İsrail ekonomisi zor durumda

İsrail ekonomisi, 2011 yılı ikinci çeyreğinde yıllık tempo ile sadece yüzde 3,3 büyüme gösterirken, İsrail Merkez Bankası'nın yıllık büyüme tahminini Haziran ayında yüzde 5,2 olarak belirledi

Merkez Bankası'nın yılın ilk yarısına ilişkin değerlendirme raporunda, aynı dönemde Euro ülkelerindeki ekonomi büyümesinin sıfıra yakın olduğundan hareketle, İsrail ekonomisindeki yavaşlamanın önceki karamsar tahminlerin üstünde göründüğü, bununsa olumlu bir beklenti yarattığı kaydedildi.

Ancak, ekonomide özellikle özel tüketim, ihracat ve ticari hasıladaki beklentilerin endişeleri artırdığı da kaydedildi. Bu nedenle, Merkez Bankası'nın bir sonraki döneme ilişkin tahmininde yıllık büyümeyi yüzde 4,6'ya çekebileceği de belirtiliyor.

Buna göre, özellikle ekonominin lokomotifi sayılan özel tüketim, yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 8 artmasına karşın, ikinci üç aylık periyotta sadece yüzde 2,2 oranında artış gösterdi.

2011 yılının ilk yarısında ticari açık ise 3,1 misli artarak 7,2 milyar dolar oldu.

İsrail geçen yıl 215,5 milyar dolarlık GSYH'ya sahip iken, ülkenin bu yıl 241 milyar dolar, 2012 yılında ise 251,2 milyar dolarlık GSYH'ye sahip olması bekleniyor.

İsrail hasılasının yüzde 40'ından fazlasını oluşturan ihracatta ise gözle görülür bir yavaşlama olduğu belirtiliyor. Merkez İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde yaklaşık yüzde 10 büyüme gösteren ihracat, ikinci çeyrekte sadece yüzde 3,4 oranında bir büyüme kaydetti.

Ekonomideki büyümesini körükleyen önemli unsurlardan biri olan ticari hasılanın ilk üç aylık dönemde yüzde 5,1 olan büyüme oranının, ikinci çeyrekte sadece yüzde 1,9 olması, önemli olumsuz gelişmelerden birisi olarak değerlendiriliyor.

OCAK-TEMMUZ DIŞ TİCARETİNDE TÜRKİYE'NİN YERİ

Ocak-Temmuz dönemi itibarıyla İsrail'in ihracatı içinde ABD 12,3 milyar dolar ile ilk sıraya yerleşirken, bunu Hong Kong 3,2 milyar dolarla ikinci sırada izliyor. İhracattaki ilk 5 ülkenin diğerleri Belçika, Hindistan ve hollanda olarak sıralanırken, Türkiye, bu dönemdeki 1,1 milyar dolarla en çok ihracat yapılan ülke olarak 8. sırada bulunuyor.

Aynı dönemdeki ithalat verilerine bakıldığında ise Türkiye'nin 1,2 milyar dolarla 10. sırada yer aldığı görüldü. İthalatta ABD 5,2 milyar dolarla yine ilk sırada yer alırken, bunu Çin, Almanya, İsviçre ve Belçika izliyor.

İsrail'in toplam ihracatı 2009 yılında 47,7 milyar dolar, 2010 yılında ise 58,4 milyar dolar oldu. Aynı dönemler itibarıyla ithalat ise sırasıyla 47,4 ve 59,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı da 2009'da 340 milyon dolar fazla verirken, 2010 itibarıyla 692 milyon dolar açık ortaya çıktı.

İŞSİZLİK ORANI DÜŞÜYOR

İsrail ekonomisi 2009 yılının ikinci çeyreğinde 2. çeyreğinde başlayan dünya krizinden kurtulma işaretlerinin devamı olarak 2010 yılı boyunca da büyümeye devam etti. GSYH, 2010 yılında gayrimenkul yatırımlarının genişlemesi, ihracatın ve özel tüketimin artmasına takiben yüzde 4,6 büyüdü; istihdam oranı yüzde 3,5 arttı, işsizlik oranı yüzde 6,6'ya kadar düştü.

Merkez Bankası'nın 2011 ve 2012 yılına ilişkin tahminlerinde ise işsizlik oranının, geçen yıla göre hafif bir düşüşle bu yıl yüzde 6,1, önümüzdeki yıl içinse yüzde 5,9 olacağı öngörüldü.

Merkez İstatistik Kurumu, 2010 yılı içinde yüksek teknoloji sektöründe çalışanların sayısını 261 bin kişi olarak tahmin etti. 2009 yılında bu sektörde 243 bin kişinin istihdam edildiği belirtiliyor.

Yüksek teknoloji sektöründeki gelişmeleri izleyen Ethosia adlı şirketin Verilere göre, halen İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii, 15 bin dolayında çalışanıyla, bu sektörde en geniş istihdama sahip olan kurum. Bunu savunma sektöründe bir başka önde gelen kuruluş olan Elbit 10 bin çalışanıyla izliyor. Ethosia'ya göre, İsrail'de 3.366 yüksek teknoloji firması bulunuyor.

ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 1-3 ARALIĞINDA

2010 yılında enflasyon oranı yüzde 2,7 olarak ortaya çıkarken, dünyadaki ham madde ve petrol artışları ve ekonominin büyümeye devamı nedeniyle, 2011 yılı için enflasyon oranının hükümet hedefi olan yüzde 1-3 aralığını aşması bekleniyor.

İsrail Merkez Bankası, İsrail Şekeli-Dolar paritesindeki değişmeleri önlemek için, bir önceki yıl içindeki alımlarının yarısı tutarında olmak üzere, 2010 yılı boyunca piyasadan yaklaşık 12 milyar dolar satın aldı. Bunanla beraber İsrail Şekeli, yıl boyunca, nominal olarak yüzde 7 değer kazanmış bulunuyor.

2009 yılında yüzde 5,1 olan hükümet açığı 2010 yılında yüzde 3,7'ye düşerken, kamu harcamalarının yüzde 6 yükselmesine rağmen ekonomideki büyüme nedeniyle vergilerin artması, açığın düşmesinin temel nedeni olarak gösterildi. Geçen yıl yüzde 79,2 olan borç – hasıla oranı 2010 yılında yüzde 76,2'ye düştü.

KONUT FİYATLARINDA HIZLI YÜKSELİŞ

2010 yılında konut fiyatlarında,yüzde 16 gibi hızlı bir yükselme kaydedildi. 2008 yılında gözlenen en düşük noktadan bu yana konut fiyatlarındaki artış oranı yüzde 38'i buldu.

DOĞAL GAZ YATAKLARININ KEŞFİ

Ekonomide son iki yıl boyunca dikkati çeken sürpriz gelişme ise İsrail'de keşfedilen büyük doğalgaz yatakları...

Daha önce keşfedilen Tamar bölgesinden elde edilecek doğalgazın İsrail'in ihtiyaçlarını 30 yıl boyunca görebilecek hacimde olduğu söyleniyor. Ardından keşfedilen "Livyatan"ın ise daha geniş bir potansiyele sahip olduğu ve ihracatı da mümkün kılacağı belirtiliyor

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri