İsviçre'de Gençlere Yönelik Alkol Satışlarına Denetim Artıyor

İsviçre’de federal kanunlara göre gençleri alkolün zararlı yönlerinden koruma maksadıyla 16 yaşından küçüklere bira ve şarap satışı yapılmazken alkol oranı yüksek diğer içeceklere de 18 yaşından küçüklerin ulaşımı yasak.

İsviçre’de federal kanunlara göre gençleri alkolün zararlı yönlerinden koruma maksadıyla 16 yaşından küçüklere bira ve şarap satışı yapılmazken alkol oranı yüksek diğer içeceklere de 18 yaşından küçüklerin ulaşımı yasak. Kanunların yürürlüğe girmesinden bu yana özellikle 2000 yılında yapılan ilk testlerde yasanın büyük oranda ihlal edildiğini fark eden federal makamlar, Federal Alkol Kontrolü adı altında bir yapı oluşturarak alkol satış noktalarında gençlere yönelik satışları denetlemeye başladı. 2000 ile 2007 yılları arasında toplam 3 bin 557 adet kontrol gerçekleştiren kurum, son yıllarda gençlerin alkol tüketimindeki hızlı artışı ile kontrollerini sıklaştırdı ve sadece geçen yıl ülke genelinde 6 binden fazla denetim gerçekleştirdi.

DENETİM NASIL YAPILIYOR

Ekipler belirledikleri yaşları 16 veya 18’den küçük gençlerle alkollü ürünlerin satışı yapıldığı yerlere beraber giderek gençlerin satıcıdan içki istemesini sağlıyor. 16 yaşından küçükler bira veya şarap, 18 yaşından küçükler ise alkol oranı yüksek içki siparişi veriyor. Satıcılardan bazıları kimlik sormadan satışı yapıyor ya da siparişi getiriyor. Böyle durumlarda denetleme ekipleri devreye giriyor.

Federal Alkol Kontrolü yapan kurum yetkilileri bu gibi durumlarda yasayı ihlal eden kişi ve kurumlar hakkında cezai müeyyide uygulamalarının yasalarda bulunan açık nedeni ile mümkün olmadığını fakat alkol satış patentlerinin iptali için müracaat yapabildiklerini açıkladı.

2011 yılında 5 bin 500 denetimde yüzde 30 oranında yasa ihlali saptanırken 2012 yılındaki 6 bin denetimde yüzde 28,8 ihlal tespit edildi.

Gençlerin alkole en kolay ulaştıkları yerler ise sırasıyla parti, bar, stat ve spor salonları. İhlaller gece geç saatlerde daha sık yapılıyor.

Ülkede Mart ayında çıkarılan yasa ile gece alkol satış yasağı ve alkollü içeceklere taban fiyat uygulaması getirilmişti.

İsviçre Bağımlılık Vakfı (Sucht Schweiz) düzenli olarak yaptığı araştırmalarda 2010 yılında alkol komasından veya zehirlenmesinden dolayı 27 bin kişinin hastanede tedavi gördüğünü, her yıl ortalama 2 bin kişinin de alkole bağlı hastalıklardan ötürü hayatını kaybettiğini açıkladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri