İsrail ve Çin'den 5 anlaşma

Temaslarda bulunmak için Pekin'de bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın başkanlık ettiği heyetler arası görüşmeden sonra, Tiananmen meydanında bulunan Büyük Halk Salonunda beş anlaşmanın imza töreni düzenlendi.

İki ülke arasında havacılık, tarım araştırmaları, finansal işbirliği, bilim ve teknoloji ile Çinci dil eğitimi alanlarda beş anlaşma imzalandı.

Törenden önceki görüşmede ikili ilişkilerin güçlendirilmesi, işbirliğinin geliştirilmesi, Filistin meselesi ile Ortadoğu barış sürecinin ele alındığı belirtildi. Görüşme beklenenden uzun sürerken, anlaşmalar imzalanırken Li ve Netanyahu'nun uzun sohbeti dikkati çekti.

Çin halihazırda İsrail'den yüksek teknoloji, tarım, mühendislik ve askeri hizmetlerle ilgili büyük bir "know-how" alıcısı konumunda.

Çin'e altı yıl aradan sonra gelen ilk İsrail Başbakanı olan Netanyahu'nun, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de görüşmesi bekleniyor.

Çin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ziyareti sırasında "Filistin halkının haklı davasını kararlı bir şekilde destekleme" yönündeki tavrını net bir şekilde ortaya koymuştu.

Diğer yandan, Pekin yönetimi İsrail'in Suriye'ye saldırısının ardından güç kullanımına kesinlikle karşı olduğunu ve her ülkenin egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini söylemişti.

Çin'e art arda yapılan Abbas ve Netanyahu ziyaretleri, ülkenin önceden pasif olduğu Ortadoğu siyasetinde, aktif rol oynamaya çalıştığının göstergesi olarak değerlendirilirken, Pekin yönetimi Filistin ve İsrail ile ikili ilişkilerini de güçlendirmeye çalışıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri