İsrail'le Yola Devam; Ticaret Hacmi Artıyor

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak düşürme krizinin ardından dış politikada da rota değişmeye başladı.

Mavi Marmara’da 10 Türk vatandaşının öldürülmesi sonucu Türkiye ve İsrail arasındaki siyasi ilişkiler gerilmiş fakat bu gerginlik ticarete yansımamıştı. Türkiye, Rusya krizinden sonra, İsrail ile anlaşma yaparak hem ticareti daha da arttırma hem de doğalgaz için alternatif kaynak bulma çabasında.

Özellikle Rusya’dan aldığı doğalgazın akıbetinin net olmaması Türkiye’yi yeniden İsrail ile yakın ilişki içine sokacağa benziyor. 2010 yılında yaşanan ve 10 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği Mavi Marmara olayından sonra gerilen siyasi ilişkiler bu dönemde tekrardan canlanmaya başladı. Uluslararası ajansların geçtiği bilgilere göre iki ülke anlaşmaya çok yakın. Böylece önümüzdeki dönemde iki ülkenin 5.8 milyar dolarlık ticaret hacminin daha da artacağı tahmin ediliyor.

ADVERTISEMENT

İsrail ile doğalgaz yakınlaşması

Türkiye kullandığı doğalgazın yarından fazlasını Rusya’dan karşılıyor. Fakat Rusya ile yaşanan kriz sonrası alternatif doğalgaz temini konusunda çalışma yürüten Türk yetkilileri, İsrail ile de bu konuda anlaşma sağlamak istiyor. Fransız AFP ajansı, anlaşmanın imzalanmasının ardından doğalgaz ihracı konusunda da görüşmelerin başlayacağını duyurdu.

Reuters haber ajansı da ikili ilişkilerin normalleşme yoluna girmesinin ardından Türkiye ve İsrail’in, İsrail doğalgazını Akdeniz altından geçecek bir boru hattıyla Türkiye’ye taşınması olasılığını görüşmeye başlayacağını da ifade ediyor.


Meydan Gazetesi

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri