İstihdama tam destek

Milli İstihdam Seferberliğinin ikinci fazı başlatıldı. İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş, “İş Başı Eğitim Programı ile kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi amaçlanmaktadır” dedi

Milli İstihdam Seferberliğinin ikinci fazı kapsamında uygulanacak olan teşvik ve destekler İstihdam Şurası’nda açıklandı. İş tecrübesi kazandırmak ve ilave istihdam sağlamak amacıyla düzenlenen programa yoğun ilgi gösteriliyor. Yeni desteklerin kapsamı ile ilgili Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş basın açıklamasında bulundu. İŞKUR İl Müdürlüğü Binasında düzenlenen programda konuşan İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş, yeni desteklerin Türkiye ekonomisinin büyümesini daha da güçlendireceğini belirtti. Keleş, “Sayın Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna duyurduğu ve Türkiye ekonomisinin büyümesini daha da güçlendirecek olan teşvik ve desteklerimiz, iş arayanlarımız ve işverenlerimiz başta olmak üzere; kadınlar, gençler ve engellilere yönelik birçok avantajı da beraberinde getirmektedir” şeklinde konuştu.

İŞVERENLERİN MALİYETİ AZALIYOR

Her ilave istihdam için sigorta ve primlerin karşılanacağını ifade eden Keleş, “07.03.2018 tarihli ve 30373 sayılı (2. mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7103 sayılı kanun ile 4447 sayılı kanuna eklenen geçici 19 ve 21’inci maddeler kapsamında uygulanacak ilave istihdam teşviki kapsamında; 01.01.2018 ile 31.12.2020 tarihleri arasında ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilen her bir sigortalının, sigorta primleri ile vergilerini 12-18 ay süreyle ve işyerinin faaliyet gösterdiği sektöre bağlı olarak değişen tutarlarında karşılanacaktır” diye konuştu. İşsizlerin çalışma ortamına uyum sağlaması için bu programı düzenlediklerini söyleyen Keleş, şu şekilde konuştu: “Ayrıca, İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimi aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla İşbaşı Eğitim Programları düzenlenmektedir. İşbaşı Eğitim Programları işsizlerin mesleki yeterliliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri, işverenlerin de herhangi bir maliyete katlanmadan işgücü temin edebilecekleri bir programdır.”

GELECEĞİN MESLEKLERİNE DESTEK VERİLİYOR

Programa katılmanın kolay olduğunu belirten Keleş, “Programa katılmak isteyenler işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendi bulabileceği gibi kurumumuzdan da kendilerine işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenlerin de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan da talep edebilirler” ifadelerini kullandı. İş arayan ve işverenlerin danışmanlık hizmetinden faydalanabileceğine değinen Keleş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Programa katılmak isteyen iş arayan ve işverenlerimiz Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yaparak iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak programa katılabilirler.”İşbaşı Eğitim Programlarının belirli sürelerde yapıldığını belirten Keleş, “İş Başı Eğitim Programı; bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadır. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay uygulanacaktır. Programlar günde en az 5 saat en fazla 8 saat olma üzere haftada 6 günü aşmamak kaydıyla planlanabilir. Haftalık çalışma saati en fazla 45 saattir” sözlerini kullandı.

PROGRAMDAN ÖĞRENCİLER YARARLANABİLİYOR

İşbaşı Eğitim programlarından yararlanma şartlarına da değinen Keleş, “Programa katılmanın şartları var. Programdan yararlanmak isteyenlerde aranan şartlar; kuruma kayıtlı işsiz olma, 15 yaşını tamamlamış olmak, işverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak, emekli olmamak, programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenlerin çalışanı olmamak, program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak, iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak” dedi. Programa şartların sağlanması durumunda öğrencilerin de katılabileceğini söyleyen Keleş, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Yukarıdaki şartları sağlayan ve programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öğrenciler de programa katılabilirler. Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programlarından yararlanabilirler.”

SALİH ACIBADEM

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri