İstihbaratın Muhbiri Nsu'nun Fikir Babası Olarak Deşifre Edildi

Neonazi cinayetleri konusunda yeni bilgiler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Federal İç İstihbarat (BfV) dairesinde 1995 ve 2001 yılları arasında muhbir olarak çalışan Michael S.

Neonazi cinayetleri konusunda yeni bilgiler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Federal İç İstihbarat (BfV) dairesinde 1995 ve 2001 yılları arasında muhbir olarak çalışan Michael S.'nin, 2000 yılından itibaren göçmen kökenli esnaflara yönelik cinayetler işleyen Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin fikir babası olduğu ileri sürüldü. Ayrıca polisin 1999 yılında NSU üyelerince Nürnberg kentinde bir Türk vatandaşına ait bara konan ve patlayan el fenerli bomba konusunda kafe çalışanından şüphelendiği ortaya çıktı.

Thüringen eyaletinin önde gelen aşırı sağcılarından Michael S.'nin 1995 - 2001 yılları arasında Federal İç İstihbarat Dairesi'nde (BfV) 'Tarif' kod adla çalışan bir muhbir olduğu ortaya çıktı. BfV'den en az 66 bin Alman Markı (yaklaşık 33 bin Euro) para aldığı belirlenen aşırı sağcının, 2000 yılından itibaren göçmen kökenli vatandaşlara yönelik cinayetler işleyen Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin fikir babası olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, S.'nin hazırladığı silahlı mücadele konseptinin NSU'nun kurulma aşamasında kullanıldığı değerlendirmesi yapıyor. S.'nin, örgütün iki üyesi Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ile irtibatı olup olmadığı da araştırılıyor. İsmini değiştiren ve şimdi İsveç'te yaşayan muhbir S.'nin dosyasının BfV tarafından ortadan kaldırıldığı belirtiliyor.

10 Kasım 2011 tarihinde Federal Savcılığın NSU soruşturmasına başlamasından kısa süre sonra Tarif'in ve diğer altı muhbirin dosyasını imha eden BfV aşırı sağcılıkla mücadele dairesi, bu muhbirleri önemsiz olarak göstermeye çalışmıştı. Konu hakkında açıklama yapan Sol Partili milletvekili Katharina König, muhbir S. hakkında yanlış tahminde bulunulduğunu açıkladı. Thüringen Meclisi NSU Komisyonu'ndaki belgelere göre S.'nin NSU üyesinin iki Uwe ve Neonazi cinayetleri davasında baş sanık olarak yargılanan Beate Zschaepe'nin de üye olduğu aşırı sağcı Thüringer Heimatschutz adlı örgütle bağlantısı var. S. ayrıca, NSU davasında örgüte silah temin etmekle suçlanan Ralf Wohlleben ile tanışıyormuş. BfV, S.'nin yok edilen dosyalarının sadece bir kısmının tekrar oluşturulabileceğini savunuyor.

NSU davası ile ilgili önemli bir gelişme de Nürnberg kentinde yaşandı. Bavyera Radyo ve Televizyonu'nun araştırmasına göre polis, 1999 yılında Nürnberg kentinde bir Türk vatandaşın işlettiği bara NSU üyelerince konulduğu ortaya çıkan el fenerli bomba konusunda uzun süre bombanın patlaması sonucu yaralan vatandaştan şüphelenmiş. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde (OLG) yargılanan sanık Carsten S.'nin ifadeleri üzerine bombanın NSU üyelerince hazırlandığı ve bara konduğu anlaşılmıştı. Habere göre kriminal uzmanların, bombanın yüksek tahrip gücü olduğu sonucuna ulaşmasına rağmen Nürnberg Fürth Savcılığı, patlamayı 6 ay sonra "ihmalkâr adam yaralama" olarak değerlendirip durdurdu. Patlamada yaralanan 18 yaşındaki Serkan Y., polise bomba patlamadan bir gün önce akşam üçü Türk biri Alman olmak üzere dört kişinin barda olduğunu anlattı. Haberlere göre polis, üç Türk'ün kimliğini tespit etmeye çalıştı Alman hakkında ise herhangi bir girişimde bulunmadı. NSU terör örgütünün, 2000 yılından itibaren sekizi Türk olmak üzere toplam 10 cinayet, 15 banka soygunu ve en az iki bombalı saldırı düzenlediği ortaya çıktı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri