İşsizlik maaşı 1.500 TL’ye kadar çıkıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işsizlik maaşlarını yükseltecek ve kayıtdışının önüne geçilecek yeni bir sistem için harekete geçti
Böylece özel sektörde yüksek maaşla çalışan, işsiz kaldığında 1.000-1.500 liraya varan rakamlarda işsizlik maaşı alabilecek.
Mevcut sistemde bir kişinin çalışırken maaşı ne kadar olursa olsun, işsiz kaldığında eline geçen miktar, brüt asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor. Bu nedenle en yüksek işsizlik maaşı alanların eline ayda ancak 608 lira geçiyor. Yeni sistemde ise işsizlik maaşı, kişi adına yatan prime göre tespit edilecek. Böylece özel sektörde yüksek maaşla çalışan, işsiz kaldığında 1.000 - 1.500 liraya varan rakamlarda maaş alabilecek.
Yeni sistemde işsizlik maaşının kapsamı da genişletilerek. Aynı yöntem kısa çalışma ödeneğinin hesaplanmasında da uygulanacak. 10 milyon SSK’lıdan yarıya yakınının primi, asgari ücret üzerinden ödeniyor. Bu da devletin milyarlarca lira gelir kaybına uğraması anlamına geliyor. Yeni sistem, işçiyi priminin tam yatırılması konusunda daha duyarlı olmaya teşvik edecek.
İşçi primini takip edecek
Bakanlığın üzerinde çalıştığı düzenlemede işsizlik maaşının ve kısa çalışmanın asgari ücrete endekslenmesinden vazgeçiliyor. Her iki ödeneğin de kişinin adına yatırılan prime göre hesaplanması esası getiriliyor. Yeni uygulamayla  sendikaların görüşlerine de başvurulacak. Bakanlık yeni sistemle işçiyi de teşvik ederek,  priminin tam ödenip ödenmediğini takip etmesini sağlayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri