Halkla ilişkiler büroları bir kurumun gözü kulağıdır. İyi bir halkla ilişkilerci ise çalıştığı kurumun imajına katkı sağlar ve basınla iyi ilişkiler kurar. Edward Bernays, İvi Levy gibi isimler halkla ilişkilerin duayenleridir. Halkla İlişkilerin tarihe uzanırsak peygamberler tarihine kadar gitmemiz lazım. Osmanlı'da ve Selçuklu'da da geleneksel halkla ilişkiler uygulamaları olmuştur. Türkiye'de ise halkla ilişkilerin profesyonelleşmesi Devlet Planlama Teşkilatı'ndan başlar BİMER'e kadar uzanır...
**
Son yıllarda kamu kurumlarından tutun da hastanelere hatta parti il teşkilatlarına kadar herkes halkla ilişkiler büroları kurmaya başladı. Buralarda çoğu zaman deneyimli gazeteciler veya işini iyi iletişim mezunu arkadaşlar istihdam edildi. Bir de işten anlamayanları istihdam edenler var. Ki onlar kurumları için pimi çekilmiş bomba gibidir. Onlar çalıştığı kurumun kurumsal imajını güçlendirmek yerine kurumunu rezil eden tiplerdir. Çünkü onlar kriz anında ne yapacaklarını bilmezler. Herşeyi ellerine yüzlerine bulaştırırlar. Kurumla ilgili olumsuz bir durumda basın mensuplarını haber yapmayın diye tehdit ederler. Haber yapıldığı zaman ise gazetecileri dava etmekle tehdit ederler..
**
Krizlerin kurum içinde ve dışında, özellikle de medyada yarattığı olumsuz hava, etkilerini katlayarak arttırabilmektedir. Krizlerle beraber gelen bu kaosu iyi yönetmek ve krizlere soğukkanlılıkla cevap vermek için yönetim çabaları kadar iletişim çabalarına da ihtiyaç var. Bu yüzden iyi bir halkla ilişkilerci ayrıca iyi bir iletişimcidir. İyi bir halkla ilişkiler uzmanı, basınla da samimi ve güçlü ilişkiler kurmak zorunda.
**
Kurumlar her hangi bir olumsuzluk anında krize ize nasıl cevap verileceği, verilecek cevaba ilişkin ekiplerin kurulması, kurum temsilcisinin neleri, nasıl açıklayacağı, medya ilişkileri gibi birçok iletişim konusunu en iyi şekilde organize etmek zorundadır...
**
Kriz iletişimi kriz öncesi, kriz dönemi ve kriz sonrası iletişim çabalarını kapsayan uzun süreli bir iştir. Kriz öncesi çabalar kriz unsurlarının fark edilmesini ve alınması gereken önlemler için yol gösterici olmayı amaçlar. Kriz sonrası iletişim çabaları ise algıları etkilemek, pozitif imajı devam ettirmek ve imajı yeniden oluşturmak içindir. Kriz dönemlerindeki iletişim süreci krizin sebep olduğu belirsizlik nedeniyle ciddi anlamda test edilmektedir. Başarılı kriz iletişimi için gerekli unsurlar; iletişim planı, kriz takımı ve kriz iletişim stratejisidir.
**
-İyi bir halkla ilişkilerci aslında kriz anında belli olur.
-İyi bir halkla ilişkilerci kriz yönetiminde başarılı olduğu zaman ortaya çıkar.
-İyi bir halkla ilişkilerci kriz anında sürekli diyalog halinde olur.
-İyi bir halkla ilişkilerci basın mensuplarıyla iyi geçinir.
-İyi bir halkla ilişkilerci basının bilgi talebi olduğunda en kısa sürede gerekli bilgileri verir.
-İyi bir halkla ilişkilerci gazetecileri tehdit etmez.
-İyi bir halkla ilişkilerci gazetecinin işine burnunu sokmaz, ona akıl vermeye kalkışmaz.
-İyi bir halkla ilişkilerci iyi haber metni yazar ve iyi fotoğraf çeker.
**
Kurumlar basın ve halkla ilişkileri bürolarında görevlendirdikleri kişileri en iyi kriz anında tanır. Başarılı bir halkla ilişkilerci de kendisini kriz anında ispatlar. Kurumlar ise kriz yönetiminde şunlara dikkat etmeli:
-Kriz iletişimi takımınızı tespit edin.
-Kriz sözcünüzü belirleyin.
-Anahtar mesajları belirleyin
-Sözcülerinizi eğitin.
-İlk 24 saati ciddiye alın.
-Kriz anında sorumluluğu üstlenin. Bu hatayı veya suçu kabul ettiğiniz anlamına gelmez.
-Krizin sizin bilginiz dışında gelişmesine, tahmin edemeğiniz boyutlara ulaşmasına izin vermeyin.
-Araştırmalardan mutlaka faydalanın.
-İletişim kapılarını sürekli açık tutun.
-Web ortamından gözünüzü ayırmayın.
-İlginizi ve empatinizi ortaya koyun ve onları hissedin..