İsveçliler Genel, Yerel Ve Bölgesel Seçimler İçin Sandık Başına Gitti

İsveçliler genel, yerel ve bölgesel seçimler için sandık başına gitti. Anketler her ne kadar muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’nin başı çektiği sol bloğun seçimden zaferle çıkacağını gösterse de aradaki fark kararsızların oyları...

İsveçliler genel, yerel ve bölgesel seçimler için sandık başına gitti. Anketler her ne kadar muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’nin başı çektiği sol bloğun seçimden zaferle çıkacağını gösterse de aradaki fark kararsızların oyları ile değişebilecek kadar küçük. Dolayısıyla 8 yıldır Muhafazakar Parti’nin liderliğinde İsveç’i yöneten sağ bloğun yeni bir zafer kazanması sürpriz olmayacak.

İsveç’te en son, AB’ye üye olunan 1995 yılında genel, yerel ve bölgesel seçimler aynı yıla denk gelmişti. İsveçliler, her üç seçimin bir arada yapıldığı seçimleri 'süper seçim' diye niteliyor.

349 sandalyeli İsveç Parlamentosu’nda çoğunluğu yakalayabilmek için en az 175 milletvekiline sahip olmak gerekiyor. Herhangi bir partinin bu sayıda vekili tek başına çıkarması mümkün gözükmüyor. Seçimlerin sonucu ne olursa olsun sert koalisyon pazarlıklarının yaşanacağı düşünülüyor.

En son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ciddi bir çıkış yakalayan aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi’nin (Sverige Demokraterna, SD) aynı çıkışı devam ettirip ettiremeyeceği ülkede merak konusu. Partinin genç lideri Jimmie Akesson’un kumar müptelası olduğu ve sadece 2014 yılı içerisinde 500 bin kronu kumara harcadığına dair haberlerin seçmenlerin üzerinde ne şekilde bir etki yapacağı bilinmiyor.

Öte yandan anketler, SD’nin oy oranının yüzde 8 ile 11 arasında değişeceğini tahmin ediyor. Yüzde 11 oy aldığı takdirde SD yüksek ihtimalle parlamentodaki en büyük 3. parti konumuna gelecek.

Seçimlerde genel, yerel ve bölgesel bazda siyaset yapan çok sayıda Türkiye kökenli politikacı da aday. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri