Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, 14 Mart Tıp Haftası münasebetiyle Bayır Diamond Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Karaca'nın yanı sıra; Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Göktaş, NEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Konya'daki kamu ve özel hastanelerin yöneticileri, bu yılki programın gerçekleşmesi için sponsorluk desteğinde bulunan kurum ve kuruluşların yöneticileri ile odanın onur, denetleme, merkez konseyi ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
HAFTA DOLU DOLU GEÇECEK
“Sonuna bayram kelimesi ilave edildiği için farklı anlamlar yüklense de başlangıç itibariyle 14 Mart aslında hüznün ve sıkıntıların zirve yaptığı günlerde ortaya çıkmış bir kutlamadır!”diyen Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Vatansever tabiplerin zor şartlarda, işgal altındaki ülkenin geleceğine dair bir şeyler yapmak adına yola çıkarak, kuruluşunun üzerinden 90 yıldan fazla süre geçse de modern anlamda tıbbiyenin kuruluşunu bahane ederek başlattıkları bir organizasyon olarak 14 Mart'ın birkaç gün sonra 100. yılını idrak edeceğiz” şeklinde konuştu. Hafta boyunca neredeyse her gün bir etkinliklerinin olacağını ifade eden Karaca, şunları kaydetti: “Meram Tıp ve Selçuk Tıp Fakültemiz ile ayrı ayrı organize ettiğimiz ve farklı konularda, Salı ve Çarşamba günleri 2 panelimiz olacak. Perşembe günü sabah İl Sağlık Müdürlüğümüzce organize edilen programlara katılacağız. Akşam ise odamızın akşam yemeği ve meslektaşlarımıza plaket takdim programımızı icra edeceğiz. Cumartesi günü, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin ve Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara'nın katılacağı programda, özel hastane yöneticileri ve Aile Hekimlerimizle bir araya geleceğiz. Pazar günü de 2 etkinliğimiz olacak.”
İSMİNDEN SÖZ EDİLECEK DOKTORLAR KALMAYACAK!
Meslektaşlarının yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Karaca, eğitim ve öğretimdeki meslektaşlarının performans kaygısı yaşamayacakları bir ücret düzenlemesi ile zihinlerinin rahatlatılması gerektiğini dile getirdi. Kamu hastanelerinde performans kaygısı ile yaşanan sorunların olduğuna vurgu yapan Karaca, şiddet problemlerinin de kendilerinin yüreğini yaraladığını söyledi. Her alanda malpraktis konusunun yeniden ele alınmasının önemine değinen Karaca, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zorunlu sigorta ve hukuki sorunların tüketici mahkemelerinde değil de, özel intisas mahkemelerinde çözüleceği ve hekimlerin madden ve manen mağdur edilmeyeceği bir sistemin kurgulanması gerekmektedir. Nitelikli hekim ancak riskli vakaların daha çok ele alınması ile yetişir. Ancak günümüzde gerek şiddet gerekse de hukuki boyutta ortaya çıkan 'kazananı zenginleştirici' nitelikteki tazminatlardan korkan meslektaşlarımız kendisini 'defansif tıp anlayışına' kaptırmakta, hastayı sevk ederek sorumluluktan kurtulma gibi bir anlayışı benimsemektedir. Tıpta uzmanlık sınavları incelendiği zaman bu konunun tezahürü net bir biçimre görülmektedir. Tercih edilen branşlar ve puan piramidi son yıllarda neredeyse tam tersine dönmüştür. Hal böyle olursa, bu zamana kadar adını andığımız duayen hocalarımız gibi isminden söz edeceğimiz hekimler zor yetişecektir. Yıpranma payı ve emekli maaşı düzeltilmesi konusunda atılan adımları takdir ve meslektaşlarımız adına teşekkür etmekle birlikte, maalesef beklentileri karşılamak konusunda yapılan düzenlemelerin yetersiz kaldığını belirtmek istiyorum.”
EMRE ÖZGÜL