Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı Mart ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Mart ayında bir önceki aya göre 153 bin kişi artarak 3 milyon 894 bin kişi oldu. TÜİK açıklamasına göre işsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile yüzde 11,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 10,3, kadınlarda ise yüzde 13,9 olarak tahmin edildi.
İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 59 bin kişi azalarak
29 milyon 956 bin kişi olurken istihdam oranı da 0,2 puanlık azalış ile yüzde 46,5 olarak ölçüldü.
Genç nüfusta işsizlik yüzde 21,2
TÜİK açıklamasına göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puanlık artış ile yüzde 21,2 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 19,1, kadınlarda ise yüzde 25,2 olarak tahmin edildi.
Haftalık ortalama çalışma süresi 44,9 saat
TÜİK mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresinin 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 0,5 saat azalarak 44,9 saat olarak gerçekleştiğini açıkladı. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı da Mart ayında bir önceki aya göre 0,6 puanlık artışla yüzde 22,7 olarak tahmin edildi.
İşsiz sayısı artarken, diğer yandan işveren de elaman bulamamaktan şikayetçi. O zaman neden işsiz sayısı artıyor acaba diye bir soru geliyor insanın aklına?
Bunun bir tek cevabı var; O da işçi iş beğenmiyor, işveren de işçi beğenmiyor. İş veren iyi yetişmiş ara eleman ararken, işçi de dolgun ücret ve kolay iş arıyor.
Peki bu kriterler doğru bir eylem planı olabilir mi? Tabi ki kendi başına tek ölçüt olması uygun değildir. Bu düşüncelere hareket edilirse işçi içinde işveren içinde sonuca ulaşmak güç olacaktır. İşçi sabır ve gayret göstererek işinde uzmanlaşmanın yollarını aramalı, işveren de kaliteli işçi yetiştirmek için emek sarf etmesi gerekmektedir.
11 Mayıs’ta Konya’da dört gün sürecek “Makine Teknolojileri Fuarı” açıldı. Katılımın gayet çok olduğu fuarda sanayicilerimiz bizatihi ürettikleri yerli makinalarını teşhir ediyor. Yerli firmaların yanında yabancı firmalar da katılım yaptılar. Gayet onur verici ve umut verici faaliyetler. Ürettikleri makinaların iç piyasaya satmakla birlikte ihracatta gerçekleştiriyorlar.
İşte bu söz konusu üretimler, işçi ile işverenin gayretleri sonucudur. Kalkınmanın ve dışa bağımlı olmamanın tek çözümü budur.
Firmalarımızı tebrik ederken, işsiz sayılarımızın da bir an evvel azalmasını temenni ediyoruz.
Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.