İstihdama Sonbahar Bereketi, Bir Ayda 15,5 Bin Yeni İş İlanı

Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte işe alımlarda yoğunluk Eylül ayı ile birlikte yeniden başladı. Aylık yeni iş ilanı rakamları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarken, toplam ilan sayılarındaki artış yüzde 11 oldu. Otomotiv,...

Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte işe alımlarda yoğunluk Eylül ayı ile birlikte yeniden başladı. Aylık yeni iş ilanı rakamları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarken, toplam ilan sayılarındaki artış yüzde 11 oldu. Otomotiv, üretim ve ticaret sektörleri yüzde 20’lerin üzerinde yükselişle istihdama katkı sağladı.

Kariyer.net İstihdam Endeksi verilerine göre, Eylül ayında toplam 55 bin 453 iş ilanı yayınlandı. 15 bin 646 yeni iş ilanı ile ek olarak Eylül ayında yaklaşık 54 bin 761 kişiye daha iş fırsatı doğdu. Konuyla ilgili bilgi veren Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, "Eylül ayı, firmaların işe alımı hızlandırdığı dönemin başlangıcı olarak değerlendirilebilir. Yaz aylarının ardından her sonbahar döneminde işe alımlarda hareketlilik yaşarız ama bu yıl beklentimizin üstünde bir işe alım talebiyle karşı karşıya olduğumuzu söylemek mümkün. 2013’ün Eylül ayına göre yüzde 10 artış gösteren yeni ilan ile yüzde 11 artış gösteren toplam ilan sayılarımız hareketliliği gözler önüne seriyor. Kariyer.net verilerine göre geçtiğimiz yıla kıyasla neredeyse her sektörde alımlar göze çarpıyor. Ama son dönemde hareketlilik en çok özellikle Ticaret, Otomotiv ve Üretim sektörlerinde karşımıza çıkıyor." açıklamasını yaptı.

2014’ün istihdam şampiyonu olmaya aday tekstil sektörü, Eylül ayında 6 bin 845 başvuru yapılan ilan sayısıyla ilk sırada yer aldı. Tekstil’i 6 bin 57 ilan ile yapı takip etti. Sağlık ise 4 bin 565 başvuru yapılan ilanıyla ilk üç sektör içinde yerini aldı. Eylül’de üretimden 4 bin 553, bilişimden 4 bin 212, hizmetten 4 bin 134, ticaretten 4 bin 16, otomotivden 3 bin 44, turizmden 3 bin 279, elektrik ve elektronikten ise 2 bin 882 başvuru yapılan iş ilanı geldi. Yusuf Azoz sektör artışlarıyla ilgili de "Özellikle yüzde 19’la üretim, yüzde 29’la ticaret, yüzde 25 ile otomotiv ve yüzde 21’le turizm sektörlerinde geçtiğimiz yıla göre yaşanan artış oranları dikkat çekiyor. Sektörlerin hemen hemen tümünde bir önceki yılın aynı ayına göre yaşanan artış oranları 2014 yılının istihdam açısından oldukça iyi bir tablo çizdiğinin en önemli göstergelerinden birini oluşturuyor." yorumunu yaptı.

En çok istihdam oluşturan iller sıralaması değişmezken İstanbul’da Anadolu ve Avrupa olmak üzere toplamda 37 bin 239 iş ilanı yayınlandı. İstanbul’u sırasıyla 5 bin 973 ile Ankara, 3 bin 575 ile İzmir, 3 bin 208 ile Bursa ve 2 bin 836 ile Kocaeli takip etti. Anadolu’daki şehirler içinde özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki hareketlilik dikkat çekti. Sinop, Amasya, Gümüşhane, Tokat ve Rize illerinde yüzde 200’lere varan istihdam artışlarında hizmet ve tekstil sektörleri etkili oldu.

Eylül ayı içinde satış, kuralı bozmayarak yine en çok ilan verilen pozisyon oldu. En çok arananlar listesinde dikkati çeken ise üretim ve otomotiv sektöründeki artışa paralel olarak teknisyen pozisyonu için verilen ilanların sayısında, geçen yıla göre gerçekleşen yüzde 26’lık artış oldu. Eylül ayında Kariyer.net’te 8 bin 288 satış temsilcisi, 5 bin 273 mühendis, 2 bin 308 muhasebe elemanı, bin 111 teknisyen, bin satış müdürü, 991 mağaza müdürü, 954 tekniker, 836 insan kaynakları uzmanı ilanı yayınlandı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri