İthal danalar geliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, besilik hayvanın ithalatına izin verdi. Konyalı üretici de Macaristan, Avusturya ve Polonya'dan besilik dana getirmeye başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından besilik hayvan ithalatına izin verilmesinin ardından Konya’ya ilk ithal besi dana geldi. Karapınar’da bir üretici tarafından geçtiğimiz günlerde 200 tane besilik dananın getirtildiği öğrenildi. Besilik hayvan ithalatına izin verilmesi büyük besi işletmeleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Süt hayvancılığı yapan ve erkek buzağıları besicilere satan işletme sahipleri ise ithalatın yerli üretime zarar vereceğini söyleyerek tepki gösteriyor. Konyalı üretici, önümüzdeki aylardan itibaren ithal besilik hayvana hız vereceği bekleniyor. Yurtdışından gelen besilik hayvanlarla birlikte kırmızı et fiyatının korunması amaçlanıyor. Türkiye’nin et ihtiyacı da bu şekilde karşılanmış olacak ve geleceğe yönelik tedbir alınacak. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaklaşık 1 ay önce besilik dana için ithalat iznini verdiğini söyledi. Besilik dana getirtilmesindeki amacın fiyatını korumak olduğunu ifade eden Karabulut, “Besilik daha için 1 ay önce izin alındı. Bakanlığın şartlarına uyan üretici yurtdışından besilik daha getirtebilecek. Üretici bu danaları besleyerek, kesimini yapacak ya da satışını yapacak” dedi.

ET FİYATI KORUNACAK

Bakanlığın getirdiği prosedürlere uyarak Karapınarda bir üreticinin 200 tane besilik dana getirttiğini ifade eden Karabulut, “İthalata izin üretici oldukça memnun etti. Önümüzdeki günlerde ithal dana sayısı artacaktır. Konya’da büyükbaş hayvan sayısı kalmadı gibi bir düşünce olmaması gerekiyor. Burada amaç et fiyatını korumak ve dışarıdan gelen danalarla birlikte kırmızı et üretimi geliştirmek” ifadelerini kullandı. Şu anda kesim sayısında düşüş yaşandığını da dile getiren Karabulut, Kurban Bayramı’ndan yeni çıkıldığı için vatandaşın henüz et almadığını söyledi. Bundan dolayı da kesimde düşüş yaşandığını belirten Karabulut, bu durumun et fiyatını yükseltmek anlamına gelmediğini söyledi. Kırmızı ette fiyat artışın olmadığına dikkat çeken Karabulut, “Et ve Balık Kurumu’nun belirlediği fiyata göre kırmızı etin fiyatı 20,10 lira. Bu fiyatın üzerine çıkması mümkün değil” diye konuştu.

21 GÜN KARANTİNAYA ALINIYOR

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Orhan Tat ise, geleceğe yönelik tedbir için böyle bir uygulamanın hayata geçirildiğini söyledi. Kurban Bayramı’nda sıkıntı yaşanmadığını da söyleyen Tat, “Bu ithal tamamen tedbir amaçlı gerçekleşiyor. İlerleyen yıllarda bunun karşılığını alacağız. Henüz yeni bir uygulama. Elimizde çok net bir veri yok. İlerleyen haftalarda kontroller yapılarak üreticiler besilik hayvan getirecektir” dedi.

Dana ithal edecek üreticinin bazı şartlara uyması gerektiğini ifade eden Tat, “Biz getirtilen danaları 21 gün takip ederek karantinaya alıyoruz. Üretici ithal edilen hayvanları, ahırdaki ayrı bir bölümde bakması gerekiyor. Biz de gerekli takip ve analizleri yaptıktan sonra onay veriyoruz. İthalatın fiili olarak gerçekleştiriliyor. Hayvanların sağlıklı olup olmadığı bu şekilde anlaşılıyor. Sonuç olarak ithal hayvanın, yerli hayvanla uyum sağlaması da önemli. Herhangi bir hastalık geçmemesi için en ince detaya kadar araştırılıyor. Kırmızı etle ilgili de herhangi bir sıkıntıya girmek istemiyoruz. İthal uygulaması yeni başladı. Macaristan başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinden besilik ithal dana getiriliyor. Fiyatlar iç piyasaya göre de olmasa üretici yurtdışından ithal etmez” şeklinde konuştu.

CANLI HAYVAN İTHALİ İÇİN HİÇBİR NEDEN YOK

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise Kurban Bayramı için Türkiye genelindeki hayvan mevcudiyetinin yeterli olduğunu belirterek, kurbanlık ya da canlı hayvan ithal etmek için hiçbir neden bulunmadığını ifade etti. Yetkin, yaklaşan Kurban Bayramı için yeterli kurbanlık olmadığı ve ithalatın kaçınılmaz olduğuna ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Yetkin, “Geçen yıl Kurban Bayramı’nda Türkiye genelinde toplam 851 bin 948 büyükbaş ve 2 milyon 331 bin 917 küçükbaş hayvan kesilmişken, bu yıl kurban kesilebilecek 1 milyon 207 bin 608 büyükbaş ve 3 milyon 645 bin 918 küçükbaş hayvan bulunuyor. Bu durumda, kurbanlık ya da canlı hayvan ithal etmek için hiçbir neden mevcut değil” dedi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri