İtalya Başbakanı Renzi'den Türkmenistan'a Doğalgaz Çıkarması

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Türkmenistan'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Avustralya'da gerçekleştirilen G-20 Zirvesi'nden sonra Türkmenistan'a resmi temaslarda bulunmak üzere gelen Başbakan Matteo Renzi, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli...

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Türkmenistan'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Avustralya'da gerçekleştirilen G-20 Zirvesi'nden sonra Türkmenistan'a resmi temaslarda bulunmak üzere gelen Başbakan Matteo Renzi, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüştü. Renzi'nin Aşkabat ziyareti Türkmenistan Hükümeti ile İtalyan enerji şirketi ENİ arasında imzalanan petrol ve doğalgaz sektöründeki işbirliği anlaşmaları ile sonuçlandı. İtalya Başbakanı'na bu ziyaretinde Eni CEO'su Claudio Descalzi de eşlik ediyor.

Berdimuhamedov, İtalyalı konuğu Başbakan Renzi'yi Türkmenistan Bakanlar Kurulu binasında kabul etti. Berdimuhamedov ile Renzi ilk olarak başa başa görüştü. Ardından heyetlerarası görüşmeler yapıldı. Daha sonra Türkmenistan ile ENİ şirketi arasında petrol ve doğalgaz sektöründe işbirliğine yönelik 4 anlaşma imzalandı. Berdimuhamedov ile Renzi resmi görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.

Türkmenistan Devlet Başkanı, basın toplantısında yaptığı açıklamasında, İtalya Başbakanı Renzi ile iki ülke arasındaki pek çok konuyu ele aldıklarını kaydetti. Türkmenistan ile İtalya arasındaki başta enerji olmak üzere ticaret, ekonomi, kültür ve diğer alanlardaki işbirliği ilişkilerini ele aldıklarını söyleyen Berdimuhamedov, "İtalya Başbakanı ile çok iyi görüşmelerimiz oldu. Uluslararası ve bölgesel konuları değerlendirdik. Enerji sektöründe önemli anlaşmalara imza attık. Türkmen enerji kaynaklarının Avrupa'ya ulaştırılması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. İtalyan Eni şirketi ile enerji anlaşmalarına imza atıldı. Bu şirket, Türkmenistan'da Burun, Balkan, Uzboy, Moncuklu anlaşmalı bölgelerde faaliyet gösteriyor. Sözkonusu bölgelerde 1,5 milyar dolar yatırım yapıldı. Ayrıca, bölgeden 400 milyon tondan fazla petrol üretildi. İmzalanan anlaşmalar kapsamında ENİ Türkmenistan Limited firması kuruldu. Ayrıca, ENİ Türkmenistan Limited firmasının bu ülkedeki faaliyet süresi 10 yıl daha uzatıldı. Ayrıca, Türkmenistan'daki enerji sahalarının araştırılması konusunda memorandum imzalandı. Bu anlaşma ile Hazar Denzi'nin Türkmen kıyısındaki enerji kaynakları araştırılacak. Hazar'daki 19. ve 20. blokta çalışmalar yapılacak. Bu bloklar 510 milyon ton petrol ve 630 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahip" dedi.

RENZİ: TÜRKMENİSTAN'IN EKONOMİK BÜYÜMESİ ÖRNEK ALINACAK BİR GELİŞME

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Türkmenistan'ı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti. Berdimuhamedov ile iki ülke ilişkilerini her alanda değerlendirdiklerini söyleyen Renzi, Avustralya'daki G-20 Zirvesi'nde alınan kararlar hakkında bilgi verdiğini belirtti. Bu zirvede ekonomik büyüme süreci değerlendirildiğini söyleyen Renzi, Türkmenistan ekonomisinin yüzde 10 oranındaki büyümesi örnek alınabilinecek bir gelişme olduğunu ifade etti. Renzi, Türkmenistan'ın stratejik konuma sahip bir ülke olduğunu ve bu ülkedeki Büyükelçisi ile birlikte daha fazla çalışmak için gayret göstereceklerini kaydetti.

Renzi, Türkmenistan ile enerji başta olmak üzere ekonomi, ticaret, kültür, turizm alanlarında işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydederek, Berdimuhamedov'u 2015 yılında Milan'da düzenlenecek EXPO Fuarı'na davet etti.

.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri