İthal Et Spekülatörlerin İşi Afyon’da Et Fiyatlarının Artması Beklenmiyor

Türkiye’nin önemli et üretim merkezlerinden birisi olan Afyonkarahisar’da et fiyatlarının yükselmesi beklenmiyor.

Türkiye’nin önemli et üretim merkezlerinden birisi olan Afyonkarahisar’da et fiyatlarının yükselmesi beklenmiyor. Yılda 200 bin tona yakın et üretiminin yapıldığı kentte kesim fiyatları 17 - 17.2 lira civarında değişiyor. Kaba yem maliyetlerinin düştüğü, hayvan varlığının yeterli olduğu ilde, fiyatların artacağı söylentileri spekülasyon olarak değerlendiriliyor.

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı(ATB) Mehmet Mühsürler et fiyatlarında dalgalanma varmış gibi gösterilerek ithal etin gündeme getirilmesinin yersiz olduğunu söyledi. Afyonkarahisar’da kesim fiyatlarının 17 lira civarında olduğunu ifade eden Mühsürler, kaba yem maliyetlerinin düştüğü, hayvan varlığının arttığı bir ortamda kesim fiyatlarının yükselmesini beklemediklerini kaydetti. Mühsürler, “Kesim fiyatının 18,5 liranın üzerine çıkması durumda ithal etin gündeme gelebileceğini belirterek, “Kesim fiyatları 16-17 lira arasında normaldir. Afyonkarahisar et üretiminde önemli bir merkez. Yılda 200 bin tona yakın et üretimimiz var. Ancak, et kesim fiyatlarını şu anda piyasa kendisi belirliyor. Fiyatların dengesi değiştiğinde üretici de, tüketicide bu işten zarar görecektir.” dedi.
Mühsürler, Türkiye’nin en büyük canlı hayvan borsasını yaptıklarını, önümüzdeki yıldan itibaren alıcı ile satıcının karşı karşı getirilerek alışveriş yapılacağı bir sistemi kuracaklarını anlattı. Mühsürler, bu durumda Afyonkarahisar’ın yumurtadan sonra et borsasını belirleyen merkez olacağını, etteki dalgalanmaların da ancak bu şekilde önünü geçilebileceğini anlattı.

"TÜRKİYE’DE ETİN TANIMI YAPILMALI"

Mühsürler, Türkiye’de et fiyatlarındaki spekülasyonların her dönem yaşandığını belirterek bunun önünü geçmek için Türkiye’de etin tanımının yapılması gerektiğini dile getirdi. Mühsürler, şunları söyledi: “Türkiye’de et ve süt hayvan ırkları belirlenmeli buna göre teşvikler verilmeli. Şimdi böyle bir durum söz konusu değil. Düve ve dana kesim fiyatları da aynı. ‘Eti güzel’, ‘yumuşak’ diye dişi sığırların kesilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bir, 1,5 yaşındaki düveler kesiliyor. Dişi sığırların kesimine sınırlamalar getirilmeli.”
Etin tanımını ardından lisanslı depoculuk sisteminin devreye gireceğini ifade eden Mühsürler, borsa olarak lisanslı depoculuğa talip olduklarını yıllık bin, bin 500 ton civarında et depolayabileceklerini belirtti. Mühsürler, etteki dalga dönemlerinde bu etlerin piyasaya sürülerek fiyat dengesinin sağlanabileceğini kaydetti.

"AFYON’DA ET FİYATLARININ YÜKSELMESİ İÇİN BİR SEBEP YOK"

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük de ortada fiyatların tırmandırmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi. Kentte, 16 kombina bulunduğunu ifade eden Yörük, besi varlığı açısından önemli bir rakama sahip olduklarını anlattı. Hayvan kesimi fiyatının 15-16 lira aralığında olmasının makul olacağını belirten Yörük, besicinin bu rakamlarda zarar etmeyeceğini belirtti. Karkas kesimin 17-18 lira olduğu taktirde dananın kilosunun en az 2 lira daha pahalıya alınacağını belirten Yörük, bu durumda besici yine zararda olacağını belirtti. Yörük, “Bana göre hayvan kesim fiyatının bu kadar yükselmesini gerektirecek bir neden yok. Hayvan kesim fiyatları istikrara oturmazsa ithal etin piyasaya girişi gündeme gelebilir. 3 yıl öncede aynı dalgalanmalar yaşanmıştı. Afyonkarashisar’da kesim fiyatı 18,5 liraya çıkmış, bunun üzerine et fiyatlarını dengelemek için dışarıdan ithal et getirmiştik. Yine aynı rakamlara ulaşılırsa ithal et kaçınılmaz olur. Bu durum yine üreticiyi olumsuz etkileyecektir.” şeklinde konuştu.

Yörük, hayvan kesim fiyatlarının istikrara oturmaması halinde piyasaya ithal etin girişinin gündeme gelebileceğini, kesim fiyatlarının et ürünlerinin satış fiyatına da yansıyacağını hatırlattı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri