İsrail Heyeti İzmir’deki İhracat Potansiyeline Hayran Kaldı

İsrail İzmir Fahri Konsolosu Jak Eskinazi, İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Konsolos Anat Evyatar ve Ticari Ataşe Joseph Avraham, Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaret etti. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Emre...

İsrail İzmir Fahri Konsolosu Jak Eskinazi, İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Konsolos Anat Evyatar ve Ticari Ataşe Joseph Avraham, Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaret etti. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, Ege Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şener Bayyurt’un ağırladığı heyet, İzmir’deki ihracat potansiyeline hayran kaldı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin misyonu ile İzmir’deki üretim ve ihracat potansiyeli hakkında heyete bilgi veren Kızılgüneşler, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak ihracatımızı arttırmak temel amacımız. Bu amaç doğrultusunda çeşitli heyetler yapıyoruz. Sizlerle de ikili görüşmeler ve işbirlikleri yapmayı isteriz. Özellikle gıda (ağaç ve orman ürünleri, kuru meyve, yaş meyve, hububat, tütün, zeytin zeytinyağı, su ürünleri ve hayvansal mamuller), hazır giyim ve tekstil, demir demirdışı metaller ve maden, doğaltaş sektörlerinde Ege Bölgesi olarak potansiyelimiz yüksek.” dedi.

İsrail ile ABD pazarına yönelik olarak hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe yapılabilecek işbirliklerinden bahseden Kızılgüneşler, “İsrail'le yapılacak bir anlaşma ile İsrail'de QIZ-Qualified Industrial Zone (Nitelikli Üretim Bölgeleri) gibi bir üretim bölgesinin kurulması karşılığında ABD’ye gümrüksüz ihracat imkanının doğması mümkün hale gelecektir. Bu tarz üretim bölgelerinin örnekleri, Ürdün ve Mısır'da mevcut. Bu bağlamda Türkiye’nin tamamının üretim bölgesi olduğunu unutmamak gerek. Sistemde Türkiye, nihai ürün üretimine yönelik yüzde 10,5’lik bir girdiyi İsrail'den almak durumda. Bu işbirliği sayesinde ABD'ye olan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının kısa vadede 5 milyar, uzun vadede ise 10 milyar dolara çıkması mümkün olacaktır. İki ülke arasında bahse konu bölgenin kuruluşuna yönelik çalışmaların canlandırılması gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.

Gıda ihracatına ve Türkiye’yle geliştirilecek ticari ilişkilere sıcak baktıklarını belirten Başkonsolos Cohen de 28-30 Nisan 2015’te Tel Aviv'de hasat sonrası teknik, işlemler ve gıda güvenliği temasıyla düzenleencek Agritech Israel 2015 fuarına Egeli ihracatçıları beklediklerini söyledi. Cohen, burada bir ticaret heyeti yapabileceklerini ve gelen firmalara göre uygun eşleşmelerle ihracata yönelik ikili görüşmeler yapılabileceğini belirtti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri