İsviçreli Seçmen, Üç Kez ‘hayır’ Dedi

İsviçreli seçmenler, yılın son referandumunda üç yasa tasarısı teklifine ‘Hayır’ dedi.

İsviçreli seçmenler, yılın son referandumunda üç yasa tasarısı teklifine ‘Hayır’ dedi. Sandıktan çıkan kesin sonuçların akşam saatlerinde netleşmesi bekleniyor.

Kampanya sürecinin en çok tartışılan tasarısı, Genç Sosyalistlerin (JUSO) hazırladığı teklif oldu. 'Adil ücretler için 1:12' isimli teklif, gelir dengesini düzenlemeyi hedefliyordu. Genç sosyalistlerin sunduğu taslağa göre şirkette en yüksek maaş alan kişinin, en az kazanan çalışanın en fazla 12 katını alabileceğini öngörüyordu. Seçmenin yüzde 66’sı teklifi red etti.

İsviçreli seçmenin 'Hayır' dediği ikinci teklif, hükümetin hazırladığı otoban ücret zammı. Hükümet, kara yollarında onarım çalışmalarını finanse edebilmek için otobanlarda zorunlu olan vinyetin yıllık ücretini 40 franktan 100 franga yükseltmeyi teklif etti. Yapılacak zamdan rahatsız olan vatandaş, 50 bin imza toplayarak hükümetin kararını referanduma götürdü. Sandıktan çıkan ilk sonuçlara göre halkın yüzde 60’ı zammı reddetti.

İsviçre Halk Partisinin (SVP) hazırladığı yasa tasarı teklifi, çocuğuna evde kendisi bakan ebeveynlerin vergi indiriminden yararlanmasını içeriyordu. Güncel uygulamaya göre çocuğunu kreşe veya bakıcıya veren aileler, vergi indiriminden yararlanıyorlar. Seçmenin yüzde 58’i, muhafazakar siyaset çizgisiyle bilinen İsviçre Halk Partisinin teklifini red etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri