İtso Başkanı Anıl: Bölgesel Ticaretin Önemi Çok Arttı

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (ECO) Pakistan’da gerçekleştirilen genel kurul toplantısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İTSO ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO - CCI) Sanayi ve Yatırımlar Komitesi...

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (ECO) Pakistan’da gerçekleştirilen genel kurul toplantısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İTSO ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO - CCI) Sanayi ve Yatırımlar Komitesi Başkanı Metin Anıl, Türk heyeti olarak bölgesel işbirliğinin önemini bir kez daha vurguladıklarını dile getirdi.

    Metin Anıl, dünyada son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmelerin, bölgesel ticaretin önemini artırdığını belirterek bu amaca yönelik kurulan ve Türkiye’nin aralarında bulunduğu 10 üyeli Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın daha aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Anıl, 2-4 Eylül tarihlerinde Pakistan’ın Karaçi kentinde gerçekleştirilen ve TOBB heyetiyle birlikte kendisinin de katıldığı ECO CCI 19. Yürütme Kurulu, 13. Genel Kurul ve Komite toplantılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

    Pakistan’daki toplantılarda küresel ekonomik gelişmelerin değerlendirildiğini kaydeden Anıl, Türk heyeti olarak dünyada çok sayıda başarılı örnekleri bulunan bölgesel işbirliğinin önemini vurguladıklarını ve ECO’yu bu hedefleri gerçekleştirecek önemli bir kuruluş olarak gördüklerini dile getirdi. Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan arasında imzalanan anlaşma ile kurulduğunu, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra da Türk Cumhuriyetleri’nin katıldığını hatırlatan Anıl, ancak bölge ülkeleri arasından ticaretin kolaylaştırılması ve geliştirilmesini amaçlayan teşkilatın hedeflerin çok uzağında kaldığını vurguladı.

    TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKMALI

    ECO üyesi ülkelere ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için bir kez daha çağrıda bulunduklarını söyleyen Anıl, "AB ülkeleri ticaretlerinin yüzde 70’ini birbirinden ve komşularından yapıyor. ECO üyesi ülkeler ise hala kendilerini birbirlerinden korumaya çalışıyor. Korumacı politikaların orta vadede gelişmeyi ve zenginleşmeyi engellediği çok açıktır. Oysa ticaretin geliştirilmesi bölgenin barışına ve istikrarına da katkı sağlayacaktır. Çünkü huzur ve ticaret birbirinden ayrılmaz zincir gibidir. Biri olmazsa diğeri de olmaz." şeklinde konuştu. ABD’nin küresel gelişmeleri en iyi değerlendirerek bir taraftan Avrupa Birliği ile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı çalışmaları yaptığını, diğer taraftan yükselen Asya ekonomisinden pay alabilmek için, Asya-Pasifik ülkeleri ile Trans Pasifik Ekonomik ortaklığını geliştirmeye çalıştığına dikkat çekti.

    Anıl, şöyle devam etti: "Bölgesel işbirliğinin önemini anlayan ABD, AB ve Pasifik ülkeleri zenginleşirken, biz ECO ülkeleri birbirimizin önen set çekmeye çalışıyoruz. Yıllardır ECOTA’nın önemini anlatıyoruz. Ama bir türlü yol alamıyoruz. Önümüzde bir sürü başarılı örnek var. Avrupalıların, ABD’nin başardığını biz neden başaramıyoruz? Belli ki bu konuda bilgi veya irade eksikliğimiz var. Halbuki ticari ilişkilerimizi geliştiremezsek, diğer alanlarda da işbirliğini geliştiremeyiz. Ticaretin önündeki en önemli engellerden biri de vize konusu. Vize konusu karşılıklı ticaretimizi arttırmamız önünde de önemli bir engel. Türkiye neredeyse hiçbir ECO ülkesine vize uygulamıyor. Ancak bizim vatandaşlarımız sadece birkaç ECO ülkesine vizesiz seyahat edebiliyor." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri