(Dünyalık olarak) size her ne verilmişse, bu dünya hayatının geçimliğidir. Allah’ın yanında bulunanlar ise daha hayırlı ve kalıcıdır. Bu mükâfat, inananlar ve Rablerine tevekkül edenler, büyük günahlardan ve çirkin işlerden kaçınanlar, öfkelendikleri zaman bağışlayanlar, Rablerinin çağrısına cevap verenler ve namazı dosdoğru kılanlar; işleri, aralarında şûrâ (danışma) ile olanlar, kendilerine verdiğimiz rızıktan Allah yolunda harcayanlar, bir saldırıya uğradıkları zaman, aralarında yardımlaşanlar içindir. (Şûrâ Suresi 36,37,38,39.)
***
İnsan olarak bizler birbirimize muhtaç yaratıldık. Öyleyse toplum olarak bir arada yaşadığımız içinbir arada yaşamanın getirmiş olduğu bilinci de kendimizde hissetmeliyiz. Ben buna bir arada en güzel şekilde yaşayabilme sanatı demek istiyorum. Burada yaşanan en ufak bir aksaklık ne yazık ki toplumda bozulmaya, barış ve huzur ortamının kaybolmasına neden olmaktadır.
***
İstişarede hem kendi ailemizi hem de bütün olarak toplumu ilgilendiren, tecrübenin ve yaşanmışlığın öğretilerinden yola çıkarak en güzeli ve en iyiyi bulma adına “danışma”yı harekete geçirmek demektir. Peki, istişaresiz yapılan işler bizi başarıya veya huzura çıkarır mı?
***
Kur’an-ı Kerim de Danışma ve danışma kurulu anlamını ihtiva eden Şûrâ Suresi yer almaktadır. Bu surede hem Peygamber Efendimiz (s.a.v) e hem de bizlere işleri şûrâ (danışma) ile yapmamız emredilmektedir. Bunun sonucunda ise bir mükâfatın olduğu vurgulanmaktadır.
***
Konumuzun başında vermiş olduğumuz Ayet-i Kerime de ise özellikle Allah’ın yanında bulunanların daha hayırlı ve kalıcı olduğu vurgulandıktan sonra, mükâfata, huzura ve kurtuluşa erişecek olanların, ne yapmaları gerektikleri sıralanmış ve işleri, aralarında şûrâ (danışma) ile olanlar vurgusu yapılmıştır.
***
“Şûrâ” ifadesini irdelediğimiz zaman, kişinin öncelikle “ben” her şeyin en iyisini bilirim anlayışından uzaklaşıp, alçak gönüllü olarak insanların görüşlerine saygılı olmayı öğütlerken aynı zamanda fikir birliği adına sorunların çözümü noktasında gayret göstermektir. Günümüzde ne yazık ki “danışmadan” fevrice hareket edildiğinde işlerin çoğunluğunun hüsranla sonuçlandığına şahit olmaktayız. Bu ister bir “iş” tercihimiz ister se de “eş” tercihimiz olsun.
***
Halkımızın arasında yer edinen “Büyük sözü dinlemek” tabiri de istişarenin bir açılımıdır aslında. Her ne işe girişecek olursak olalım o işte daha önce tecrübe edinmiş kişilerden veya o işin uzmanlarından bilgi edinmek, henüz daha yolun başında iken karşılaşabileceğimiz sorunları görmemizi ve ona göre hareket etme olanağı sağlayacaktır. İstişareler sonucu bir işe başlama kararı alır isek artık Allah (cc) ‘a tevekkül etmeli ve yolumuza devam etmeliyiz.
***
İstişareyi, şiar edinenlerden olabilmeyi Rabbimden niyaz ediyor,
Selam, dua ve muhabbetlerimi sunuyorum.