"İsrail Gazze'ye askeri operasyon başlatabilir"

Siyaset analisti ve Ramallah'ta yayınlanan El-Eyyam gazetesi yazarı Dalal Okel, İsrail'in insansız hava aracı (İHA) ile düzenlediği saldırıda Heysem el-Meshal'e (29) suikast düzenlemesini, "İsrail, Filistin direnişinin tepki vermesini sağlayarak Gazze'yi

Gazze ve İsrail arasında son dönemde yaşananları değerlendiren Filistinli siyaset analistleri, Gazze'deki küçük silahlı grupların roket fırlatmaya devam etmesi halinde, İsrail'in geniş çaplı bir operasyon başlatabileceği uyarısında bulundu.

İsrail'in geçen yıl Kasım ayındaki Gazze saldırısının ardından yapılan ateşkes anlaşmasından sonra ilk kez önceki gün insansız hava aracı ile düzenlediği saldırıda Heysem el-Meshal'ı (29) öldürmesi, analistler tarafından daha büyük bir saldırının yapılabileceği şeklinde algılandı.

 Analistler, Hamas'a da işaret ederek Filistinli grupların ateşkese uyduğunu ancak bazı küçük silahlı grupların ateşkesi uygulamayı reddettiklerinin göstergesi olarak, zaman zaman İsrail'e roket fırlattığını ifade etti. Analistler ayrıca bu saldırıların can kaybına yol açmadığına dikkati çekti.

"İsrail, Gazze'yi daha büyük bir savaşa çekmek istiyor"

Siyaset analisti ve El-Eyyam gazetesi yazarı Dalal Okel, Meshal'e suikast düzenlemesini, "İsrail, Filistin direnişinin tepki vermesini sağlayarak Gazze'yi daha büyük bir savaşa çekmek istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Okel, İsrail'in ordusunu ve komuoyunu Gazze ile büyük bir savaşa hazırladığını belirterek, tek sorunun zamanlama olduğunu söyledi. Okel, Hamas gibi Filistinli grupların ateşkese ciddi şekilde uyduğunu kaydetti.

Meshel'in öldürülmesinin ardından Gazze'deki Selefi gruplarla Hamas'ın arasında gerilim yaşanabileceğini dile getiren Okel, bu gerilimin silahlı çatışmaya dönüşmeyeceğini çünkü Hamas'ın bütün Gazze'yi kontrol edebilecek güçte olduğunu belirtti.

-"İsrail'in suikastına karşılık verilmesi halinde Gazze savaş alanı olur"-

Gazze'deki Ezher Üniversitesi öğretim görevlisi Muheymir Ebu Suad, "İsrail'in yaptığı son suikasta karşılık verilmesi halinde, Gazze Şeridi savaş alanı olur" iddiasında bulundu.

Ebu Suad, İsrail'in geçen yıl Kasım ayındaki hezimetinin ardından parça parça saldırı düzenleyerek ordusunun prestijini korumaya çalıştığını ileri sürdü.

Ebu Suad, "Gazze'deki Filistin tarafı, şu anda İsrail ile savaşmaktan çok ateşkese uymaya meylediyor" diye konuştu.

Siyaset analisti Hani Habib ise İsrail'in Gazze'den tekrar roket saldırısı yapılmaması için geniş kapsamlı bir operasyon başlatabileceği konusunda uyarmak için Meshel'e suikast düzenlediğini kaydetti.

Habib, Filistin tarafının İsrail'in suikastına basit bir karşılık değil, stratejik bir tepki vermesi gerektiğini ifade etti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri