İsviçre’deki Avm'de Mescit Tartışması

İsviçre’nin Zürih şehrindeki bir AVM'de mescit açıldığı haberi Müslümanlar tarafından övgüyle karşılandı. Fakat bu karara karşı tepkiler de alan AVM yönetimi, mescit açılımından geri adım atma noktasına geldi.Jelmoli adlı AVM,...

İsviçre’nin Zürih şehrindeki bir AVM'de mescit açıldığı haberi Müslümanlar tarafından övgüyle karşılandı. Fakat bu karara karşı tepkiler de alan AVM yönetimi, mescit açılımından geri adım atma noktasına geldi.

Jelmoli adlı AVM, Arap ülkelerinden gelen turistlerle Müslüman müşteri sayısındaki artış göz önünde bulundurarak, müşteri memnuniyetini yükseltmek amacıyla bir mescit hazırladı. Basın sözcüsü Barbara Kallenberg, Arap turistlerin mağaza içerisinde açıktan namaz kıldığının görülmesi üzerine yönetimin böyle bir karar aldığını bildirdi. Aynı açıklamada Müslümanların Ağustos ayının sonuna kadar mescitte namaz kılabileceğini ifade eden basın sözcüsü, şirketin ay sonunda durum değerlendirmesinde bulunacağını dile getirdi.

"MESCİDİ KAPATTIK"

Jelmoli mağazasının müşteri danışma noktasındaki görevli, mescidi görmek isteyen Cihan muhabirine mescidin kapandığını söyledi. Yetkili kişi, muhabirin soruları üzerine konuyla ilgili açıklama yapmak istemediğini vurguladı. Cihan muhabiri mescidin neden erken kapatıldığını öğrenmek için basın sözcüsüyle irtibata geçti. Kallenberg, yanlış anlaşılmanın yaşandığını ifade ederek mescidin 27 Ağustos tarihine kadar kullanılabileceğini aktardı. Basın sözcüsü şirket adına, herhangi bir muhabirin mescidi ziyaret ederek fotoğraf çekmesine izin vermediğini ekledi.

MESCİT HABERİNİ BASIN OLUMLU, MÜŞTERİLER İSE AKSİ YÖNDE DEĞERLENDİRİLDİ

İsviçre basını Jelmoli mağazasının Müslüman müşterilerinin namaz kılmak için yer ayırdığı haberini 15 Ağustos tarihinde yayınladı. Habere göre Schweiz Tourismus’ta görevli Daniela Bär, Jelmoli’nin uygulamasını övdü. Bär, mescit imkanının Müslüman turistler için güzel bir jest ve misafirperverliğin gereği olduğunu ifade etti. Zürih’in merkezindeki alışveriş mağazasının yeni uygulaması Müslümanları da memnun etti. Turizmcilerin yanı sıra Zürih İslami Dernekler Birliği (VİOZ) basın açıklaması yoluyla Jelmoli’yi tebrik etti. Basın sözcüsü Muhammed Hanel’in yayınladığı bildiride şirket yönetiminin aldığı kararın ‘değerli ve ileri görüşlü’ olduğunu aktardı. Jelmoli’ye teşekkür eden VİOZ yönetim kurulu mescitte namaz kılma imkanının süresiz olarak uzatılmasını rica etti. VİOZ’un basın bildirisiyle birlikte Jelmoli mağazasına teşekkür mektubu yolladığı da öğrenildi.

Gazetelerin internet sayfalarında yayınlanan haberin altına yapılan yorumlar ise aksi yönde tavır sergiledi. Mağaza müşterisi olduğunu iddia eden kişiler yorumlarında ‘mağazalarda mescitlerin yasaklanması lazım’, ‘Jelmoli beni müşteri olarak kaybetti’ ve ‘Jelmoli benim için öldü’ gibi ifadelere yer verdi. Mağaza yetkilileri daha fazla açıklama yapmadığı için İsviçreli müşterilerin mescit hakkındaki düşünceleri mağazaya nasıl yansıttığı öğrenilemedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri