştiği için ‘Perşembelik’ ismini almıştır. ‘Perşembelik Geleneği’ nin perşembe günü yapılmasındaki en büyük etken, İslamiyet’te perşembe gününün faziletli olmasından kaynaklanmaktadır. ‘Perşembelik Geleneği’ eski zamanlarda yoksullara yardım amaçlı camilerde ve mekteplerde yapılmaktaydı. İnsanların yaptıkları yardım genelde yiyecek (bulgur, un, süt vb.) olurdu. Yardımlar toplanılan yerdeki din görevlilerine götürülmekteydi. Genellikle bu kişiler imamlar olurdu. Anadolu zamanında görev yapan imamların aldıkları herhangi bir maaş yoktu. Bu yüzden bu yardımlar, hem imamın kendi ihtiyaçlarını karşılaması için hem de o bölgede yaşayan ve gerçekten yardıma muhtaç olan insanlara ulaştırılması için verilmekteydi. Araştırmalarımızdan yola çıkılarak okul genelinde bu geleneği yaşatabilmek ve çevremizde bulunan insanlara yardımcı olabilmek adına harekete geçilmiştir. Uygulama aşamasında önceden belirlenen bir aileye, öğrencilerimizin evlerinden getirdikleri veya harçlıklarıyla katkı sağlayarak oluşturdukları yardım paketlerini ulaştırılmıştır. Uygulama her hafta perşembe günü farklı bir sınıfla tekrarlanmıştır” ifadelerine yer verdi.
YARDIMLAŞMA ERDEMİNİ KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ
Okul Müdürü Said Turgut da şöyle konuştu: “Proje ile öğrencilere, kendilerinin teslim ettikleri yardımlarda o mutluluğu yaşamaları, ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir.’ sözünün öğrencilere benimsetilmesi ve bu geleneğin geçmişte nasıl yapıldığının ve nelere çözüm getirdiğinin uygulanarak gösterilmesi amaçlanmıştır. Biz okulumuzda öğrencilerimize manevi değerlerimizi öğretmeye çalışarak köklerine bağlı bir nesil yetiştirmeye çalışıyoruz. Gökyüzünden merhamet görmek için yeryüzündekilere merhamet gösterilmesi gerektiğine dair pek çok hadis ve ayet mevcuttur. Bizlerde bu emre uymaya çalışarak hem kulluk görevimizi yerine getirmeye hem de öğrencilerimize yardımlaşma erdemini kazandırmaya çalışıyoruz. Niyetimiz okulumuzdaki tüm sınıflarla bu etkinliği yaparak, bu güzel geleneği devam ettirebilmektir. Ayrıca genç nesle, eski zamanlarda yardımlaşmaya verilen önemin bu zamanda da uygulanması gerektiğinin farkındalığının oluşturulması, onlara gerekli sorumluluğun aşılanması ve yardımlaşma erdeminin kazandırılabilmesi hedeflenmiştir.”
**
Farkında bir nesil için farkında bir okul
Sosyal bir varlık olan birey, içinde yaşadığı sosyal ortamlarla birlikte şekillenir. Bu süreçte birçok kurumlar devreye girer. Bireyin toplumsallaşmasında rol oynayan kurumlar aynı zamanda onun kişiliğinin oluşmasında etkilidir. Bunlar içerisinde en önemlisi ise bir eğitim kurumu olan okuldur. Okul toplumun bir aynası olmalı ve toplumda ne varsa okulda da o olmalıdır. Okulun amaçlarından biri de bireyin iyi bir vatandaş olarak yetiştirilmesidir. İyi bir vatandaş olmak bireyin sadece kendi sorumluluklarının farkında olmasıyla değil; aynı zamanda sosyal sorumluluklarını da yerine getirmesiyle sağlanabilir. Okul belirli alanlarda öğrencilere bilgi ve beceri kazandırmasının yanında, sosyal sorumluluğun gerekleri olan çalışma, işbirliği yapma, paylaşmaya açık olma ve ihtiyacı olanlara yardım etme gibi davranışları da öğrencilere kazandırmalıdır. Bu bakımdan okulumuzda eğitsel ve mesleki eğitimin yanında öğrencilerimizin sorumluluk alarak topluma katkıda bulunma ve toplumu geliştirme misyonunu da üstlenmelerini amaçlıyoruz. Öğrencilerin; kendilerine, ailelerine, çevrelerine ve topluma duyarlı, gönüllü çalışma bilincine sahip, sorun çözen ve çözüm üreten bireyler olmalarını istiyoruz. Bunun yanında resmî, özel kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışma becerilerini geliştirmiş bireyler olarak yetişmeleri için toplum hizmeti çalışmalarına yer vermenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü toplum hizmeti amaçlı yapılan çalışmalar öğrencinin sosyalleşmesini, özgüven kazanmasını ve kendini psikolojik olarak mutlu hissetmesini sağlayacaktır.
ÇEVRESİNE DUYARLI BİREYLER YETİŞTİRMELİYİZ
Ayrıca okullarda öğretmenler mesleki bilgilerini aktarmalarının ötesinde diğer bireylere ve çevresine duyarlı, sosyal sorumluluk bilinciyle donanmış bireyler yetiştirmekle de yükümlüdür. Öğrencilerin sosyal sorumluluklarını geliştirmeyi amaçlayan öğretmenlerin, öncelikli olarak kendilerinin sosyal sorumluluk anlayışına sahip olması gerekmektedir. Zira öğretmenin benimsemediği bir şeyi öğrencisine aktarması/kazandırması çok zor olabilir. Bu bağlamda, öğretmenlerin konuya ilişkin olarak eğitilmemesi ve sosyal sorumluluk anlayışını benimsememesi durumunda öğrencilerde sosyal sorumluluğunu geliştirilemeyecektir. Aynı zaman da rol model olan öğretmenlerin sosyal sorumluluk anlayışına sahip olması da öğrencilerin bu anlayışı benimseyip kendine ve topluma faydalı olmasını kolaylaştıracaktır. Okulun bir kültür merkezi olduğunu unutmayarak, okul-çevre ilişkilerini güçlendirmek, sorumluluk sahibi ve topluma faydalı bireyler yetiştirmek için bir ekip olarak gerek idare gerek öğretmenler ve gerekse rehberlik servisi olarak çalışmalarımızı bu anlayış içerisinde yürütmekteyiz.
TÜLİN TURGUT & RÜMEYSA BİLGİÇ
Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmenleri
**
Sosyal sorumluluk bilinci önemli
Eğitim kurumları, okul öncesi dönemlerden itibaren bireylerin her açıdan gelişiminde, yetiştirilmesinde, nitelikli insan gücü olarak toplumda yerlerini almalarını sağlamada, kişiliklerinin gelişimi sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çocukluk ve gençlik (özellikle ergenlik) çağlarında bireylerin katılım sağladığı sosyalleşme ortamları, onların psikolojik altyapıları ve karakteristik özellikleri açısından oldukça önemlidir. Uzmanlar klasik ve daha çok ezbere dayanan eğitim sisteminin dışına çıkarak, John Dewey’in en önemli teorilerinden olan “Yaparak, yaşayarak ve ömür boyu öğrenme” teorisine dayanan yönlendirmeler yapmaktadırlar. John Dewey’in bu teorisinin işaret ettiği uygulama ise sosyal sorumluluk projeleri ve toplum hizmeti çalışmalarıdır. Çocukluk çağından itibaren katılım gerçekleştirilebilen bu projeler, bireyin psikososyal gelişimlerine önemli katkılar sağlamaktadır. Benlik gelişim sürecinde kritik aşamalardan biri olan özellikle 12-19 yaş aralığı bireyin kimlik gelişimlerinin en üst seviyede olduğu ve mesleki tercihler için ilk adımların atıldığı dönemdir. Bu dönemde doğru sosyal sorumluluk ve toplum hizmeti çalışmalarına yönlendirilen gençler, ilgi alanları doğrultusunda üstlendikleri görevler ile sorumluluk almayı öğrenir ve görev bilinçlerini geliştirirler.
GÖNÜLLÜ YARDIMIN ÖNEMİ ANLATILIYOR
Gençler, yapabileceklerinin farkına vararak ve duygusal açıdan güçlenerek psikolojik gelişimlerine katkı sağlamaktadırlar. Ayrıca toplum tarafından kabul gören ve onaylanan projelerde yer alıyor olmak kişi için önemli bir özgüven kaynağıdır. Daha iyi bir dünya için çalışan nesiller kendi psikososyal gelişimlerine de katkı sağlayarak; üretken, diğerkâmlığı yüksek, sorumluluk sahibi, kendileri ve toplum için artı değerler üreten bireyler olmaya adım atmaktadırlar. Bütün bunların sonucu olarak öğrencilerimizin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, diğer insanların ihtiyaçlarını anlama ve onlara yardımcı olmak önceliklerimiz arasındadır. Okulumuzda gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projeleri ve toplum hizmeti çalışmalarında öğrencilerimize, toplumda bireylerin birbirlerine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, gönüllü yardımın önemini göstermeyi ve gençleri çevredeki insanlara ve topluma sosyal hizmette bulunma sorumluluğunu vererek iyi bir insan olmalarına yardımcı olmaktayız.
SAİD TURGUT
Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi Müdürü
**
MEZUN ZİYARETLERİ
Gençlik Eğitim Kurumları Kurumsal ziyaretlerde bu haftaki durak 2001 Gençlik İlkokulu / Ortaokulu ve 2004 Özel Enderun Liseleri - Fen Lisesi Mezunu Ali Can oldu. Can İnşaat’ta gerçekleşen ziyaret sonrası AliCan’a, ‘Hayırlı işler’ dilekleri iletildi.