Çukurova bölgesinin ardından Konya Ovası’nda da ayçiçeği hasadı heyecanı başladı. Diğer bölgelerde de birkaç haftaya kadar ayçiçeği hasadı başlayacak…
**
Ayçiçeği meselesi sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gündemi. Özellikle de Ukrayna ve Rusya arasında başlayan savaşın ardından ayçiçeği yağı fiyatları zeytinyağıyla yarışır hale geldi…
**
Daha birkaç yıl öncesine kadar ayçiçeği yağının yüzüne bakmazken, şimdi ayçiçeği yağı altın değerinde… Mutfağımızın en değerli köşesinde artık ayçiçeği yağı bulunuyor…
**
Bir ara marketlerde ayçiçeği yağına kota bile uygulanıyordu. Sadece 1 adet ayçiçeği yağı alma sınırlandırılması getirildi. Marketlerin önünde uzun kuyruklar bile oluşmuştu…
**
Ülkemizde ve dünya genelinde ayçiçeği üretiminde dramatik bir düşüş yaşandı yıllarca. Faturası ise ağır oldu...Üretimin azalması nedeniyle kabus dolu günler yaşadı…Tüm dünya Vladimir Putin’in gözünün içine baktı…
**
Türkiye’de en ucuz ayçiçeği yağı 35 TL. Avrupa ülkelerinde 4-5 euro arasında bu fiyatlar değişiyor. Fiyatların farklılık göstermesinde kalite farkı da önemli unsur…
**
Bu yıl ayçiçeği üretiminde yaşanan artış hem üreticinin hem sanayicinin hem de vatandaşın yüzünü güldürdü…Piyasada yağ fiyatlarının düşmesi yönünde bir beklenti oluştu…
**
Türkiye’nin yanı sıra ABD’de hatta savaştaki Ukrayna ve Rusya’da bile üretimde ciddi bir artış yaşandı. Türkiye'nin yağlık ayçiçeği üretiminin 1 milyon 560 bin tondan 1 milyon 800 bin tona çıkacağını tahmin ediyor.
**
Özellikle Trakya bölgesinde çiftçinin kabusu haline gelen tırtılların verdiği zaiyat ucuz atlatıldı. Türk çiftçisi bütün olumsuzluklara rağmen üretimden vazgeçmedi…Sonuna kadar direndi…
**
Çiftçi ayçiçeğini ektiğinde mazotun litresi 30 TL, gübrenin tonu ise 17 TL idi. İlacı ve elektriği saymıyorum bile. Yüksek girdi maliyetleri altında ezilen Türk çiftçisi üzerine düşeni yaptı…
**
Üretici tüm zorlukları göğüsleyerek, Türkiye’nin dışa bağımlı hale gelmemesi için elini taşın altına koyarken, açıklanan ayçiçeği taban fiyatları büyük bir hayal kırıklığına neden oldu…
**
Çiftçilerin taban fiyatı beklentisi 16-17 TL idi. Açıklanan rakamlar tatmin edici değil. Çiftçi yüksek maliyetle ekim yaptı fakat beklentinin çok altında ürününü satacak…
**
Konya’da 2022 yılı ayçiçeği alım fiyatları belli oldu. Yüzde 40 yağ oranı ayçiçek alım fiyatı 12 bin TL/ton, yüzde 44 yağ oranı ayçiçek alım fiyatı 12 bin 700 TL/ton ve yüzde 50 yağ oranı ayçiçek alım fiyatı ise 13 bin 750 TL/ton olarak açıklandı…
**
Bu fiyatlar üretici için beklentinin çok altında. Bu yıl üretimde yaşanan artışın sevinci kısa sürede. Seneye Allah kerim. Üretici kazanmazsa ayçiçeği ekimini azaltır…
**
Ayçiçeği üretimi azalırsa, Rusya ve Ukrayna’dan ayçiçeği dilenmeye başlarız. Yetmedi ayçiçeği koridoru oluştururuz. Marketler önünde yine hatırlamak bile istemediğimiz izdihamlar ve kuyruklar yaşanır…
**
Enflasyonla mücadele tabii ki çok önemli. Ama üreticinin de düşünülmesi gerekiyor. Burada çiftçinin ürününe verilen fiyatın belirlenmesi çok önemli. Fiyat iyi olursa seneye ekim daha da artacaktır…
**
Bu yıl ayçiçeğine verilen fiyat gelecek yılın ekimini oranını da belirleyecek. İthalatta vergi politikası ve çiftçiye verilecek destekleme priminin buna uygun olarak uygulanması gerekiyor..
**
Çiftçinin üretime yönelik tutumunun devam etmesi için, fiyat beklentisi iyi yönetilmeli. Ayçiçeği primi ve gübre, mazot destekleri artırılmalı. Bu tüketici, sanayici ve üretici için de çok önemli…
**
Sözün özü; tarımda dışa bağımlılıktan kurtulmamız için üretim artırmalı ve girdi masrafları düşürülmeli… İthalat lobilerini zengin etmek yerine kendi çiftçimizi desteklemek daha mantıklı değil mi?