İtalyanlar yeniden seçim istiyor

İtalya'da 24-25 Şubat'ta yapılan seçimlerin ardından halen hükümet kurulamazken, devam eden siyasi belirsizlik sürecinde İtalyanların yarısının yeniden sandık başına gitmekten yana olduğu ortaya çıktı.

İtalyan haber ajansı ANSA'daki haberde, Trieste merkezli SWG Enstitüsü'nün RAI 3 kanalı için 26-27 Mart'ta ülkedeki siyasi duruma ilişkin 4900 kişiyle yaptığı anketin sonuçlarına yer verildi.

Ankete katılan İtalyanların yüzde 50'si, mevcut siyasi durumda vakit kaybetmeden yeniden sandık başına gitmenin iyi olacağı yönünde tercih kullanırken, yüzde 35'i ise merkez sol blokun çatı partisi Demokrat Parti (PD) ile merkez sağın çatı partisi Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) arasında kurulacak bir koalisyon hükümetinin en iyi çözüm olacağı görüşünde. Yüzde 15'lik bir bölüm ise ne olması gerektiğine yönelik fikri olmadığını belirtti.

Ülkede geçen ay yapılan genel seçimlerin ardından seçimlerden birinci çıkan ve geçen hafta hükümeti kurmakla görevlendirilen merkez sol blok lideri Pierluigi Bersani, dün Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya hükümet kurmak için yaptığı istişarelerin olumsuz sonuçlandığını bildirmişti. Cumhurbaşkanı Napolitano, bugün ikinci tur istişarelere başladı.

Seçimlerden birinci çıkan merkez sol blok, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlarken, Senato'da hükümet kurmak için gerekli çoğunluğa ulaşamadığı için diğer siyasi oluşumlar, merkez sağ blok veya 5 Yıldız Hareketi ile koalisyon hükümeti kurması gerekiyor. Bu üç siyasi oluşumdan merkez sol blokun, merkez sağ ile, 5 Yıldız Hareketi'nin ise bu iki blokla koalisyon hükümetine sıcak bakmaması, İtalya'yı hükümetsiz bırakıyor.

Ülkede yakın zamanda yeniden sandıkların kurulması ya da Anayasa Mahkemesi Başkanı Franco Gallo, Eski Başbakan Giuliano Amato, İçişleri Bakanı Annamaria Cancellieri gibi isimlerden birinin liderliğinde, geçici bir hükümet kurulması senaryoları gündemde.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri