13 Temmuz 1938 yılında kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), üretimde sürdürülebilirlik ve kalite ilkeleri doğrultusunda, ürün stoklarının depolanması ve muhafazasını sağlıyor. Ayrıca, faaliyet alanında ürün piyasasını düzenleme görevini de yürüten TMO’nun tarihçesi, Birinci Dünya Savaşı sonrasına dayanıyor. Mustafa Kemal Atatürk, toplumların refahı ve bağımsızlığı için ekonominin, tarımın önemini sık sık vurgulayarak, gıdanın stratejik niteliğine her daim dikkat çekti. Türk halkının bir tarım toplumu olduğu ve üreticinin emeğinin değerini bulması gerektiğini özellikle dile getiren, şehirde yaşayanların uygun fiyatlardan temel gıda ürünlerini tüketebilmesinin sağlanmasını amaçlayan Atatürk, tarım üretimini ilkel durumdan kurtarılması ve bilimsel yapıya kavuşmasında büyük rol üstlendi. Bu amaçla kurulan TMO, Ulu Önderin benimsediği ilkeler doğrultusunda faaliyetlerini sürdürüyor.
Kuruluşundan bu güne kadar hem üreticinin hem de tüketicinin yanında durmak suretiyle ülke ekonomisine katma değer sağlamıştır. Şimdilerde de gerek hububat ve bakliyat konusunda, gerekse sıvı yağlar çeşidinde kaliteli ürünler sunmaktadır.
Bu tür kuruluşların var olması elzem olup, çiftçinin iyi ve kötü gün dostu olması sevindiricidir. Her daim birlik ve beraberce hareket edilirse sıkıntılar daha kolay atlatılıyor. Zorlukların üstesinden daha kolay gelme imkanına sahip olunuluyor.
Böylece üretici ürettiği ürünün, her vakit hazır bir alıcısının var olduğunu bilmesi, rahat üretim yapmasını sağlar. Tabi ki, alış fiyatlarını açıklarken de maliyet fiyatlarını göz önünde bulundurularak çiftçiyi de madur etmemek lazımdır.
Keza bu yıl açıklanan buğday alım fiyatlarından çiftçi pek de memnun görünmüyor. Çünkü girdi maliyetleri aşırı şekilde artmış bulunmaktadır. Başta mazot ve gübre fiyatlarının sık sık yükselmesi üreticiyi kara kara düşündürmektedir.
Bir de tüketiciler var ki, an itibariyle Konya’da ekmek fiyatı 3,50-TL olmuş bulunmakta. Hal böyle iken vatandaş tek maaşla idare ediyorsa, emekli maaşı ile geçiniyorsa, bir de evi kira ise Allah yardımcısı olsun demekten başka bir çare düşünemiyoruz.
Güzel günlerin olması temennisiyle, cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.